Μεταπολιτευτική Επιτροπή Κρήτης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Την ονομασία Κεντρική Επιτροπή Μεταπολιτεύσεως της Κρήτης, ή Μεταπολιτευτική Επιτροπή Κρήτης έφερε ειδική επιτροπή που συγκροτήθηκε στην τουρκοκρατούμενη Κρήτη το 1895, από φιλελεύθερους και υπερήφανους Κρητικούς, προκειμένου επίσημα να υποβάλει στις Μεγάλες Δυνάμεις αιτήματα άμεσης εφαρμογής διοικητικών μέτρων, υπέρ του χριστιανικού πληθυσμού που προβλέπονταν ήδη από τη Σύμβαση της Χαλέπας.
Κυρίαρχο αίτημα προωθούταν η "Αυτονόμηση" της Κρήτης, αντί της "Ένωσης" με την Ελλάδα που κυριάρχησε στις ατυχείς προηγούμενες επαναστάσεις. Τελικά μετά από έντονη και ένοπλη αντίδραση της Υψηλής Πϋλης η Επιτροπή ένα μόλις μήνα μετά την συγκρότησή της, στις 7 Οκτωβρίου 1895, με νέα απόφασή της προχώρησε στην επιτυχή οργάνωση και επέκταση της τελευταίας επανάστασης της Κρήτης εξελισσόμενη έτσι σε επαναστατικό προεδρείο της.

Η Επιτροπή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο πρόεδρος και τα μέλη που αναδείχθηκαν στη Μεταπολιτευτική Επιτροπή Κρήτης κατόπιν ψηφοφορίας στη περιοχή Ασκύφου ήταν:

Πρόεδρος: ο Μανούσος Κούνδουρος
Αντιπρόεδροι: οι Γεώργιος Μυλωνογιάννης και Στυλιανός Φωτάκης
Γραμματέας Επιτροπής: ο Ιωσήφ Λεκανίδης
Αρχηγός ενόπλων τμημάτων: ο Κωνσταντίνος Μαλινός
Υπαρχηγός ενόπλων τμημάτων: ο Σταύρος Πολέντας
Γραμματέας: ο Σταύρος Χριστοδουλάκης
Ιδιαίτεροι γραμματείς: οι Γεώργιος Πολιουδάκης και Γεώργιος Σκουλάς.
Σύμβουλοι Επιτροπής - μέλη: οι Μανούσος Χατζηγρηγοράκης, Εμμανουήλ Βουγιουκαλάκης, Σταύρος Μπουκουβάρης, Μάρκος Ζερβός, Ιωάννης Γιανναράκης, Σέργιος Καλλιγιάννης, Χαράλαμπος Παπαδάκης και Αντώνης Παπαδάκης, Εμμανουήλ Φρατζεσκάκης, Ρούσος Χατζηρουσάκης και Εμμανουήλ Πετράκης.
Ταμίας: Παπαμαλέκος
Γραμματέας Ταμίου: ο Σπύρος Βαρδινογιάννης
Αρχειοφύλακας: ο Ανδρέας Πρωτοπαπαδάκης.

Σφραγίδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σφραγίδα της Μεταπολιτευτικής Επιτροπής έφερε ως έμβλημα τον ανατέλλοντα ήλιο πάνω από τα Λευκά όρη, όπως φαίνεται από τη Δυτική Κρήτη.