Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας Πανεπιστημίου Πατρών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας Πανεπιστημίου Πατρών
Χάρτης
Είδοςμουσείο
Γεωγραφικές συντεταγμένες38°17′16″N 21°47′5″E
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Πατρέων
ΤοποθεσίαΠανεπιστήμιο Πατρών
ΧώραΕλλάδα
Έναρξη κατασκευής2001

Το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας (ΜΕΤ) Πανεπιστημίου Πατρών[1] ιδρύθηκε το 2001 και λειτουργεί ως Εργαστήριο της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου. Στεγάζεται σε νέο κτήριο το οποίο βρίσκεται στο χώρο του Πανεπιστημίου, κάτω απο το εστιατόριο Πάρκο της Ειρήνης και δίπλα στο εκκρεμές του Φουκώ.

Σκοπός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σκοπός του ΜΕΤ είναι να διασώσει την επιστήμη σε όσο το δυνατόν περισσότερα επίπεδα, να φέρει σε επαφή το κοινό με την πρόοδο της επιστήμης και τα επιτεύγματά της, να προωθήσει την κατανόηση θεμάτων της επιστήμης και της τεχνολογίας με τα οποία το κοινό είναι καθημερινά σε επαφή και αγνοεί ή θα ήθελε να μάθει περισσότερα και να καλύψει την έλλειψη Τεχνικών Μουσείων κυρίως στη Δυτική Ελλάδα. Το Μουσείο διασώζει, ερμηνεύει και προβάλλει την τεχνολογική κληρονομιά. Διαφυλάσσει συλλογές προς όφελος της κοινωνίας και της ανάπτυξής της. Τα τεκμήρια του Μουσείου αφορούν κατ' αρχάς τα υπάρχοντα στο Πανεπιστήμιο Τμήματα. Τα τεκμήρια αυτά αφού μελετηθούν, αποθηκεύονται ή εκτίθενται στο χώρο του Μουσείου. Κύριος στόχος του Μουσείου είναι η διασύνδεση του Πανεπιστημίου Πατρών με την πόλη και την κοινωνία της Πάτρας.

Συλλογές-Υλικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ΜΕΤ ασχολείται με τη συγκρότηση συλλογών και την τεκμηρίωσή τους με σκοπό την αξιοποίησή τους σε εκθεσιακούς χώρους αλλά και εκπαιδευτικά προγράμματα. Η τεκμηρίωση των συλλογών περιλαμβάνει ταύτιση και περιγραφή κάθε αντικειμένου, καθώς και στοιχεία σχετικά με την προέλευσή τους. Το υλικό το οποίο συγκροτεί και εμπλουτίζει τις συλλογές του Μουσείου αποτελείται από σκεύη, εργαλεία, μηχανήματα, τεχνολογικούς εξοπλισμούς, αρχειακό και φωτογραφικό υλικό, χάρτες, βιβλία και άλλο συνοδευτικό υλικό. Το υλικό του Μουσείο προέρχεται κυρίως από δωρεές. Για τον εμπλουτισμό των συλλογών το ΜΕΤ είναι σε επαφή με φορείς οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν. Καλεί επίσης όλους τους φορείς και τα άτομα που έχουν στην κατοχή τους σχετικό υλικό ή γνωρίζουν την ύπαρξη του να συμβάλλουν στην προσπάθεια του Μουσείου.

Έκθεση-Περιοδικότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο ΜΕΤ λειτουργεί μόνιμη έκθεση με θέμα "Οι τηλεπικοινωνίες στη ζωή μας η οποία παρουσιάζει τις ιδιαιτερότητες και την εξέλιξη των τηλεπικοινωνιών, εστιάζοντας σε διάφορους θεματικούς άξονες όπως την ιστορική εξέλιξη, τη συμβολή των αρχών της Φυσικής ως βάση για την εξέλιξη τους και την παρουσίαση οπτικοακουστικού, φωτογραφικού και διαδραστικού υλικού για τις παλιές και σύγχρονες τηλεπικοινωνίες. Κατά περιόδους στο Μουσείο λειτουργούν περιοδικές εκθέσεις οι οποίες συνδιοργανώνονται με φορείς όπως το Γαλλικό Ινστιτούτο, το Ινστιτούτο Γκαίτε, την Ένωση Εικαστικών Πατρών κλπ, με θέματα όπως "Ενέργεια: Ποιες επιλογές για το μέλλον", "Επιστήμη και αθλητισμός" και άλλα.

Αξιοσημείωτα γεγονότα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων του Μουσείου έχουν σημειωθεί κάποια σημαντικά γεγονότα: -Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης "Marie Curie: Η μεγάλη κυρία της επιστήμης/ La grande dame de la science" (10/03/2012): συναυλία του duo "Belle epoque" με γαλλικά τραγούδια. -Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης Δικτύου Σχολείων "Επιστήμες και Αθλητισμός-Εορτασμός Γαλλοφωνίας" (20/03/2013): σύνδεση μέσω Skype με τον κ. Jean Luc Ales, πρώην αθλητή, Ιδρυτή και Υπεύθυνο του Μουσείου Αθλητισμού στο Cruas της Γαλλίας με μαθητές από το 7ο , 9ο, 13ο και 16ο Γυμνάσιο Πατρών για θα θέσουν ερωτήσεις στα Γαλλικά. -Κατά τη διάρκεια της Έκθεσης "Επιστήμες και Αθλητισμός": Εκπαιδευτικές δράσεις για τη Δευτεροβάθμια σε συνδυασμό με προβολές γαλλικών ταινιών για παιδιά και έφηβους, οι ταινίες που θα προβλήθηκαν είναι «Ο πόλεμος των κουμπιών» (2011) του Γιαν Σαμιουέλ, διάρκειας 1.45’ και «Νικόστρατος: Ένα ξεχωριστό καλοκαίρι» (2011) του Ολιβιέ Ορλέ, διάρκειας 1.35’.

Πρακτική-Εθελοντισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Μουσείο σε συνεργασία με τις σχολές και τα τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών δέχεται τελειόφοιτους φοιτητές στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης των τμημάτων τους άσκηση (με πληρωμή μέσω Προγράμματος ΕΣΠΑ του Τμήματός τους). Οι φοιτητές μπορούν επίσης να προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους στο πλαίσιο κάποιου μαθήματος ή διπλωματικής εργασίας και σε συνεργασία με κάποιο μέλος ΔΕΠ του τμήματός τους ή απ’ ευθείας με το Μουσείο. Μέσα από την εθελοντική προσφορά στο Μουσείο, οι φοιτητές μπορούν να πειραματιστούν με νέες ιδέες και να αποκτήσουν εμπειρία. Εθελοντές - φοιτητές υποστηρίζουν τη λειτουργία του ΜΕΤ από το άνοιγμά του στο κοινό, το 2009, μέχρι σήμερα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας, Πανεπιστημιακή ζωή». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 23 Σεπτεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 28 Αυγούστου 2014.