Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Παντελεήμων Μουτάφης
Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής
Από24 Φεβρουαρίου 2013
ΠροκάτοχοςΔαμασκηνός
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση14 Αυγούστου 1970 (1970-08-14) (53 ετών)
Καβάλα, Μακεδονία, Ελλάδα
ΕθνικότηταΕλληνική
ΔόγμαΧριστιανός Ορθόδοξος

Ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων Μουτάφης είναι Έλληνας θεολόγος, ιεράρχης και Μητροπολίτης της Εκκλησίας της Ελλάδας.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μητροπολίτης Παντελεήμων (κατά κόσμον Σταύρος) γεννήθηκε στις 14 Ιουνίου 1970 στην Καβάλα.

Αποφοίτησε από το Εκκλησιαστικό Λύκειο της Καβάλας το 1989 και τρία χρόνια αργότερα έχει λάβει πτυχίο της Ανώτερης Εκκλησιαστικής Σχολής Αθήνας. Σπούδασε στο τμήμα Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, απ' όπου και φοίτησε το 1994. Το 2006, ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μάλιστα, έλαβε τον τίτλο της ειδικεύσεως στη Δογματική Θεολογία με την εργασία: «Οι περί Εικόνων αντιλήψεις του Ευστρατίου Νικαίας», η οποία και εξεδόθη το 2006. Είναι διδάκτωρ του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Το έτος 1996 χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος υπο του Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου Παντελεήμονος. Διετέλεσε Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης και Περιθεωρίου κατά την περίοδο 1996-2013. Εξελέγη υπο τις αδελφότητος της Μονής της Μετανοίας του Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναγίας Αρχαγγελιωτίσσης Ξάνθης θέση από που διακόνησε ως και την εκλογής του.

Τα έτη απο το 2000 έως το 2013 διετέλεσε υπεύθυνος των Κατασκηνώσεων Αρρένων της Μητροπόλεως Ξάνθης και Περιθεωρίου. Εξέδωσε βιβλίο για τις Μονές της Θράκης και Προσκυνηματικό Οδηγό για την Ιερά Μονή Παναγίας Αρχαγγελιωτίσσης Ξάνθης.

Στις 21 Φεβρουαρίου 2013 εξελέγη από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής. Η εις Επίσκοπον χειροτονία του έλαβε χώρα στις 24 Φεβρουαρίου στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο. Η ενθρόνιση του πραγματοποιήθηκε στις 14 Μαρτίου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου υπο του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]