Μιλόγιε Τοντόροβιτς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μιλόγιε Τοντόροβιτς
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1762
Γιάγκοντινα
Θάνατος1832
Τόπος ταφήςJošanica monastery (43°58′34″ s. š., 21°8′29″ v. d.)
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταδιπλωμάτης
πολιτικός

Ο Μιλόγιε Τοντόροβιτς (σερβικά : Милоје Тодоровић), (Crnče της Γιάγκοντινα 1762 - 1832), ήταν Σέρβος επαναστάτης της Α΄ Σερβικής εξέγερσης Κνεζ του Λέβατσκ και πρωθυπουργός της Σερβίας για λίγες ημέρες το 1816.

Γεννήθηκε το 1762 στο χωριό Crnče της Γιάγκοντινα και βαφτίστηκε σε ένα κοντινό μοναστήρι. Ξεκίνησε να ασχολείται με το εμπόριο. Με το ξέσπασμα του Αυστρο-τουρκικού πόλεμου το 1788, εντάχθηκε στο τμήμα εθελοντών του αυστριακού αξιωματικού Μίχαελ Μιχαλίεβιτς, όπου ήταν μαζί με τον Καραγιώργη και άλλους Σέρβους, και παρέμεινε μέχρι το τέλος του πολέμου . Για το θάρρος του τιμήθηκε με μετάλλιο ανδρείας και προαγωγή. Μετά την ανακωχή που υπεγράφη το 1791 ο Μιλόγιε επιστρέφει στην πατρίδα του, όπου συνέχισε το εμπόριο.

Το 1803 εξελέγη κυβερνήτης της περιοχής της Μπελίτσα. Συμμετείχε ενεργά στις προετοιμασίες για την πρώτη σερβική επανάσταση, είχε άριστη γνώση της τουρκικής γλώσσας. Κατά τη διάρκεια της πρώτης σερβικής εξέγερσης ήταν επικεφαλής δικού του στρατιωτικού σώματος με άντρες από την περιοχή που εξουσίαζε. Λόγω της εξαιρετικής αξίας του ο Καραγιώργης τον ανακηρύσσει Κνεζ το 1811. Μετά την κατάρρευση της επανάστασης με τον Καραγιώργη κι άλλους επαναστάτες κατέφυγαν στο μοναστήρι του Fennec.

Στη Σερβία επιστρέφει το 1814 και παίρνει ενεργά μέρος στις προετοιμασίες της δεύτερης Σερβικής εξέγερσης. Τον Απρίλιο του 1815 νίκησε τον τουρκικό στρατό κοντά στο χωριό Βέλιτσα, με αυτή την επιτυχία οι επαναστάτες κατέλαβαν το πέρασμα από το Νις στο Βελιγράδι. Τον Ιούνιο του 1814 ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις για ανακωχή ανάμεσα στους Οθωμανούς και Σέρβους στο μοναστήρι Josanica και ο Τοντόροβιτς ήταν ένας από τους διαπραγματευτές.

Προκειμένου να επιβεβαιώσει τους όρους της ανακωχής Μίλος Ομπρένοβιτς στα μέσα Αυγούστου του 1815 έστειλε στην Κωνσταντινούπολη αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Μιλόγιε Τοντόροβιτς. Εκεί ο σουλτάνος Μαχμούτ Β΄ τελικά αποδέχτηκε την ανακωχή κι έδωσε στον Τοντόροβιτς ένα χρυσοκέντητο ασημένιο σπαθί, που φυλάσσεται σήμερα στο Στρατιωτικό Μουσείο στο Βελιγράδι .

Μετά την ανακωχή διορίσθηκε σε διάφορες δημόσιες θέσεις και πρωθυπουργός για λίγες ημέρες. Πέθανε το 1832 στην γενέτειρα του όπου είχε αποσυρθεί τα τελευταία χρόνια, τάφηκε, σύμφωνα με την επιθυμία του στην αυλή του μοναστηριού Jošanice όπου είχε βαπτιστεί.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]