Μπλεζ Κομπαορέ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ο Μπλεζ Κομπαορέ

Ο Μπλεζ Κομπαορέ είναι πολιτικός από την Μπουρκίνα Φάσο.

Πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην πρωτεύουσα Ουαγκαντουγκού, στις 3 Φεβρουαρίου 1951. Ίδρυσε το κυβερνών κόμμα, Κογκρέσο για τη Δημοκρατία και Πρόοδο. Χρημάτισε Υπουργός Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση Sankara. Ο ίδιος διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στα πραξικοπήματα κατά των Saye Zerbo και Jean-Baptiste Ouedraogo.

Άνοδος στην εξουσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 15 Οκτωβρίου 1987 σε αιματηρό πραξικόπημα, ο Κομπαορέ έγινε Πρόεδρος και ο Πρόεδρος Σανκάρα δολοφονήθηκε. Εξολόθρευσε τους πολιτικούς του αντιπάλους Henri Zongo και Jean-Baptiste Boukary Lingani.

Ως Πρόεδρος αύξησε τις ελευθερίες του Τύπου και ενδυνάμωσε τη δημοκρατία, νομιμοποιώντας τα πολιτικά κόμματα. Ωστόσο, μαζί με την Προεδρική Φρουρά κατηγορήθηκε για το φόνο του δημοσιογράφου Norbert Zongo και του ασκήθηκε μήνυση για τη δολοφονία της χήρας του ανατραπέντος και δολοφονηθέντος Προέδρου, Mariam Sankara.

Πρόεδρος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξελέγη Πρόεδρος το 1991 και επανεξελέγη το 1998 και στις 13 Νοεμβρίου 2005 με 80,35% των ψήφων και νικώντας άλλους 12 υποψηφίους. Το 2000 έγινε αναθεώρηση του Συντάγματος, βάσει της οποίας η θητεία του Προέδρου περιορίστηκε σε 2 πενταετίες. Το κυβερνών κόμμα κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές του 2007. Τον Οκτώβριο του 2009 ορίστηκε διαμεσολαβητής για την επίλυση της κρίσης στη Γουινέα ανάμεσα στην στρατιωτική κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση[1].

Επανεκλογή 2010[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 21 Νοεμβρίου 2010 ο Κομπαορέ επανεξελέγη με ποσοστό 81% των ψήφων.[2]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Καθημερινή, Ορίστηκε μεσολαβητής για την κρίση στη Γουϊνέα, 3 Οκτωβρίου 2009.
  2. Times Live , Burkina Faso president re-elected, 24-11-2010.