Μπαλαγέ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μπαλαγέ

Σημαία

Έμβλημα
Τοποθεσία στον χάρτη της χώρας
Τοποθεσία στον χάρτη της χώρας
41°47′25″N 0°48′20″E / 41.790401°N 0.805573°E / 41.790401; 0.805573
ΧώραΙσπανία
Αυτόνομη κοινότηταΚαταλονία
ΕπαρχίαΛιέιδα
ΚομάρκαΝογέρα
ΔήμαρχοςLorena González Dios
Yψόμετρο233
Πληθυσμός17.649[1]
Ταχ. κώδικας25600
Πιν. κυκλοφορίαςL
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα σχετικά με την πόλη

Το Μπαλαγέ (στα καταλανικά, Balaguer) είναι μια πόλη της Καταλονίας, πρωτεύουσα της κομητείας της Νογέρα και δεύτερο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της επαρχίας της Λιέιδα. Ιστορικά αποτέλεσε πρωτεύουσα της μεσαιωνικής Κομητείας του Ουρζέλ ενώ βρέχεται από τον ποταμό Σέγρε.

Μεσαιωνική ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι πιθανόν να υπήρχε στην πόλη ιβηρικός ή ρωμαϊκός οικισμός. Ωστόσο η πρώτη γραπτή αναφορά της πόλης είναι του 868, όπου αναφέρεται ως Balagium, τοποθεσία όπου ξεκουράστηκαν κάποιοι μοναχοί στον δρόμο τους από την Σαραγόσα προς τη Μπέργα. Ως οικισμός, μάλλον αναπτύχθηκε γύρω από ένα φρούριο που προστάτευε μια γέφυρα στον ποταμό Σέγρε.

Σύμφωνα με τον Abū Ahmad Ibn, το Μπαλαγέ απέκτησε δύναμη κατά την περίοδο των Μπανού Κάσι, όταν ο κύριος της Λιέιδα, και υπεύθυνος για το χτίσιμο του κάστρου της το 862, Λιοπ Ιμπν Αχμάντ, έκτισε και το φρούριο του Μπαλαγέ το 877.

Η πόλη αντιστάθηκε στις προσπάθειες του Αρνάου Μιρ δε Τοστ να την καταλάβει, έπεσε για ένα χρόνο στα χέρια του Γκεράου δε Καβρέρα, ευγενούς υπό τις διαταγές του Ερμενγκόλ Ε’ του Ουρζέλ, το 1100, για να περάσει οριστικά στην κατοχή της Κομητείας του Ουρζέλ το 1105 μετά την επίθεση του Ραϋμόνδου Βερεγγάριου Γ’ της Βαρκελώνης και του Πέδρο Ανσούρεθ, αντικόμη του Ερμενγκόλ Στ’. Μετά την κατάκτηση οι κόμητες του Ουρζέλ μετέφεραν την κατοικία τους στο κάστρο της πόλης, γνωστό ως Castell Formós («όμορφο κάστρο»). Εκκλησιαστικά, τα εδάφη και η πόλη του Μπαλαγέ τέθηκαν κάτω από την Επισκοπή του Ουρζέλ.

Στη συνέχεια η πόλη συμμετείχε στην εξέγερση των ευγενών και του κόμη του Ουρζέλ, Ερμενγκόλ Ι’, εναντίον του Ιακώβου Α’, έζησε την απορρόφηση της κομητείας του Ουρζέλ από τον Φερδινάνδο της Αντεκέρα ενώ εκεί έστησε την βάση επιχειρήσεών του ο Ιωάννης Β’ κατά τον Καταλανικό Εμφύλιο.

Σημεία ενδιαφέροντος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πόλη κυριαρχείται από την παρουσία ενός λόφου που ορθώνεται μπροστά στον ποταμό Σέγρε. Στην κορυφή του λόφου βρίσκονται τα κύρια μνημεία της πόλης, η εκκλησία γοτθικού ρυθμού της Αγίας Μαρίας, τα απομεινάρια του κάστρου της πόλης και τα μεσαιωνικά της τείχη. Μεταξύ του λόφου και του ποταμού απλώνεται το κύριο σώμα της πόλης, όπου εντοπίζεται η πλατεία του Μερκαδάλ και το Μουσείο του Χρυσού, αφιερωμένο στην εκμετάλλευση του χρυσού των νερών του ποταμού.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]