Μετάλλιο Βαλκανικών πολέμων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάλλιο Βαλκανικών Πολέμων
Μετάλλιο Ελληνοτουρκικού Πολέμου 1912-1913.
Απονομή από την Ελληνική Δημοκρατία
ΤύποςΑναμνηστικό μετάλλιο πολέμου
ΕπιλεξιμότηταΈλληνες και αλλοδαποί που υπηρέτησαν σε μάχιμα τμήματα τις περιόδους από τις 18 Σεπτεμβρίου 1912 ως τις 30 Απριλίου 1913 και από τις 20 Φεβρουαρίου ως τις 26 Ιουλίου 1913.
Κατάταξη
Επόμενο (ανώτερο)Αναμνηστικά μετάλλια πολέμων
Επόμενο (κατώτερο)Αναμνηστικά μετάλλια πολέμων

Διεμβολή Μεταλλίου Ελληνοτουρκικού Πολέμου

Το Μετάλλιο Βαλκανικών πολέμων ήταν αναμνηστικό μετάλλιο πολέμου στο διάστημα 1912 - 1913. Ιδρύθηκε σύμφωνα με Βασιλικό Διάταγμα από της 17ης Φεβρουαρίου 1914. Μετά τον επακολουθήσαντα πόλεμο το 1913 κατά της Βουλγαρίας έγινε διπλό, δηλαδή α) Αναμνηστικό μετάλλιο για την εκστρατεία κατά της Τουρκίας το 1912-1913, και β) Αναμνηστικό μετάλλιο δια την εκστρατεία κατά της Βουλγαρίας το 1913. Τα μετάλλια αυτά απονεμήθηκαν αποκλειστικά μόνο σε όλους τους στρατιωτικούς Έλληνες και αλλοδαπούς που υπηρέτησαν τα όπλα στο στρατό της ξηράς, στο ναυτικό, στα εθελοντικά σώματα και στην χωροφυλακή, και γενικά σε όλα τα μάχιμα τμήματα που υπηρέτησαν ιδιώτες στα χρονικά διαστήματα από της 18 Σεπτεμβρίου 1912 ως την 30 Απριλίου 1913 και από τις 20 Φεβρουαρίου ως τις 26 Ιουλίου 1913. Φέρονται στο στήθος όπως και τα παράσημα.

Μετάλλιο Ελληνοτουρκικού Πολέμου 1912-1913[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρόκειται για χάλκινο μετάλλιο που φέρει προσκολλημένο το βασιλικό στέμμα. Στην έμπροσθεν όψη φέρει στο κέντρο τον σταυρό και το βασιλικό στέμμα, καθώς και τα μονογράμματα του βασιλιά Γεωργίου και του βασιλιά Κωνσταντίνου στο επάνω και κάτω άκρο του σταυρού αντίστοιχα, συνοδευόμενα με στέμμα. Στις γωνίες του σταυρού φαίνονται τα άκρα ξιφών διασταυρωμένα. Περιφερικώς φέρει την επιγραφή «Συν Θεώ υπέρ Βασιλέως και Πατρίδος 1912 - 1913». Η γραφή είναι σε Βυζαντινά γράμματα. Η όπισθεν πλευρά είναι περιφερικά στεφανωμένη με δάφνες, στο κέντρο βρίσκεται η εξής επιγραφή σε Βυζαντινά γράμματα: «Μακεδονία, Ήπειρος, Αρχιπέλαγος». Η ταινία είναι ημιμετάξινη σε χρώμα γαλάζιο του ουρανού. Στο μέσο φέρει ζώνη ερυθροκύανη, στα άκρα μια λευκή ζώνη.

Μετάλλιο Ελληνοβουλγαρικού Πολέμου 1913[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μετάλλιο του Ελληνοβουλγαρικού πολέμου έχει σχήμα στρογγυλό, κρατιέται από κορδέλα όπως περιγράφτηκε πιο πάνω. Στην έμπροσθεν όψη φέρει την προτομή του βασιλιά Κωνσταντίνου με την περιφερική επιγραφή σε κεφαλαία γράμματα: «Κωνσταντίνος Βασιλεύς των Ελλήνων 1913». Η όπισθεν όψη φέρει την προτομή του αυτοκράτορα του Βυζαντίου Βασιλείου Β', και την περιφερική επιγραφή σε βυζαντινά γράμματα: «Βασίλειος Β' 976-1025». Η ταινία είναι ημιμετάξινη χρώματος γαλάζιου του ουρανού. Στο μέσο φέρει πράσινη ζώνη μεταξύ λεπτών λευκών διαζωμάτων, στα άκρα φέρει μια λεπτή λευκή ζώνη.

Μετάλλιο Ελληνοβουλγαρικού Πολέμου 1913.

Αναμνηστικές και ιδιαίτερες διεμβολές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εις ανάμνηση των μαχών και ναυμαχιών απονεμήθηκαν και μετάλλια στα οποία αναγράφονται τα ονόματα των κυριοτέρων μαχών μαι ναυμαχιών. Οι διεμβολές αυτές προσαρμόζονταν επάνω στην ταινία. Για τραυματισμό στην μάχη αυτή φέρεται διεμβολή με διασταυρωμένα ξίφη. Για τους πεσόντες φέρεται διεμβολή με σταυρό.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Γεωργίου Ι. Μπελδέκου, "Τάγματα Αριστείας και Στρατιωτικά Μετάλλια της Ελλάδος", έκδοση Πολεμικού Μουσείου, Αθήνα 1991, ISBN 960-85054-0-2
  • Μεγάλη Στρατιωτική και Ναυτική Εγκυκλοπαίδεια, Κ-Μ, σελ. 515

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]