Μεγιδδώ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Συντεταγμένες: 32°35′00″N 35°11′00″E / 32.5833°N 35.1833°E / 32.5833; 35.1833

Τα Βιβλικά Τελ - Μεγιδδώ, Χαζόρ, Μπιιρ Σέβα(α)
Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ
Εναέρια άποψης της σημερινή Μεγιδδώ
Χώρα μέλος Ισραήλ Ισραήλ
Τύπος Πολιτιστικό
Κριτήρια ii, iii, iv, vi
Ταυτότητα #1108
Περιοχή(β) Ασία

Ιστορικό εγγραφής

Εγγραφή: 2005 (29η συνεδρίαση)

α) Επίσημο όνομα στον κατάλογο μνημείων της Π.Π.Κ.
β) Επίσημη καταχώριση από την ΟΥΝΕΣΚΟ

Η Μεγιδδώ ήταν αρχαία πόλη της Παλαιστίνης που δέσποζε στο πέρασμα μεταξύ των λόφων της οροσειράς του Καρμήλου. Περιλαμβανόταν στις 31 πόλεις τις οποίες κυρίευσε ο Ιησούς του Ναυή κατά την αρχική φάση της κατάληψης της «γης της Επαγγελίας».

Στις Εβραϊκές Γραφές γίνεται συχνή μνεία αυτής της πόλης. (Ιησούς του Ναυή 12:21· Κριτές 5:19· Α' Βασιλέων 9:15· Β' Βασιλέων 9:27· 23:29) Από την αρχαιότητα η θέση της πόλης αυτής θεωρήθηκε στρατηγική αφού πολλές μάχες διεξήχθησαν εκεί. Συγκεκριμένα κοντά στη πόλη αυτή ηττήθηκε ο Χαναναίος στρατηγός Σισάρα. Επίσης ο Βασιλιάς Σολομώντας φέρεται να οχύρωσε τη Μεγιδδώ καθώς και τις πόλεις Ασώρ και Γεζέρ. Επίσης ήταν ο τόπος όπου υπέκυψε στα τραύματά του από ενέδρα επαναστατών ο Βασιλιάς Οχοζίας του Ιούδα, καθώς επίσης και ο Βασιλιάς Ιωσίας, της φυλής (Βασιλείου) του Ιούδα, ο οποίος σκοτώθηκε σε αυτή την τοποθεσία σε μάχη που δόθηκε ενάντια του Φαραώ Νεχαώ.

Εκ των παραπάνω μαχών και γεγονότων θεωρείται ετυμολογικά ότι η Μεγιδδώ έδωσε το όνομά της στη δημιουργία του όρου αρ-Μαγεδδών από τον οποίο προήλθε ο ελληνικός όρος Αρμαγεδδών, που αναφέρεται στην Αποκάλυψη και που σημαίνει μεν «όρος της Μεγιδδώ», αλλά και ως έκφραση μεγάλης "βιβλικής καταστροφής".

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • David and Patt Alexander "Το εκπληκτικό Εγχειρίδιο της Βίβλου" , Εκδόσεις Πέργαμος, Αθήνα 1993, σελ.259.