Μηναίο του Μπράτκοβ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Μηναίο του Μπράτκοβ (σερβικά : Братков минеј) είναι μεσαιωνικό χειρόγραφο Σερβικό ορθόδοξο ημερολόγιο (μηναίον) του 13ου αιώνα. Ονομάζεται έτσι από τον συγγραφέα του, Μπράτκοβ. Είναι το παλαιότερο μηναίο στη σερβική λογοτεχνία. Είναι γραμμένο σε περγαμηνή, κατά τη εποχή του βασιλιά Βλάντιλαβ (1234-1243), στα κυριλλικά και την παλιά εκκλησιαστική σλαβονική γλώσσα[1].

Το βιβλίο αποτελείται από τέσσερα μέρη, τα οποία ομαδοποιούνται σε μία "προσευχή" για κάθε μήνα από τον Σεπτέμβριο μέχρι το Νοέμβριο, γραμμένο κατά το τελευταίο τρίμηνο του 13ου αιώνα, ενώ το υπόλοιπο είναι γραμμένο στο πρώτο μισό του 14ου αιώνα[2].

Το βιβλίο περιέχει επίσης τμήματα των προσευχών του Αγίου Ναούμ της Αχρίδας (περ. 830 - 910)[3].

Ανήκε στα χειρόγραφα της παλιάς εθνικής βιβλιοθήκης της Σερβίας και, καθώς τα περισσότερα από τα χειρόγραφα από τα αρχεία της εξαφανίστηκαν, κλάπηκαν από τις δυνάμεις κατοχής, κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, κατέληξε στη Γερμανία, όπου αγοράστηκε το 1969. Από τότε φυλάσσεται στα αρχεία της νέας Εθνικής Βιβλιοθήκης της Σερβίας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Radio-televizija Srbije, 28. sep 2010, Staro srpsko pisano nasleđe
  2. Blic panorama, 2007.11.20 Molitve pisane na koži Αρχειοθετήθηκε 2012-09-08 at Archive.is
  3. Macedonian Review. Kulturen Zhivot. 1986. σελίδες 226–228. 

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Братков минеј της Σερβικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).