Μπενζαμέν Βαλοτόν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μπενζαμέν Βαλοτόν
Γέννηση10 Ιανουαρίου 1877
Gryon
Θάνατος19 Μαΐου 1962
Sanary-sur-Mer
Επάγγελμα/
ιδιότητες
συγγραφέας
ΥπηκοότηταΕλβετία

Ο Μπενζαμέν Βαλοτόν (Benjamin Vallotton, 10 Ιανουαρίου 18771962) ήταν Ελβετός συγγραφέας (μυθιστοριογράφος και δημοσιογράφος) από το Καντόνι του Βω.

Ο Μπενζαμέν Βαλοτόν γεννήθηκε στο ορεινό χωριό Γκρυόν και ήταν γιος του πάστορα Πωλ Βαλοτόν από το χωριό Βαλόρμπ. Αρχικώς σπούδασε θεολογία στο Μόναχο και μετά στο Παρίσι. Μετά τις σπουδές του, το 1911, εγκαταστάθηκε στη Λωζάνη. Εκεί δίδαξε φιλολογικά μαθήματα στο γυμνάσιο μέχρι το 1921, οπότε εγκαταστάθηκε στην Αλσατία και αφοσιώθηκε στη συγγραφή. Συνέγραψε περισσότερα από 50 μυθιστορήματα. Από τις 4 Ιουνίου 1921 ήταν αντεπιστέλλον μέλος της «Βασιλικής Ακαδημίας Γαλλικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας» του Βελγίου, ενώ ανακηρύχθηκε και «επίτιμος δημότης» (Bourgeois d'honneur) του Βαλόρμπ.

Στα έργα του Βαλοτόν πρωταγωνιστεί ο Ποτερά (commissaire Potterat), που είναι ο τύπος του έντιμου υπαλλήλου και ανθρώπου ο οποίος λέει απροκάλυπτα παντού και πάντοτε την αλήθεια. Ανάμεσα στα πλέον αξιόλογα έργα του συγγραφέα συγκαταλέγεται και το Ψηλαφώντας, που αναφέρεται στο δράμα των τυφλών αναπήρων πολέμου.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • A. Nicollier: Dictionnaire des écrivains suisses d'expression française
  • Το λήμμα «Βαλλοττόν Βενιαμίν» στη Νέα Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια (Χάρη Πάτση), τόμος 7, σελ. 712