Μητροπολίτης πρώην Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος Αγαθόνικος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αγαθόνικος Φατούρος
Μητροπολίτης Κίτρους,
Κατερίνης και Πλαταμώνος
Από1985
Έως2013
ΠροκάτοχοςΒαρνάβας
ΔιάδοχοςΓεώργιος
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση6 Μαρτίου 1937 (1937-03-06) (87 ετών)
Αίγιο, Ελλάδα
ΕθνικότηταΕλληνική
ΔόγμαΧριστιανός Ορθόδοξος
Πρώην τίτλοςΜητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος (1985-2013)

Ο Μητροπολίτης πρώην Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος Αγαθόνικος (κατά κόσμον Γεώργιος Φατούρος, γενν. στο Αίγιο στις 6 Μαρτίου 1937) είναι Έλληνας ιεράρχης ο οποίος διετέλεσε Μητροπολίτης, έως το Νοέμβριο του 2013, της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Αίγιο στις 6 Μαρτίου 1937. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το 1960 χειροτονήθηκε διάκονος και το 1964 πρεσβύτερος. Υπηρέτησε ως ιεροκήρυκας στη Μητρόπολη Γόρτυνας και Μεγαλουπόλεως (1964-68), ως καθηγητής στο Ανώτερο Ιερατικό Φροντιστήριο Τήνου (1968-71) και πρώτος διευθυντής στην Επτατάξια Εκκλησιαστική Σχολή Τήνου (μέχρι το 1974) και στη συνέχεια διετέλεσε διευθυντής του γραφείου ιεροκηρύκων και νεότητας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών (1974-85).

Το 1985 εξελέγη μητροπολίτης Κίτρους & Κατερίνης, όπου ανέπτυξε σημαντική πνευματική, κοινωνική και φιλανθρωπική δράση.[1] Συγκεκριμένα, στη μητροπολιτική του περιφέρεια, δημιουργήθηκαν τρία πνευματικά κέντρα, η Βαρνάβειος Εκκλησιαστική Βιβλιοθήκη, που ιδρύθηκε από τον ίδιο στη μνήμη του προκατόχου του Βαρνάβα Τζωρτζάτου, εκκλησιαστικό φροντιστήριο, δύο γηροκομεία, το συσσίτιο «Άρτος ο επιούσιος», θρησκευτικές υπηρεσίες στους ασθενείς και στον στρατό, σταθμός α΄ βοηθειών και κοινωνικής συμπαράστασης και άλλες κοινωφελείς υπηρεσίες. Έπειτα από ενέργειές του, η Μητρόπολη μετονομάσθηκε σε "Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος".

Στις 12 Νοεμβρίου 2013, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, τον απομάκρυνε από το θρόνο της Μητροπόλεως μετά το πόρισμα ειδικής επιτροπής, καθώς ήταν σε κώμα και δεν μπορούσε να εκτελέσει τα καθήκοντά του.[2] Το Φεβρουάριο του 2014 εκλέχθηκε μητροπολίτης από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος ο Γεώργιος Χρυσοστόμου.[3] Έκτοτε παρέμενε ασθενών.[4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]