Μνημείο Σκεντέρμπεη στη Πρίστινα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μνημείο του Σκεντέρμπεη στην Πρίστινα, Κόσοβο 2009

Το Μνημείο Σκεντέρμπεη στην Πρίστινα, πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, είναι αφιερωμένο στον εθνικό ήρωα των Αλβανών του 15ου αιώνα Γεώργιο Καστριώτη, αποκαλούμενο απλώς Σκεντέρμπεη, από το τουρκικό Iskender Bey (αλβανικά: Gjergj Kastrioti Skenderbeu, 1405 – 1468).

Ο Σκεντέρμπεης ήταν ηρωικός πολέμαρχος των Αλβανών κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους, ο οποίος αγωνίστηκε και απελευθέρωσε την πατρίδα του από την τουρκική κυριαρχία. Οι νικηφόρες επιτυχίες του στις μάχες εναντίον των Οθωμανών εισβολέων του προσέδωσαν ηρωική φήμη στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, ώστε μάλιστα το Βατικανό του απένειμε τον τιμητικό τίτλο του στρατηγού της Άγίας Έδρας (Athleta Christi).


Το Μνημείο του Σκεντέρμπεη βρίσκεται σε μια υπέροχα διαμορφωμένη πλατεία στο βορινό άκρο του κεντρικού πεζόδρομου της Πρίστινα, που φέρει το όνομα της αλβανικής καταγωγής μοναχής Μητέρας Τερέζας (αλβαν. Nene Tereza).

Eίναι ένας επιβλητικός έφιππος ανδριάντας του Αλβανού λαϊκού ήρωα με τη μια μπροστινή οπλή του αλόγου του ανασηκωμένη στον αέρα, έτσι που το άλογο κι ο αναβάτης του να στηρίζονται σ’ όλο το βάρος τους στα άλλα τρία πόδια του αλόγου. Δεν ακολουθείται έτσι η λαϊκή παράδοση, που υποστηρίζει ότι αν το άλογο στους έφιππους ανδριάντες είναι με το ένα μπροστινό πόδι στον αέρα, ο καβαλάρης του τραυματίστηκε στη μάχη κα πέθανε αργότερα από τα τραύματά του, πράγμα που δεν συνέβη με τον Σκεντέρμπεη.

Το μνημείο του Σκεντέρμπεη έχει σχεδιαστεί από τον Αλβανό γλύπτη Ζανάζ Πάκο (1914 – 1989), απόφοιτο της Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας, αλλά τοποθετήθηκε στην Πρίστινα το 2001. Όμοιος έφιππος ανδριάντας του Σκεντέρμπεη, φιλοτεχνημένος επίσης από τον Ζανάζ Πάκο, έχει στηθεί στην κεντρική πλατεία των Τιράνων στην Αλβανία.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • “Pristina in Your Pocket” (Essential City Guides), Winter – Spring 2008 – 2009, Tirana, Albania.
  • Tim Judah: “Kosovo: What everyone needs to know”, Oxford University Press, Oxford – New York, 2008.