Μουσείο Τέχνης του Ντάλας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 32°47′14″N 96°48′03″W / 32.78722°N 96.80083°W / 32.78722; -96.80083

Μουσείο Τέχνης του Ντάλας
Χάρτης
Είδοςμουσείο τέχνης[1]
Διεύθυνση1717 North Harwood Street
Γεωγραφικές συντεταγμένες32°47′17″N 96°48′6″W
Διοικητική υπαγωγήΝτάλας[2]
ΧώραΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής[2][3]
Έναρξη κατασκευής1903
Ολοκλήρωση1903
ΑρχιτέκτοναςEdward Larrabee Barnes[1]
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα

Το Μουσείο Τέχνης του Ντάλας (Dallas Museum of Art ή DMA) είναι ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα μουσεία στο Τέξας. Βρίσκεται στο κέντρο του Ντάλας, κοντά στο Woodall Rogers Freeway και μεταξύ των οδών St. Paul και Harwood. Το 1984 το μουσείο μετακινήθηκε στον Τομέα των Τεχνών (Arts District) από το Φερ Παρκ (Fair Park).[4] Ο Έντουαρντ Λάρραμπι Μπαρνς (Edward Larrabee Barnes), που κέρδισε το χρυσό μετάλλιο του Αμερικανικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτόνων (American Institute of Architects) το 2007, σχεδίασε το νέο κτίριο.[5]

Η συλλογή του Μουσείου Τέχνης του Ντάλας διαθέτει πάνω από 24.000 έργα τέχνης, που χρονολογούνται από την προϊστορική μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Το μουσείο είναι πασίγνωστο για τα δυναμικά του εκθέματα[6] και τα βραβευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα.[7] Η Βιβλιοθήκη των Μίλντρεντ Ρ. και Φρέντερικ Μ. Μάιερ (Mildred R. and Frederick M. Mayer Library) διαθέτει πάνω από 50.000 τόμους στο ευρύ κοινό.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα Παγόβουνα (1861) από τον Φρέντερικ Έντουεν Τσέρτς, Μουσείο Τέχνης του Ντάλας

Το μουσείο ιδρύθηκε το 1903 με τη δημιουργία του Συνδέσμου Τέχνης του Ντάλας (Dallas Art Association). Ο σύνδεσμος συνέλεξε πίνακες και τους εξέθεσε στην Δημόσια Βιβλιοθήκη (Dallas Public Library). Ο καλλιτέχνης από το Τέξας Φράνκ Ροχ (Frank Reaugh) είχε την ιδέα να εκθέσει τα έργα τέχνης στην νέα βιβλιοθήκη.[8] Της άρεσε αφτή η ιδέα της Μάι Ντίκσον Έξαλ (May Dickson Exall), της πρώτης Προέδρου της Δημόσιας Βιβλιοθήκης του Ντάλας. Η κ. Έξαλ δήλωσε: «Έχω σκοπό να προσφέρω εκθέματα και διάλεξεις που προάγουν τις τέχνες και την εκπαίδευση, να σχηματίσω μόνιμη συλλογή, να προάγω το έργο των τοπικών καλλιτεχνών, να ζητήσω έρεισμα για τις τέχνες από το κοινό και τις επιχειρήσεις, και να τιμήσω τους πολίτες που υποστηρίζουν τις τέχνες».

Οι συλλογές αυξήθηκαν γρήγορα και το μουσείο μεταφέρθηκε σε νέα μονάδα αρ ντεκό στο Φερ Παρκ το 1936, με την ευκαιρία της Εκατοστής Έκθεσης του Τέξας.[9] Αυτή η νέα μονάδα σχεδιάστηκε από κοινοπραξία των αρχιτεκτόνων από το Ντάλας σε συνεννόηση με τον Πωλ Κρετ (Paul Cret) της Φιλαδέλφειας. Ακόμα είναι δυνατό να δείτε αυτό το κτίριο.

Το 1943 ο Τσέρι Μπεϊγουότερς (Jerry Bywaters) έγινε ο διευθυντής του μουσείου.[10] Για είκοσι ένα χρόνια υπηρέτησε την κοινότητα του Ντάλας και έδωσε την αίσθηση της ενότητας στο μουσείο.[11]

"Αλεπού στο Χιόνι", από τον Γκουστάβ Κουρμπέ (1860), Μουσείο Τέχνης του Ντάλας

.

Υπό την ηγεσία του Μπεϊγουότερς το μουσείο απέκτησε ιμπρεσιονιστικά, αφηρημένα και σύγχρονα αριστουργήματα και ανέπτυξε την ταυτότητά του ως πολιτιστικό μνημείο.

