Μιχαήλ Α΄ της Πορτογαλίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Μιχαήλ Α' της Πορτογαλίας)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Μιχαήλ Α΄ της Πορτογαλίας

Ο Μιχαήλ Α΄ της Πορτογαλίας (Λισσαβώνα 1802 - Καρλσρούη 1866) ήταν βασιλιάς της Πορτογαλίας (1828 - 1834), δεύτερος γιος του βασιλιά της Πορτογαλίας Ιωάννη ΣΤ΄ και της Καρλόττας της Ισπανίας.

Ο Μιχαήλ άκρως συντηρητικός, θαυμαστής της Αυστριακής αυτοκρατορίας του Μέττερνιχ, έκανε επαναστάσεις κατά του πατέρα του με την συμπαράσταση της μητέρας του, με αποτέλεσμα την εξορία και των δύο στην Αυστρία.

Αρραβωνιάστηκε (1826) την ανιψιά του, Μαρία Β΄ της Πορτογαλίας, και ορίστηκε αντιβασιλέας, αλλά σύντομα κατέλαβε τον θρόνο σαν μοναδικός απόλυτος μονάρχης ανατρέποντας το Σύνταγμα που είχε καταρτίσει με τον αδελφό του (1828). Ο αδελφός του, Πέτρος, παραιτήθηκε στην Βραζιλία υπέρ του πεντάχρονου γιου του, Πέτρου, και έσπευσε στην Πορτογαλία να τον ανατρέψει (1831).

Ύστερα από έναν τριετή εμφύλιο πόλεμο, ο Μιχαήλ αναγκάστηκε να συνθηκολογήσει και να ζήσει όλη την υπόλοιπη ζωή του στην εξορία. Το Ισπανικό Ανώτατο Δικαστήριο τον απέκλεισε και από την Ισπανική διαδοχή λόγω της επανάστασης του θείου του δον Κάρλος.

Κληρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με την σύζυγο Αδελαΐδα του Löwenstein-Wertheim-Rosenberg (1831 - 1909), που την παντρεύτηκε σε ηλικία 48 ετών παιδιά του ήταν :


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Miguel of Portugal της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).