Μηχανισμός Χιγκς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Καθιερωμένο Πρότυπο
.
Πρότυπο: προβ.  συζ.  επεξ.

Στην σωματιδιακή φυσική ο μηχανισμός Χιγκς (Higgs mechanism), είναι ο τρόπος που εξηγεί πως τα στοιχειώδη σωματίδια, συμπεριλαμβανομένου και του σωματιδίου Χιγκς αποκτούν μάζα.

Ο μηχανισμός επίσης αναφέρεται και ως μηχανισμός Brout–Englert–Higgs, μηχανισμός Englert–Brout–Higgs–Guralnik–Hagen–Kibble και μηχανισμός Anderson–Higgs.

Βάσει της θεωρίας που περιγράφει τον μηχανισμό αυτό τα στοιχειώδη σωματίδια αποκτούν μάζα αλληλεπιδρώντας με το πεδίο Χιγκς (Higgs Field) το οποίο «διαποτίζει» όλο τον χώρο. Πιο συγκεκριμένα, ο μηχανισμός Χιγκς παρέχει μποζόνια βάσει της θεωρίας βαθμίδας (gauge theory) σε μάζα με την απορρόφηση μποζονίων Nambu-Goldstone που προκύπτουν από αυθόρμητο σπάσιμο της συμμετρίας.[ασαφές]

Η απλούστερη θεώρηση του μηχανισμού προσθέτει ένα επιπλέον πεδίο Χιγκς στην θεωρία βαθμίδας (gauge theory). Το αυθόρμητο σπάσιμο της συμμετρίας της υποκείμενης τοπικής συμμετρίας ενεργοποιεί τη μετατροπή των συστατικών αυτού του πεδίου Χιγκς σε μποζόνια Goldstone τα οποία αλληλεπιδρούν με (τουλάχιστον ορισμένους από) τους άλλους τομείς της θεωρίας, ώστε να παράγουν μάζα. Αυτός ο μηχανισμός μπορεί επίσης να αφήσει υπολείμματα στοιχειώδη βαθμωτό (spin-0) σωματίδια, γνωστά ως μποζόνια Χιγκς.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]