Το 1963 το Μουσείο Τέχνης συγχωνεύθηκε με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Dallas Museum of Contemporary Art)[12], του οποίου διευθυντής για τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια ήταν ο Ντάγκλας Μακέιγκι (Douglas MacAgy).

Το 1964 ο Μέριλ Ρούπελ (Merrill Rueppel) έγινε διευθυντής των συγχωνευμένων μουσείων. Οι συλλογές των δύο μουσείων, οι οποίες περιελάμβαναν έργα τέχνης από τους Πωλ Γκωγκέν, Πιέ Μοντριάν και Φράνσις Μπέηκον, βρίσκονταν μέσα σε μία εγκατάσταση. Το 1965 το μουσείο πραγματοποίησε δύο εκθέσεις: η πρώτη ήταν Η τέχνη του Πιέ Μοντριάν και το δεύτερο Γλυπτική: εικοστού αιώνα.[6]

Η συλλογή του μουσείου συνέχισε να αυξάνεται και από τα τέλη του 1970 κατέστη σαφές ότι η μεγαλύτερη μονάδα ήταν αναγκαία. Υπό τη διεύθυνση του Χάρι Πάρκερ (Harry Parker), το μουσείο ήταν σε θέση να επεκτείνει το χώρο του στο βόρειο άκρο του εμπορικού κέντρου της πόλης (τώρα έχει οριστεί η "περιοχή τεχνών" του Ντάλας, ή Dallas Arts District). Η νέα μονάδα, η οποία σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Έντουαρντ Λάρραμπι Βαρνς (Edward Larrabee Barnes), και η οικοδόμησή του στοίχισε 54 εκατομμύρια δολάρια. Χρηματοδοτήθηκε από έκδοση ομολόγων της πόλης το 1979, μαζί με ιδιωτικές δωρεές. Το σύνθημα για το έργο «Μια μεγάλη πόλη αξίζει ένα μεγάλο μουσείο.» Το νέο κτίριο άνοιξε τον Ιανουάριο του 1984.[13]

Συλλογές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι συλλογές του μουσείου[14] περιλαμβάνουν περισσότερα από 24.000 έργα τέχνης από όλο τον κόσμο, από την αρχαιότητα έως τη σύγχρονη εποχή. Αυτές νοούνται ως γιορτή της ανθρώπινης δύναμης της δημιουργίας.[15].[15]

