Μετοκλοπραμίδη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Η μετοκλοπραμίδη (Primperan) είναι φαρμακευτική αντιεμετική ουσία που διεγείρει την κινητικότητα του γαστρεντερικού συστήματος (ΓΕΣ).Η δράση της εντοπίζεται στο ανώτερο τμήμα του ΓΕΣ όπου αυξάνει τον τόνο του οισοφαγικού σφιγκτήρα και διεγείρει τη σύσπαση του πυλωρικού άντρου και του λεπτού εντέρου.

Μηχανισμός Δράσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρουσιάζει μικτό μηχανισμό δράσης: δρα ανταγωνιστικά επί των 5-HT3R υποδοχέων, αλλά διεγερτικά επί των 5-HT4R διευκολύνοντας έτσι την έκλυση της ακετυλοχολίνης από τις μεταγαγγλιακές ίνες του χολινεργικού πνευμονογαστρικού. Επίσης, παρουσιάζει αντιντοπαμινεργική δράση επί των D2R υποδοχέων. Η κεντρική της δράση εξηγεί την ευεργετική της δράση έναντι ναυτίας και εμετού, ενώ η περιφερική της ευθύνεται για την αύξηση κινητικότητας του ΓΕΣ.

Ενδείξεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Θεραπευτικά χορηγείται για την αντιμετώπιση διαταραχών του ΓΕΣ(ναυτία, εμετό,αίσθημα διάτασης στομάχου,βραδεία γαστρική εκκένωση,γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση και πρόληψη εισρόφησης γαστρικού περιεχομένου στους ανώτερους αεροφόρους αγωγούς).Προφυλακτικώς χορηγείται για τους εμέτους μετά από χημειοθεραπεία με αντινεοπλασματικά φάρμακα.Επίσης,στον ενδοσκοπικό έλεγχο του ανώτερου πεπτικού για τη διευκόλυνση προσπέλασης του ενδοσκοπίου ή προς το δωδεκαδάκτυλο, καθώς και στη διενέργεια βιοψίας του λεπτού εντέρου, προκειμένου να προωθηθεί ταχύτερα το ειδικό όργανο.Ακόμα, η μετοκλοπραμίδη θεωρείται αποτελεσματική στην αναισθησία και κατά τη διάρκεια του τοκετού, για την πρόληψη εισρόφησης γαστρικού περιεχομένου στις αναπνευστικές οδούς

Αντενδείξεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε γνωστή υπερευαισθησία στο φάρμακο ή σε μη ανοχή του από τον ασθενή.Συμπτώματα παρκινσονισμού και κίνδυνο όψιμης δυσκινησίας (συνίσταται σε αθέλητες κινήσεις του στόματος, του κορμού και των άκρων) μπορούν να υποχωρήσουν με τη διακοπή της θεραπείας. Ενδοφλέβια χορήγηση μπορεί να προκαλέσει υπέρταση και καρδιακές διαταραχές.Αντενδείκνυται επίσης σε ύπαρξη ή σε υποψία ύπαρξης φαιοχρωμοκυτώματος (κίνδυνος σοβαρής υπερτασικής κρίσης από έκλυση κατεχολαμινών).Μπορεί να προκαλέσει γυναικομαστία σε άνδρες και διόγκωση μαστών στις γυναίκες.Η χορήγηση της αντενδείκνυται και σε περιπτώσεις απόφραξης ή διάτρησης του ΓΕΣ. Τέλος,αποφεύγεται σε ασθενείς που λαμβάνουν τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά, αδρενεργικούς παράγοντες, αναστολείς της ΜΑΟ και γενικά φάρμακα που μπορούν να προκαλέσουν εξωπυραμιδικές εκδηλώσεις.

Ιδιαίτερες επισημάνσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συνιστάται η αποφυγή χορήγησης κατά το 1 τρίμηνο της εγκυμοσύνης, διότι διαπερνά τον φραγμό του πλακούντα. Αν η χορήγηση κρίνεται απαραίτητη να σταθμίζεται από τον ιατρό το αναμενόμενο όφελος για τη μητέρα σε σχέση με τον ενδεχόμενο κίνδυνο για το έμβρυο Κατα τη γαλουχία,ενημερώστε το γιατρό σας, αν θηλάζετε, πριν πάρετε Primpéran® διότι η μετοκλοπραμίδη αποβάλλεται στο μητρικό γάλα. Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή ιδίως σε πρόωρα.

Δοσολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ενδομυίκώς, ενδοφλεβίως,per os (δισκία,διάλυμα) Η δοσολογία εξατομικεύεται ανάλογα με τις ανάγκες κάθε ασθενούς. Συνήθης δόση από του στόματος:10–20 mg 3 φορές ημερησίως πριν το φαγητό.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αστέριος Σ. Τσιφτσόγλου, 2010, University Studio Press, Μοριακή και κλινική Φαρμακολογία-Βασικές αρχές της δράσης των φαρμάκων ISBN 978-960-12-1879-3

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]