Μνημείο της εξοντωτικής πορείας των Εβραίων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εξοντωτική πορεία Εβραίων
ένα από τα 22 αντίγραφα
ΟνομασίαΕξοντωτική πορεία Εβραίων
Έτος δημιουργίας1989
Είδοςαλυσίδα γλυπτών
ΜουσείοΓερμανία και Ισραήλ
δεδομένα

Το Μνημείο της εξοντωτικής πορείας των Εβραίων είναι έργο τέχνης του Γερμανού σύγχρονου γλύπτη Χουμπέρτους φον Πίλγκριμ. Απαρτίζεται από αλυσίδα 21 αντίγραφων που είναι τοποθετημένα στη Γερμανία και ένα αντίγραφο στο Γιαντ Βασσέμ στο Ισραήλ.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αποτελείται από 22 αντίγραφα. Το κάθε αντίγραφο εικονίζει Εβραίους που είναι εξουθενωμένοι από τις κακουχίες και τον αφανισμό. Περπατούν αναγκαστικά ενώ τους εγκαταλείπουν οι τελευταίες τους δυνάμεις. Κρατάει ο ένας τον άλλο, ενώ υποθέτουμε το μάτι του αδίστακτου δεσμοφύλακα που καραδοκεί.

Τα γλυπτά που είναι τοποθετημένα στη Γερμανία φέρουν την επιγραφή «HIER FÜHRTE IN DEN LETZTEN KRIEGSJAHREN IM APRIL 1945 DER LEIDENSWEG DER HÄFTLINGE DES KONZENTRATIONSLAGER DACHAU VORBEI INS UNGEWISSE.», ενώ το αντίγραφο στο Ισραήλ φέρει ως επιγραφή έναν ψαλμό από το βιβλίο του Προφήτη Ιερεμία.

Ένα από τα αντίγραφα είναι τοποθετημένο στο μνημείο του Ολοκαυτώματος Γιαντ Βασσέμ στο Ισραήλ, ενώ τα υπόλοιπα 21 είναι τοποθετημένα στη Γερμανία κατά μήκος της οδού από το Νταχάου στο Βαακίρχεν και σε δύο άλλους δρόμους, σημαδεύοντας την εξοντωτική διαδρομή που αναγκάστηκαν να διανύσουν θύματα του Ολοκαυτώματος στο τέλος του πολέμου.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το έργο είναι φόρος τιμής σε πραγματικά γεγονότα αναγκαστικής πορείας Εβραίων που έγιναν στο τέλος του πολέμου στη Γερμανία. Το έργο τέχνης κατασκευάστηκε το 1989 και η ανάρτηση στα σημαδιακά σημεία της πορείας αποπερατώθηκε το 2005.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]