Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου Εμμανουήλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εμμανουήλ Σιγάλας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση8 Αυγούστου 1953
Ερμούπολη
Θάνατος1 Μαρτίου 2021
Θεσσαλονίκη
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
ΘρησκείαΑνατολικός Ορθόδοξος Χριστιανισμός
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
ΣπουδέςΑριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (έως 1976)
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταχριστιανός ιερέας
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαμητροπολίτης (2009–2021, Ιερά Μητρόπολις Πολυανής και Κιλκισίου)

Ο Εμμανουήλ (Σιγάλας) (1953-2021) ήταν Έλληνας επίσκοπος της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο οποίος διετέλεσε Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου από το 2009 έως το 2021.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Ερμούπολη της Σύρου στις 8 Αυγούστου 1953. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από την οποία αποφοίτησε το 1976, και στη συνέχεια παρακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα της ίδιας σχολής. Το 1977 διορίστηκε καθηγητής στη Μέση Εκπαίδευση και το 1980 χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος στη Σαντορίνη από τον τότε Μητροπολίτη Θήρας, Αμοργού και Νήσων Γαβριήλ.

Χειροθετήθηκε Αρχιμανδρίτης και διορίστηκε ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Θήρας τον Μάρτιο του 1980, ενώ συγχρόνως έλαβε οργανική θέση καθηγητού στο Γυμνάσιο Αμοργού, όπου και παρέμεινε μέχρι τον Αύγουστο του 1983. Από 1ης Σεπτεμβρίου 1983 μετατέθηκε ως ιεροκήρυκας στην Ιερά Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας και τοποθετήθηκε ως καθηγητής στο Γυμνάσιο της πόλης των Θεσπιών. Το 1986 προήχθη στην θέση του Διευθυντού του Γυμνασίου Θεσπιών και το 1992 τοποθετήθηκε Διευθυντής του Γενικού Λυκείου Θεσπιών. Διακόνησε επί 25ετία ως ιεροκήρυκας και κατηχητής δίπλα στον τότε Μητροπολίτη Θηβών και μετέπειτα Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο και για ένα έτος δίπλα στον Μητροπολίτη Θηβών Γεώργιο. Υπηρέτησε τον λειτουργικό, ιεροκηρυκτικό, κατηχητικό και εκπαιδευτικό χώρο επί 30 χρόνια[1].

Εξελέγη Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος στις 12 Οκτωβρίου 2009 και χειροτονήθηκε Επίσκοπος από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο με την παρουσία 15 μητροπολιτών στον Ιερό Ναό του Πολιούχου Αθηνών Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου στις 17 Οκτωβρίου 2009. Ενθρονίστηκε στο Κιλκίς στις 11 Νοεμβρίου 2009 από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο[2].

Τον Σεπτέμβριο του 2018, η τότε σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων είχε προχωρήσει στην εκλογή «Επισκόπου» Πολυανής, υφαρπάζοντας τον τίτλο Πολυανής που χαρακτηρίζει αποκλειστικά την Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου με έδρα το Κιλκίς. Η χειροτονία του «Επισκόπου Πολυανής» πραγματοποιήθηκε στις 25 Νοεμβρίου 2018 από τον τότε σχισματικό Αρχιεπίσκοπο Σκοπίων κ. Στέφανο και μέλη της Ιεράς Συνόδου της σχισματικής Εκκλησίας. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Μητροπολίτη Εμμανουήλ, ο οποίος με επιστολή του έκανε λόγο για αλυτρωτικές τάσεις, για διαθέσεις ύπουλες και σφετεριστικές απέναντι στην Ελλάδα, στην Μακεδονία και στην κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία. Με επιστολή του μάλιστα ενημέρωσε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο και τις περί Αυτούς Ιερές Συνόδους. Μετά τις ενέργειες του Μητροπολίτου Εμμανουήλ ο σχισματικός «Μητροπολίτης» Στρωμνίτσης Ναούμ έκανε γνωστό ότι προχώρησε στην αλλαγή του τίτλου του «Επισκόπου» Πολυανής, αφού όπως γράφει στην επιστολή του κατανόησε καλύτερα ότι ο τίτλος Πολυανής (παλιά ονομασία της Δοϊράνης που βρίσκεται στα σύνορα Ελλάδος – Σκοπίων) ανήκει αποκλειστικά στην Ιερά Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου[3].

Απεβίωσε σε ηλικία 68 ετών την 1η Μαρτίου 2021, έπειτα από ανακοπή καρδιάς σε κέντρο αποκατάστασης στη Θεσσαλονίκη όπου νοσηλευόταν[4][5].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]