Μητροπολιτικός Ιερός Ναός Αγίου Βασιλείου Τρίπολης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μητροπολιτικός Ιερός Ναός Αγίου Βασιλείου Τρίπολης
Ο Μητροπολιτικός Ιερός Ναός Αγίου Βασιλείου Τρίπολης, του οποίου η επικάλυψη είναι εξ ολοκλήρου από μάρμαρο Δολιανών.
Χάρτης
Είδοςορθόδοξος καθεδρικός ναός
Γεωγραφικές συντεταγμένες37°30′36″N 22°22′23″E
ΘρήσκευμαΑνατολικός Ορθόδοξος Χριστιανισμός
Θρησκευτική υπαγωγήΙερά Μητρόπολις Μαντινείας και Κυνουρίας
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Τρίπολης
ΤοποθεσίαΤρίπολη
ΧώραΕλλάδα
Έναρξη κατασκευής1884
Προστασίαδιατηρητέο κτήριο στην Ελλάδα
Commons page Πολυμέσα

Ο Μητροπολιτικός Ιερός Ναός Αγίου Βασιλείου Τρίπολης βρίσκεται στην ομώνυμη πλατεία στην Τρίπολη Αρκαδίας. Είναι η κορυφαία εκκλησία της πόλης.[1]

Πρόκειται για έργο άγνωστου δυστυχώς αρχιτέκτονα, θεμελιώθηκε το 1855 και εγκαινιάστηκε το 1884, 29 χρόνια αργότερα.[1] Είναι λιθόδμητη κατασκευή από μέλανα ασβεστόλιθο και έχει επικάλυψη με ολόλευκο μάρμαρο Δολιανών.[2] Ο τρούλος είναι επικαλυμμένος με φύλλα χαλκού από την Αγγλία. Πλήθος μηχανικών και μαστόρων εργάστηκαν μέχρι την αποπεράτωσή του. Ανάμεσά τους και τεχνίτες από την Τήνο. Το τέμπλο του ναού είναι μαρμάρινο και σχεδιάστηκε από τον Ερνέστο Τσίλερ. Η αγιογράφηση έγινε από τον Κωνσταντίνο Λώκη, ενώ οι δεσποτικές εικόνες είναι έργο του Κωνσταντίνου Αρτέμη.[1]

Ο Άγιος Βασίλειος είναι εγγεγραμμένος σταυροειδής ναός με τρούλο και τρίπλευρη εξωτερικά αψίδα. Πρόκειται για περίτεχνο ναό με πλήθος διακοσμητικών στοιχείων σε αυστηρή γραμμή. Η παράδοση θέλει ο ναός να ξεκίνησε να χτίζεται για να στεγάσει τζαμί προεπαναστατικά. Ο προσανατολισμός και το μέγεθος του ναού καθορίστηκαν από το τέμενος του Μπεκίρ Πασά που προϋπήρχε.[1] Με γνώμονα το ναό χαράχτηκε αρχικά η περιβάλλουσα πλατεία και κατόπιν έγινε όλος ο ρυμοτομικός σχεδιασμός της Τρίπολης.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 «Ἐνοριακοί Ἱεροί Ναοί – Ιερά Μητρόπολις Μαντινείας και Κυνουρίας». Ιερά Μητρόπολις Μαντινείας και Κυνουρίας. 8 Οκτωβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 6 Αυγούστου 2020. 
  2. «Άνω Δολιανά». Οδηγός Πελοποννήσου, cultureportal.uop.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Ιουλίου 2020. Ανακτήθηκε στις 5 Ιουλίου 2020.