Μοναστήρι των Σελεστίνων του Παρισιού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 48°51′03″N 2°21′53″E / 48.85083°N 2.36472°E / 48.85083; 2.36472

Αρχικός τάφος του Λέοντα Ε΄ της Αρμενίας στο Μοναστήρι των Σελεστίνων.

Το μοναστήρι των Σελεστίνων είναι παλιό μοναστήρι του Τάγματος των Σελεστίνων, το οποίο βρισκόταν κοντά στην Place de la Bastille, στην συνοικία του Αρσενάλ, στο 4ο δημοτικό διαμέρισμα του Παρισιού στη Γαλλία.

Το μοναστήρι ιδρύθηκε το 1352 στην θέση ενός παλιού μοναστηριού του Τάγματος των Καρμελιτών[1]. Αποτελεί την δεύτερη σημαντικότερη βασιλική νεκρόπολη, μετά την Βασιλική Σαιν-Ντενί. Το λαμπρό αυτό μοναστήρι βρισκόταν σε κοντινή απόσταση από το Μέγαρο Σαιν-Πολ, την αγαπημένη κατοικία του Καρόλου Ε΄ και του Καρόλου ΣΤ΄ στο Λε Μαραί. Σημαντικός αριθμός πριγκίπων ήσαν θαμμένοι εντός αυτού. Εκτεινόταν κατά μήκος του Σηκουάνα, από τον αριθμό 12 του boulevard Henri-IV έως τον αριθμό 2 της rue du Petit-Musc, ενώ στα βόρεια, σχεδόν μέχρι την rue de la Cerisaie[1].

Το μοναστήρι, το οποίο είχε ανακατασκευαστεί το 1730[1], βεβηλώθηκε στην διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης[2] και μετατράπηκε σε αποθήκη ξυλείας[3]. Σφραγισμένο το 1790[1], μετατράπηκε σε στρατώνα την περίοδο της Υπατείας[3]. Μετά από αυτή την περίοδο, ορισμένες εκ των νεκρικών πλακών ανευρέθηκαν από τον Αλεξάντρ Λενουάρ, με σημαντικότερη, αυτή του Λατίνου βασιλέα Λέωντα Ε΄ της Αρμενίας, η οποία μεταφέρθηκε στο Μουσείο Γαλλικών Μνημείων στην Βασιλική Σαιν-Ντενί. Το 1866, η διάνοιξη του boulevard Henri-IV οδήγησε το μοναστήρι στην απώλεια του ενός τρίτου της έκτασής του[3].

Μεταξύ του 1895 και του 1901, τα τελευταία εναπομείναντα τμήματα του περιστυλίου κατεδαφίστηκαν στην διάρκεια των εργασιών για την ανέγερση του νέου στρατώνα των Σελεστίνων[3][1], αρχηγείου του επιτελείου της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]