Μπαλμπόα Παναμά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μπαλμπόα
Χώρα: Παναμάς Παναμάς
Υποδιαίρεση: 100 σεντέσιμος (centésimos)
Κωδικός ISO 4217: PAB
Συντομογρ.:

Το μπαλμπόα (balboa} είναι το νόμισμα του Παναμά. Ο κωδικός του ISO 4217 είναι PAB. Ονομάσθηκε έτσι προς τιμή του Ισπανού κονκισταδόρ Βάσκο Νουνιές ντε Μπαλμπόα. Το μπαλμπόα υποδιαιρείται σε 100 σεντέσιμος (centésimos).

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μπαλμπόα αντικατέστησε το Πέσο Κολομβίας το 1904 έπειτα από την ανεξαρτησία της χώρας. Δεσμεύθηκε έναντι του αμερικανικού δολαρίου (που είναι νόμιμο για τις συναλλαγές στον Παναμά) σε ισοτιμία 1:1 από την εισαγωγή του.

Κέρματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1904 κυκλοφόρησαν αργυρά κέρματα σε ονομαστικές αξίες των 2½, 5, 10, 25 και των 50 σεντέσιμος. Αυτά τα κέρματα ζύγιζαν σε σχέση με τα 25 γραμμάρια, 50 σεντέσιμος κάνοντας το κέρμα των 2½ σεντέσιμος να ισοδυναμεί με 1¼ του γραμμαρίου. Το πολύ μικρό του μέγεθος συνετέλεσε στο να γίνει γνωστό ως «Χάπι του Παναμά» ή «Σμαράγδι του Παναμά». Το 1907 εισήχθησαν κέρματα του ½ και των 2½ σεντέσιμος από χαλκονικέλιο και από το ίδιο υλικό φτιάχτηκαν τα κέρματα των 5 σεντέσιμος, τα οποία κυκλοφόρησαν το 1929.

Τη δεκαετία του 1930 εισάχθηκαν και νέα κέρματα. Από αυτά μερικά ήταν ίδια με τα αμερικανικά κέρματα.

Το 1966 άλλαξε σύνθεση των ασημένιων νομισμάτων. Για πρώτη φορά από το 1947 κυκλοφόρησαν κέρματα του 1 μπαλμπόα και το 1973 του ½ μπαλμπόα.

Τραπεζογραμμάτια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα τραπεζογραμμάτια του Παναμά σε αξία μπαλμπόα, τυπώθηκαν το 1941 από τον Πρόεδρο Αρνούλφο Αρίας και ανακλήθηκαν λίγο αργότερα. Έτσι, τους δόθηκε το προσωνύμιο «τα δολάρια των επτά ημερών». Αυτά ήταν τα μόνα τραπεζογραμμάτια που τυπώθηκαν στον Παναμά. Έκτοτε (αλλά και πριν) κυκλοφορούν μόνο αμερικανικά χαρτονομίσματα στη χώρα.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]