Μοχάμεντ Ναμπούς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μοχάμεντ Ναμπούς
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
محمد نبوس (Αραβικά)
Γέννηση27  Φεβρουαρίου 1983
Βεγγάζη
Θάνατος19  Μαρτίου 2011[1]
Βεγγάζη
Χώρα πολιτογράφησηςΛιβύη
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑραβικά
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο της Βεγγάζης
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολεμικός ανταποκριτής
δημοσιογράφος
συγγραφέας
ΕργοδότηςLibya Alhurra TV
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Πόλεμοι/μάχεςΛιβυκός εμφύλιος πόλεμος 2011
Ιστότοπος
www.livestream.com/libya17feb

Ο Μοχάμεντ Ναμπούς ( محمد النبوس - Mohammed "Mo" Nabbous) ήταν Λίβυος μπλόγκερ και δημοσιογράφος. Γεννήθηκε στη Βεγγάζη το 1983, αποφοίτησε από το Garyounis University και σπούδασε στην Οξφόρδη. Δολοφονήθηκε στις 19 Μαρτίου του 2011 στη Βεγγάζη. Ήταν παντρεμένος και η γυναίκα του είναι έγκυος στο πρώτο τους παιδί.

Μετά το ξέσπασμα της εξέγερσης στη Λιβύη ο Ναμπούς ίδρυσε, στην περιοχή που ελέγχεται από το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο (National Transitional Council), τη Libya Alhurra TV και μέσω του Livestream.com (χρησιμοποιώντας μια παράνομη δορυφορική σύνδεση και παρακάμπτοντας το μπλοκαρισμα του ίντερνετ από το καθεστώς) κατόρθωσε να μεταδίδει εικόνες, από τη Βεγγάζη, στον υπόλοιπο κόσμο. Το Libya Alhurra TV από τη δημιουργία του στις 17 Φεβρουαρίου του 2011, ενημέρωνε για την κατάσταση στην πόλη, καθόλο το 24ωρο.

Ο Ναμπούς δολοφονήθηκε με μια σφαίρα στο κεφάλι, στις 19 Μαρτίου του 2011, ενώ βρισκόταν στην καρότσα ενός φορτηγού, στη Βεγγάζη, και μέσω ενός κινητού τηλεφώνου κατέγραφε την επίθεση των δυνάμεων του Καντάφι κατά των αντικαθεστωτικών στην πόλη, αποδεικνύοντας ότι οι ισχυρισμοί του καθεστώτος περί κατάπαυσης του πυρός ήταν αναληθείς. Πιστεύεται ότι πυροβολήθηκε από ελεύθερο σκοπευτή, πιστό στο καθεστώς Καντάφι.

Η είδηση της δολοφονίας του Ναμπούς προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις διαφόρων δημοσιογράφων και οργανώσεων. Ο δημοσιογράφος του Spiegel, Clemens Höges χαρακτήρισε τον Μωχάμεντ Ναμπούς ως τον πιο σημαντικό ίσως άνθρωπο της επανάστασης.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]