Μετάλλιο «Ουσακόφ»

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάλλιο "Ουσακόφ"
Απονομή από Σοβιετική Ένωση,
Ρωσία
Στατιστικά
Καθιερώθηκε3 Μαρτίου 1944,
2 Μαρτίου 1994
Κατάταξη
ΣχετιζόμεναΜετάλλιο Ανδρείας (ΕΣΣΔ),
Μετάλλιο για πολεμικές συνεισφορές,
Μετάλλιο "Σουβόροφ",
Μετάλλιο "Νεστέροφ"

Το Μετάλλιο "Ουσακόφ" (ρωσ. Медаль Ушакова) είναι ένα βραβείο της ΕΣΣΔ και της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Δημιουργήθηκε στις 3 Μαρτίου του 1944, με το διάταγμα του Προέδρου του Ανώτατου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ. Με το διάταγμα Νο.2424 του Ανώτατου Σοβιέτ της Ρωσικής Ομοσπονδίας που εκδόθηκε στις 2 Μαρτίου του 1992, το βραβείο παρέμεινε ως βραβείο της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Το βραβείο ξαναδημιουργήθηκε, με το διάταγμα Νο.442 στις 2 Μαρτίου του 1994. Ο σχεδιαστής του βραβείου είναι ο Μόντεστ Σεπιλέβσκι.

Λόγοι απονομής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

ΕΣΣΔ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Μετάλλιο "Ουσακόφ" απονεμόταν σε ναύτες και στρατιώτες, λοχίες, αξιωματικούς και υποαξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού, σε ναυτιλιακές μονάδες που βρίσκονταν στα σύνορα της ΕΣΣΔ για την ανδρεία και το θάρρος που επέδειξαν για την υπεράσπιστη της σοσιαλιστικής Πατρίδας στον τομέα των θαλάσσιων συνόρων, τόσο σε καιρό πολέμου όσο και σε καιρό ειρήνης.

Το Μετάλλιο "Ουσακόφ" απονεμόταν για την γενναίοτητα και το θάρρος που επέδειξαν οι στρατιώτες:

  • Σε ναυμαχίες με τους εχθρούς του σοσιαλισμού.
  • Για την προστασία των θαλάσσιων συνόρων της ΕΣΣΔ.
  • Για την εκτέλεση πολεμικών αποστολών στα θαλάσσια σύνορα της ΕΣΣΔ.
  • Για την εκτέλεση των πολεμικών τους καθηκόντων εν ώρα κινδύνου.

Ρωσία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Μετάλλιο "Ουσακόφ" απονέμεται σε στρατιώτες του Πολεμικού Ναυτικού και σε υπαλλήλους της Υπηρεσιάς Συνόρων της Ρωσικής Ομοσπονδίας για το προσωπικό θάρρος και γενναιότητα που επέδειξαν για την άμυνα της Πατρίδας καθώς και για το δημόσιο συμφέρον της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον τομέα των θαλάσσιων συνόρων ενώ ταυτόχρονα προστάτευαν τα σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε ναυμαχίες καθώς και στην ανάπτυξη της ναυτικής εκπαίδευσης.