Γλυπτική από την Ιαπωνία (1879-1881), Μουσείο Τέχνης του Ντάλας
  • Η συλλογή της αρχαίας τέχνης της Μεσoγείου στο Μουσείο Τέχνης του Ντάλας περιλαμβάνει αντικείμενα από τις Κυκλάδες, την Αίγυπτο, Ελλάδα, Ρώμη, Ετρουρία και την Απουλία. Ένα παράδειγμα διάσημου έργου τέχνης από την Αίγυπτο στο μουσείο είναι ζωγραφισμένο ανάγλυφο από ασβεστόλιθο της πομπής των κομιστών προσφορά από τον τάφο το Νη-Ανκ-Νέσουτ (Ny-Ank-Nesut), 2575-2134 π.Χ.. Η πιο εκτεταμένη συλλογή ελληνικών έργων τέχνης περιλαμβάνει μάρμαρο ενός άνδρα από ένα επιτύμβιο ανάγλυφο (300 π.Χ.), χάλκινα γλυπτά, διακοσμητικά αντικείμενα, καθώς και χρυσά κοσμήματα. Τις τέχνες της αρχαίας Ρώμης περιλαμβάνονται εικόνα μιας γυναίκας από το δεύτερο αιώνα μ.Χ. και μαρμάρινη σαρκοφάγος σκαλισμένη σε έντονο ανάγλυφο με παράσταση μάχης, γ. 190 μ.Χ..
  • Οι συλλογές της νότιας Ασίας φάσμα τέχνης από βουδιστική τέχνη από το 2ο έως τον 4ο αιώνα μ.Χ. με τις τέχνες της αυτοκρατορίας Mughal στην Ινδία από τον 15ο έως τον 19ο αιώνα. Τα κυριότερα σημεία περιλαμβάνουν χάλκινο Τσίβα Ναταράζα (Shiva Nataraja) του 12ου αιώνα και ένα γλυπτό από ψαμμίτη του θεού Βιτσνού (Vishnu) του 10ου αιώνα. Οι τέχνες του Θιβέτ, του Νεπάλ, της Ταϊλάνδης και εκπροσωπούνται επίσης στις συλλογές του μουσείου.
Σιτάρι, από τον Βίνσεντ βαν Γκογκ (1890), Μουσείο Τέχνης του Ντάλας
  • Η συλλογή της ευρωπαϊκής τέχνης ξεκινά τον 16ο αιώνα και επεκτείνεται στην σύγχρονη εποχή. Τα περισσότερα από τα έργα της συλλογής είναι τα Γαλλικά έργα ζωγραφικής, είτε δημιουργημένα στη Γαλλία ή από Γάλλους καλλιτέχνες. Οι πιο διάσημοι καλλιτέχνες σε αυτή την κατηγορία είναι οι: Ζαν-Μπατίστ Μαρί-Πιέρ (Jean-Baptiste Marie Pierre), Κλωντ-Ζοζέφ Βερνέ (Claude-Joseph Vernet) και Ζακ-Λουί Νταβίντ. Το δάνειο της συλλογής του Μάικαελ Λ. Ρόζενμπεργκ (Michael L. Rosenberg) προσδίδει βάθος στα έργα της συλλογής του μουσείου του 18ου αιώνα.[16] Το μουσείο διαθέτει επίσης σημαντική συλλογή έργων τέχνης του 19ου και του 20ού αιώνα. Διάσημοι καλλιτέχνες σε αυτή την κατηγορία είναι ο Γκουστάβ Κουρμπέ, Κλοντ Μονέ, Πωλ Γκωγκέν, και Πιέ Μοντριάν.
  • Η συλλογή των Ουένδι και Έμερι Ρίβς[17][18](Wendy and Emery Reves). Το 1985, Μουσείο Τέχνης του Ντάλας έλαβε ανεκτίμητο δώρο από την Γουέντι Ριβς προς τιμήν του πρώην συζύγου της, Έμερι Ριβς. Η συλλογή στεγάζεται σε μια επιμελημένη αίθουσα 15.000 τετραγωνικών ποδιών (1.400 m2) στο σπίτι του ζευγαριού, το Βιλά Λα Ποζά (Villa La Pausa), στη Γαλλία, όπου τα έργα είχαν αρχικά εμφανιστεί. Αυτή η βίλα δημιουργήθηκε αρχικά από την Γκαμπριέλ Κοκό Σανέλ το 1927 και τμήματα από την αυθεντική επίπλωση του διατηρείται στο πλαίσιό του. Η συλλογή των Έμερι Ρίβς έχει περισσότερα από 1.400 έργα ζωγραφικής, γλυπτά και έργα σε χαρτί από γνωστούς καλλιτέχνες όπως: Πωλ Σεζάν, Κλοντ Μονέ και Βίνσεντ βαν Γκογκ. Τα έργα ζωγραφικής είναι γνωστά για τα όμορφα πλαίσιά τους. Η συλλογή αυτή περιλαμβάνει επίσης τις διακοσμητικές τέχνες, όπως η κινεζική πορσελάνη, Ευρωπαϊκά έπιπλα, χαλιά, έργα μεταλλοτεχνίας, Ευρωπαϊκό γυαλί, και σπάνια βιβλία. Τεκμήρια του Ουίνστων Τσώρτσιλ, ο οποίος ήταν καλός φίλος του Έμερι Ριβς, περιλαμβάνεται επίσης στο τμήμα αυτό του μουσείου.
Κάνει μασάζ (1896-1911), από τον Εντγκάρ Ντεγκά, Μουσείο Τέχνης του Ντάλας
  • Αντικείμενα της Αφρικής συλλογής προέρχονται από τη Δυτική Αφρική και Κεντρική Αφρική. Τα αντικείμενα που χρονολογούνται από τον 16ο έως τον 20ο αιώνα, αν και τα πρώτα αντικείμενο είναι η προτομή από τερακότα Nok από τη Νιγηρία, που χρονολογείται από κάπου μεταξύ 200 π.Χ. έως το 200 μ.Χ.. Ορισμένα έργα της συλλογής δημιουργήθηκαν ως σύμβολα της ηγεσίας και του καθεστώτος, ενώ άλλα εκφράζουν έννοιες που σχετίζονται με τον κύκλο της ζωής. Τα σημαντικότερα σημεία της συλλογής περιλαμβάνουν μια πλάκα από κράμα χαλκού Μπενίν πάνω από το ξύλο που απεικονίζει πολεμιστή.
