Μετζούμπε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο φάρος του νησιού Μετζούμπε

Το νησί Μετζούμπε (πορτογαλικά: Medjumbe) είναι νησί του αρχιπελάγους Κιρίμπας της Μοζαμβίκης. Βρίσκεται μέσα στο Εθνικό Πάρκο των Νησιών Κιρίμπας.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Μετζούμπε ανήκει στην Επαρχία Κάμπο Ντελγκάντο, στη Συνοικία Ίμπο, τη μικρότερη συνοικία της Κάμπο Ντελγκάντο. Βρίσκεται βορειοδυτικά της Μοζαμβίκης και κεντρο-δυτικά της Κάμπο Ντελγκάντο. Το νησί είναι 1 χιλιόμετρο μακρύ και 500 μέτρα φαρδύ. Είναι περικυκλωμένο από ογκώδεις κοραλλιογενείς σκόπελους.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο Μετζούμπε υπάρχει ένας φάρος, ο Φάρος του Μετζούμπε, ο οποίος χτίστηκε κατά τη δεκαετία του 1930. Οι χτίστες του δούλεψαν για να τον χτίσουν τρεις μήνες. Ο φάρος αυτός έσπασε και σήμερα υπάρχει χωρίς να έχει δουλευτεί από τότε.

Τουρισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Μετζούμπε περιλαμβάνει πολλά θέρετρα, κυριότερα από τα οποία είναι τα Ράνι[1]. Υπάρχουν τουλάχιστον 13 αχυροστρωμένα ξύλινα σαλέ[2]. Οι δραστηριότητες που προτιμούν οι τουρίστες είναι οι καταδύσεις, το σέρφινγκ και το ψάρεμα στα πολύ βαθιά νερά[3].

Προστασία παραλιών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο Μετζούμπε υπάρχει ένας κοραλλιογενής σκόπελος που το προστατεύει από τα μεγάλα κύματα. Τέτοιοι σκόπελοι υπάρχουν σε πολλές άλλες παραλίες ή νησιά της Μοζαμβίκης, όπως για παράδειγμα στην Παραλία Πράια ντο Ξάι-Ξάι[4].

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Medjumbe Private Island». Rani Resorts. Ανακτήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2011. 
  2. Mary Fitzpatrick (2010). Lonely Planet Mozambique. Lonely Planet. σελ. 158. ISBN 1741048885. 
  3. Holly Hughes, Alexis Lipsitz Flippin, Sylvie Murphy, Julie Duchaine (2009). Frommer's 500 Extraordinary Islands. John Wiley & Sons. σελ. 173. ISBN 0470500700. CS1 maint: Πολλαπλές ονομασίες: authors list (link)
  4. «Medjumbe Private Island». Go2Africa. Ανακτήθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2011.