Μεντίνετ Μάντι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Τα ερείπια του ναού του Μεντίνετ Μάντι

Το Μεντίνετ Μάντι είναι μια τοποθεσία νοτιοδυτικά της περιοχής του Φαγιούμ στην Αίγυπτο, όπου κατά τη βασιλεία των Αμενεμχέτ Γ' και Αμενεμχέτ Δ' (1855-1799 π.Χ.) χτίστηκε ναός αφιερωμένος στην θεά-κόμπρα Ρενενουτέτ (θεά των δημητριακών). Κατά την Ελληνορωμαϊκή περίοδο ο ναός επεκτάθηκε και διακοσμήθηκε.

Το εσωτερικού του ναού από σκούρο αμμόλιθο αποτελείται από ένα πρόναο αποτελούμενο από δύο δεσμιδωτούς κίονες σε σχήμα παπύρου, ο οποίος προηγείται του ιερού θυσιαστηρίου στον οποίο υπάρχουν τρία κλιτη με τρεις κόγχες για αγάλματα. Στο κεντρικό κλίτος υπάρχει ένα μεγάλο άγαλμα της Ρενενουτέτ με τον Αμενεμχέτ Γ' και τον Αμενεμχέτ Δ' να στέκονται δίπλα της. Τα μέρη του ναού που χτιστήκαν κατά την Πτολεμαϊκή περίοδο αποτελούν ένας πλακόστρωτος διάδρομος που περνά μπροστά από ένα οχτάστυλο περίπτερο και οδηγεί σε περίστυλο προθάλαμο. Έχει προταθεί ότι το συγκρότημα του ναού, το οποίο ανασκάφθηκε τη δεκαετία του 1930 από αρχαιολόγους του πανεπιστημίου του Μιλάνου, έχει διατηρηθεί σε τέτοια ασυνήθιστα καλή κατάσταση λόγω της σχετικής γεωγραφικής του απομόνωσης.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • A.Vogliano, Primo (e secondo) rapporto degli scavi condetti della R. Universita di Milano nella zona di Amdinet Maadi, 1935-6 (Milan, 1936-7).
  • R.Naumann, 'Der Tempel des Mittleren Reiches in Medinet Madi', MDAIK8 (1939), 185-9.
  • Ian Shaw and Paul Nicholson, The Dictionary of Ancient Egypt, 178
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Medinet Maadi της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).

Συντεταγμένες: 29°11′35″N 30°38′32″E / 29.1931°N 30.6421°E / 29.1931; 30.6421