  • Η συλλογή των αρχαίων αμερικανικής τέχνης καλύπτει περισσότερο από τρεις χιλιετίες, δείτε τα γλυπτά, χαρακτικά, κεραμικά και χρυσά αντικείμενα. Μεταξύ των άλλων τονίζει τα χρυσά αντικείμενα από τον Παναμά, την Κολομβία και το Περού και ο επικεφαλής του θεού Τλάλοκ (Μεξικό, 14ος-16ος αιώνας).
Μάσκα, Μεξικό, 900-500 π.Χ., Μουσείο Τέχνης του Ντάλας
  • Η αμερικανική συλλογή έργων τέχνης περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, γλυπτά και έργα σε χαρτί από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, το Μεξικό και τον Καναδά από την αποικιακή περίοδο στο Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο. Διάσημοι καλλιτέχνες της συλλογής είναι, μεταξύ άλλων, οι Τσάιλντ Χάσαμ (Childe Hassam), Έντουαρντ Χόπερ (Edward Hopper), Άντριου Ουάιεθ (Andrew Wyeth), Τζώρτζια Ο' Κήφι (Georgia O'Keeffe) και Τζέραλντ Μέρφι (Gerald Murphy). Ένα από τα πιο όμορφα κομμάτια της συλλογής είναι Τα Παγόβουνα (1861) από τον Φρέντερικ Έντουϊν Τσέρτς (Frederic Edwin Church). Αυτή η ζωγραφική από καιρό αναφέρεται ως χαμένο αριστούργημα. Το έργο δωρήθηκε στο μουσείο το 1979 από τις Νόρμα και Λαμάρ Χαντ (Norma and Lamar Hunt). Το Μουσείο Τέχνης του Ντάλας διαθέτει επίσης μια από τις πιο εμπεριστατωμένες συλλογές τέχνης στο Τέξας. Αυτό οφείλεται κατά μέγα μέρος στoν Τζέρι Μπαϊγουότερς (Jerry Bywaters), διευθυντή του μουσείου από το 1943 έως το 1964, ο οποίος ήταν επίσης ένας από τους Εννέα του Ντάλας (Dallas Nine), σημαίνουσα ομάδα καλλιτεχνών του Τέξας. Εκτός από έργα ζωγραφικής από τον Μπαϊγουότερς, η DMA έχει σπουδαία έργα του Ρόμπερτ Τζένκινς Όντερντονκ (Robert Jenkins Onderdonk), Τζούλιαν Όντερντονκ (Julian Onderdonk), Αλεξάντρ Χογκ (Alexandre Hogue), Ντέιβιντ Μπέιτς (David Bates), Ντόροθι Ώστεν (Dorothy Austin), Μάικλ Όουεν (Michael Owen), και Όλιν Χέρμαν Τράβις (Olin Herman Travis).
  • Κάθε σημαντική καλλιτεχνική τάση από το 1945 εκπροσωπείται στο Μουσείο Τέχνης του Ντάλας χάρη τεράστια συλλογή της σύγχρονης τέχνης[19], από τον αφηρημένο εξπρεσιονισμό και Οπ Αρτ (Op Art), και από το μινιμαλισμό, και εννοιολογική τέχνη στην τέχνη εγκατάσταση, συναρμολόγηση, και "βίντεο αρτ" (video art). Σύγχρονοι καλλιτέχνες των οποίων η φήμη είναι εδραιωμένη περιλαμβάνουν τους Τζάκσον Πόλοκ, Μαρκ Ρόθκο, Φραντς Κλάιν (Franz Kline), Τζάσπερ Τζονς (Jasper Johns), Ρώμπερτ Ράουσενμπεργ (Robert Rauschenberg), Μπρους Νάουμαν (Bruce Nauman) και Ρόμπερτ Σμίθσον (Robert Smithson). Μεταξύ των φωτογράφων που εκπροσωπούνται στο συλλογής είναι η Σίντι Σέρμαν (Cindy Sherman), Νικ Νικόσια (Nic Nicosia), Τόμας Στρούθ (Thomas Struth) και Λιν Ντέιβις (Lynn Davis). Όταν η τρέχουσα εγκατάσταση του Μουσείου άνοιξε στη δεκαετία του 1980, αρκετοί καλλιτέχνες εργάστηκαν για να δημιουργήσουν στη συγκεκριμένη τοποθεσία έργα ειδικά για το Μουσείο Τέχνης του Ντάλας: Έλσουερθ Κέλι (Ellsworth Kelly), Σολ Λιούιτ (Sol Lewitt), Ρίτσαρντ Φλάισνερ (Richard Fleischner) και οι Κλάες Όλντενμπεργκ (Claes Oldenburg) με τον Κόοστγε φαν Μπρύγκεν (Coosje van Bruggen). Τα τελευταία χρόνια, το μουσείο έχει δείξει έντονο ενδιαφέρον για τη συλλογή των εργασιών της σύγχρονης γερμανικής καλλιτεχνών, όπως ο Τζέραρντ Ρίχτερ (Gerhard Richter), Σίγκμαρ Πολκε (Sigmar Polke) και Άνσελμ Κίφερ (Anselm Kiefer).

