Μεταρρυθμισμένη Εκκλησία στην Αμερική

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μεταρρυθμισμένη Εκκλησία στην Αμερική

Το λογότυπο της Μεταρρυθμισμένης Εκκλησίας στην Αμερική.
Κατάταξη Προτεσταντική
Θεολογία Μεταρυθμισμένη, Καλβινιστική
Ιδρυτής
Ανεξαρτησία/'Ιδρυση 1628
Προκαθήμενος Ντόν Πόεστ, Πρόεδρος της Γενικής Συνόδου
Έδρα Ηνωμένες Πολιτείες
Περιοχή Ηνωμένες Πολιτείες και Καναδάς
Πιστοί 240,000 μέλη
Δικτυακός τόπος rca.org

Η Μεταρρυθμισμένη Εκκλησία στην Αμερική ή Αναμορφωμένη Εκκλησία στην Αμερική (αγγλ.: Reformed Church in America ή εν συντομία RCA), είναι Προτεσταντικό Χριστιανικό εκκλησιαστικό δόγμα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, με Καλβινιστική θεολογία[1].

Ιδρυμένη το 1628 ως κλάδος της Ολλανδικής Μεταρρυθμισμένης Εκκλησίας, αποτελεί την αρχαιότερη Προτεσταντική εκκλησία με διαρκή διακονία, και επιπλέον ο αρχαιότερος οργανισμός στη Βόρεια Αμερική[2]. Αργότερα, το 1819 έχοντας πλέον ανεξαρτησία από την Ολλανδική εκκλησία ονομάστηκε Μεταρρυθμισμένη Προτεσταντική Ολλανδική Εκκλησία, ενώ το σημερινό της όνομα επιλέχθηκε το 1867. Σήμερα έχει γύρω στα 240,000 μέλη.

Η Μεταρρυθμισμένη Εκκλησία στην Αμερική είναι ιδρυτικό μέλος αρκετών οικουμενικών οργανισμών μεταξύ των οποίων και του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, καθώς και μέλος της Παγκόσμιας Κοινωνίας Αναμορφωμένων Εκκλησιών. Μέρος του δόγματος συμμετέχει στον Εθνικό Σύνδέσμο Ευαγγελικών.

Υποσημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «An Introduction – Christian Reformed Church». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 1 Ιανουαρίου 2011. 
  2. περιοδικό Αστήρ της Ανατολής, Σεπτέμβριος 2006, σελ. 20

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]