Μιχαήλ Ατταλειάτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ο Μιχαήλ Ατταλειάτης (1022-1080) ήταν Βυζαντινός αξιωματούχος και ιστορικός, που έζησε στην Κωνσταντινούπολη και τις γύρω επαρχίες της αυτοκρατορίας το δεύτερο μισό του ενδέκατου αιώνα. Ηταν νεότερος σύγχρονος (πιθανόν ακόμη και μαθητής) του Μιχαήλ Ψελλού και ενδεχομένως μεγαλύτερος συνάδελφος του Ιωάννη Σκυλίτζη, των δύο άλλων Βυζαντινών ιστορικών του ενδέκατου αιώνα, που σώζωνται τα έργα τους.

Ζωή και έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αυτόγραφη υπογραφή του Μιχαήλ Ατταλειάτη από το χειρόγραφο του έργου του Διάταξις.

Ο Μιχαήλ Ατταλειάτης καταγόταν πιθανόν από την Αττάλεια (στη σημερινή Τουρκία) και μετακόμισε στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ 1030 και 1040 για να ακολουθήσει νομικές σπουδές. Κατά τα χρόνια της υπηρεσίας του στο δικαστικό σύστημα της αυτοκρατορίας δημιούργησε μια μικρή περιουσία. Η διάκρισή του στη δικαστική έδρα προκάλεσε την προσοχή αρκετών αυτοκρατόρων, που τον επιβράβευσαν με μερικές από τις υψηλότερες τιμητικές διακρίσεις που υπήρχαν για τους δημοσίους υπαλλήλους (πατρίκιος και ανθύπατος]].

Ο Μ. Ατταλειάτης κάποια στιγμή μεταξύ 1030 και 1040 εγκαταστάθηκε στην Κωνσταντινούπολη, όπου και ακολούθησε νομική σταδιοδρομία. Εκεί απέκτησε πλούτη και έφτασε μέχρι και τα ανώτερα πολιτικά αξιώματα, μεταξύ αυτών, αυτό του κριτή της αυτοκρατορικής αυλής. Το 1072 συνέγραψε για τον Αυτοκράτορα Μιχαήλ Παραπινάκιο νομικό κώδικα. Το 1079-1080 εξέδωσε την ιστορία της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας για τα έτη 1034-1079, ένα εξαιρετικά λεπτομερές έργο, που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αναφορά που κάνει σε δολοπλοκίες και εξεγέρσεις εντός της Αυτοκρατορίας.

Ο ίδιος παρουσιάζει τα ιστορικά γεγονότα σαν να είναι αυτόπτης μάρτυρας με αρκετή λεπτομέρεια και αντικειμενικότητα. Φαίνεται ότι ήταν γνώστης των έργων των μεγάλων ιστορικών της Αρχαίας Ελλάδας και Ρώμης. Τα περισσότερα έργα του, που έχουν διασωθεί, είναι ιστορικής και νομικής φύσεως. Πολύτιμο υλικό, σχετικό με την πνευματική ζωή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας του 11 ου αιώνα, βρίσκει κανείς στο κανονισμό που συνέταξε ο Ατταλειάτης για το πτωχοκομείο και το μοναστήρι που ίδρυσε. Ο κανονισμός αυτός περιέχει μια καταγραφή της ιδιοκτησίας του πτωχοκομείου και του μοναστηριού.

Τα έργα του Μιχαήλ Ατταλειάτη σε νεοελληνική απόδοση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ατταλειάτης Μιχαήλ, Ιστορία, μτφρ.Ιωάννης Πολέμης,(Κείμενα Βυζαντινής Ιστοριογραφίας 8), εκδ.Κανάκης, Αθήνα 1997

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]