Μεσάρι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μεσάρι
ΤίτλοςMeshari
ΓλώσσαΑλβανικά
Ημερομηνία δημοσίευσης1555

Το Μεσάρι (Μeshari) ("Λειτουργικόν" στα αλβανικά, δάνειο από τα λατινικά missa)[1] είναι το πρώτο βιβλίο που γράφτηκε στην Αλβανική γλώσσα.

Γράφτηκε από τον Γκιον Μπουζουκού (Gjon Buzuku), Καθολικό ιερέα στα 1555 και αποτελείται από 220 σελίδες, που είναι γραμμένες σε δύο στήλες. Αποτελεί μετάφραση στα Αλβανικά των βασικών μερών της καθολικής λειτουργίας, εμπεριέχει τις τελετουργίες των βασικών θρησκευτικών εορτών του χρόνου, σχόλια από το βιβλίο των προσευχών, μέρη από την Διαθήκη καθώς και μέρη από το τελετουργικό και την κατήχηση. Εμπεριέχει δηλαδή τα μέρη που χρειάζεται ένας ιερέας για τις καθημερινές θρησκευτικές τελετές.

Το μόνο γνωστό αντίγραφο του βιβλίου φυλάσσεται στη Βιβλιοθήκη του Βατικανού. Το Μεσάρι ανακαλύφθηκε από τον Γκιον Νικολέ Καζάζι το 1740, χάθηκε και ανακαλύφθηκε εκ νέου το 1909. Το 1930 φωτοτυπημένο αντίγραφο του βιβλίου έφτασε στην Αλβανία από τον πατέρα Γιουστίν Ρότα[2]. Το 1968 δημοσιεύτηκε με μεταγραφές και σχόλια από γλωσσολόγους

Το Μεσάρι είναι γραμμένο στη βόρειο διάλεκτο των αλβανικών και στο λατινικό αλφάβητο εμπλουτισμένο με κάποια ειδικά γράμματα. Έχει σχετικά πλούσιο λεξιλόγιο και καθορισμένη ορθογραφία και γραμματική πράγμα που αποδεικνύει μια μεγαλύτερη παράδοση για την αλβανική γλώσσα.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περαιτέρω ανάγνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Tannhäuser». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Μαΐου 2011. Ανακτήθηκε στις 22 Μαρτίου 2008. 
  2. «Meshari». National Library of Albania. Ανακτήθηκε στις 14 Μαΐου 2010.