Μπλεζ Κομπαορέ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ο Μπλεζ Κομπαορέ
Ο Μπλεζ Κομπαορέ

Ο Μπλεζ Κομπαορέ είναι πολιτικός από την Μπουρκίνα Φάσο.

Γεννήθηκε στην πρωτεύουσα Ουαγκαντουγκού, στις 3 Φεβρουαρίου 1951. Ίδρυσε το κυβερνών κόμμα, Κογκρέσο για τη Δημοκρατία και Πρόοδο. Χρημάτισε Υπουργός Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση Sankara. Ο ίδιος διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στα πραξικοπήματα κατά των Saye Zerbo και Jean-Baptiste Ouedraogo. Στις 15 Οκτωβρίου 1987 σε αιματηρό πραξικόπημα, ο Κομπαορέ έγινε Πρόεδρος και ο Πρόεδρος Σανκάρα δολοφονήθηκε. Εξολόθρευσε τους πολιτικούς του αντιπάλους Henri Zongo και Jean-Baptiste Boukary Lingani.

Ως Πρόεδρος αύξησε τις ελευθερίες του Τύπου και ενδυνάμωσε τη δημοκρατία, νομιμοποιώντας τα πολιτικά κόμματα. Ωστόσο, μαζί με την Προεδρική Φρουρά κατηγορήθηκε για το φόνο του δημοσιογράφου Norbert Zongo και του ασκήθηκε μήνυση για τη δολοφονία της χήρας του ανατραπέντος και δολοφονηθέντος Προέδρου, Mariam Sankara.

Εξελέγη Πρόεδρος το 1991 και επανεξελέγη το 1998 και στις 13 Νοεμβρίου 2005 με 80,35% των ψήφων και νικώντας άλλους 12 υποψηφίους. Το 2000 έγινε αναθεώρηση του Συντάγματος, βάσει της οποίας η θητεία του Προέδρου περιορίστηκε σε 2 πενταετίες. Το κυβερνών κόμμα κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές του 2007.