Αστρικό νέφος του Τοξότη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Μεσιέ 24)

Συντεταγμένες: Sky map 18h 16.5m 00s, −18° 29′ 00″

Μεσιέ 24
Το αστρικό νέφος Μεσιέ 24
Παρατηρησιακά δεδομένα (J2000 Εποχή)
ΑστερισμόςΤοξότης
Ορθή αναφορά18h 16.9m
Απόκλιση-18° 29′
Απόσταση10.000 έτη φωτός (3.100 pc)
Φαινόμενο μέγεθος (V)4,5
Φαινόμενες διαστάσεις (V)90’
Άλλοι προσδιορισμοίDelle Caustiche, IC 4715
Δείτε επίσης: Ανοικτό σμήνος, Κατάλογος ανοικτών σμηνών

Το αστρικό νέφος Τοξότη (γνωστό και ως Delle Caustiche, Μεσιέ 24, IC 4715) είναι αστρικό νέφος σε απόσταση περίπου 10.000 ετών φωτός στον αστερισμό Τοξότη. Κάποιες φορές αναγνωρίζεται ως το αχνό ανοικτό σμήνος NGC 6603, το οποίο βρίσκεται μέσα στο νέφος, αλλά είναι πολύ μικρό και αχνό για να είναι το Μεσιέ 24.

Το αστρικό νέφος Τοξότη είναι ορατό με γυμνό μάτι κάτω από αρκετά καλές συνθήκες ως ένα αστρικό νέφος λίγο βόρεια του μ Τοξότη, ενώ με ελαφρώς χειρότερες συνθήκες η παραμικρή οπτική βοήθεια θα επιβεβαιώσει την παρουσία του. Με ισχυρότερα τηλεσκόπια θα αποκαλυφθεί μία πληθώρα αντικειμένων κοντά σε αυτό.

Το Μεσιέ 24 ανακαλύφθηκε από τον Σαρλ Μεσιέ το 1764. Το Μεσιέ 24 αποτελεί ένα από τα περίεργα αντικείμενα Μεσιέ. Ο Μεσιέ αναφέρει για το νούμερο 24 ότι είναι ένα αντικείμενο με μήκος 1,5 μοίρες και το περιγράφει ως «ένα νέφος που αποτελείται από άστρα διαφορετικού μεγέθους».

Χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το αστρικό νέφος Τοξότη δεν είναι πραγματικό αντικείμενο του βαθέος ουρανού, αλλά ένα αστρικό νέφος που εκτείνεται για αρκετές χιλιάδες έτη φωτός και αποτελεί μέρος των σπειροειδών βραχιόνων το οποίο γίνεται ορατό εξαιτίας της παρουσίας ενός τούνελ χωρίς διαστρική ύλη μέσα του. Παράθυρα σαν και αυτό που κάνει ορατό το Μ24 είναι σημαντικά για τη μελέτη της δομής του Γαλαξία, καθώς κάνουν δυνατή τη μελέτη περιοχών που αλλιώς δεν θα ήταν ορατές.

Τα άστρα, τα σμήνη και τα υπόλοιπα αντικείμενα που αποτελούν το Μεσιέ 24 είναι μέρος του βραχίονα του Τοξότη ή του βραχίονα Τοξότη-Τρόπιδος του Γαλαξία. Το Μεσιέ 24 γεμίζει ένα χώρο με σημαντικό όγκο με βάθος από 10 μέχρι 16 χιλιάδες έτη φωτός. Είναι η πιο πυκνή συγκέντρωση άστρων ορατών με κιάλια, με περίπου χίλια άστρα ορατά σε κάθε ξεχωριστό οπτικό πεδίο.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]