Εκδηλώσεις Μουσείου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

C3, Μουσείο Τέχνης του Ντάλας

Το 2008, το Μουσείο Τέχνης του Ντάλας έκανε την πρεμιέρα του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Συνδέσεις (επίσης γνωστή ως C3)[20], 12.000 τετραγωνικών ποδιών (1.100 m2), διευκόλυνση για τις διαδραστικές εμπειρίες μάθησης. Το κέντρο παρουσιάζει παρουσιάζονται εκθέσεις με τις συλλογές και καλλιτέχνες του Μουσείου »και των εταίρων της κοινότητας», απαντήσεις σε αυτά. Χώροι περιλαμβάνουν την Αρτ Στούντιο (Art Studio), Τεκ Λαμπ (Tech Lab), Θέατρο (Theataer), και Φωλιά του Arturo (Arturo’s Nest). Το Μουσείο Τέχνης του Ντάλας φιλοξενεί επίσης πολλά προγράμματα κοινότητα ξεπερνά τη διάρκεια του έτους, συμπεριλαμβανομένων:

  • Αργά τις νύχτες (Late Nights): μία φορά το μήνα το μουσείο είναι ανοιχτό μέχρι τα μεσάνυχτα με συναυλίες, παραστάσεις, αναγνώσεις, προβολές ταινιών, εκδρομές και τα προγράμματα της οικογένειας.
  • Ζωντανές Τέχνες & Γράμματα (Arts & Letters Live): η σειρά διαλέξεων που χαρακτηρίζει φήμης συγγραφείς, ηθοποιούς, εικονογράφους, και μουσικούς.
  • Τζαζ κάτω από τα αστέρια (Jazz Under the Stars): δημοφιλές δωρεάν υπαίθριο σειρά συναυλία τζαζ στο γκαζόν του μουσείου.
  • Πέμπτη Βράδυ Ζωντανά (Thursday Night Live): κάθε Πέμπτη βράδυ, υπάρχουν ζωντανή τζαζ συναυλίες, φαγητό και ποτό στην καφετέρια, και συναντά τον καλλιτέχνη στο Κέντρο Δημιουργικής σύνδεσηςς.

Χαρακτηριστικά έργα του Μουσείου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 dma.org/about/museum-history.
  2. 2,0 2,1 (Γερμανικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Ιταλικά) archINFORM. 6207. Ανακτήθηκε στις 31  Ιουλίου 2018.
  3. 3594.
  4. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Ιουλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 24 Μαρτίου 2011. 
  5. http://archrecord.construction.com/news/daily/archives/061207barnes.asp
  6. 6,0 6,1 «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Ιουνίου 2012. Ανακτήθηκε στις 24 Μαρτίου 2011. 
  7. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Μαρτίου 2012. Ανακτήθηκε στις 24 Μαρτίου 2011. 
  8. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Μαρτίου 2012. Ανακτήθηκε στις 24 Μαρτίου 2011. 
  9. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Ιουλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 24 Μαρτίου 2011. 
  10. http://www.tshaonline.org/handbook/online/articles/fby14
  11. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Νοεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 24 Μαρτίου 2011. 
  12. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 27 Οκτωβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 24 Μαρτίου 2011. 
  13. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Απριλίου 2010. Ανακτήθηκε στις 24 Μαρτίου 2011. 
  14. ’’Dallas Museum of Art, A Guide to the Collection’’ Managing Editor: Debra Wittrup (1997)
  15. 15,0 15,1 «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Δεκεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 24 Μαρτίου 2011. 
  16. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 24 Μαρτίου 2011. 
  17. The Wendy and Emery Reeves Collection”, Richard R. Bretell (1995)
  18. http://www.jstor.org/pss/882521
  19. Fast Forward: Exhibition Catalogue. Contemporary Collections for the Dallas Museum of Art, Edited by Maria de Corral and John R. Lane, 2007
  20. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Ιουλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 24 Μαρτίου 2011. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]