Μεγάλο Δουκάτο της Τοσκάνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Granducato di Toscana
Μεγάλο Δουκάτο της Τοσκάνης

Medici Flag of Tuscany.png 1569 – 1859 Flag of Italy (1861-1946).svg


Flag of the Grand Duchy of Tuscany (1840).svg
Great coat of arms of the Grand Duchy of Tuscany.svg
Σημαία
Εθνόσημο

"La Leopolda"

Ita-tuscany.png
Το Μεγάλο Δουκάτο της Τοσκάνης

Διάρκεια 1569 – 1859
Γλώσσα Ιταλικά
Πρωτεύουσα Φλωρεντία
Πολίτευμα Μοναρχία
Ηγέτης Μέγας Δούκας
Θρησκεία Καθολικισμός

Πληθυσμός 1,096,641 το 1801
Νόμισμα Τοσκάνικη Λίρα
έως το 1826

Τοσκάνικο Φιορίνι 1826-1859

Διάδοχα κράτη (σήμερα) Flag of Italy.svg Ιταλία

Το Μεγάλο Δουκάτο της Τοσκάνης (Ιταλικά: Granducato di Toscana) ήταν ένα από τα πολλά Ιταλικά κρατίδια της περιόδου πριν από την Ιταλική Ενοποίηση (την περίοδο 1569-1859). Δημιουργήθηκε από το Δουκάτο της Φλωρεντίας (το οποίο το 1557 είχε προσαρτήσει τη Δημοκρατία της Σιένας), ενώ περιελάμβανε το μεγαλύτερο μέρος της σημερινής Τοσκάνης· πρωτεύουσά του ήταν η Φλωρεντία. Πριν από την άφιξη του Οίκου της Λωρραίνης, η Τοσκάνη ήταν ονομαστικά ένα κράτος της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας μέχρι την Ειρήνη της Βεστφαλίας του 1648.

Ηγεμονεύοντες Οίκοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Δουκάτο ουσιαστικά ιδρύθηκε από την οικογένεια των Μεδίκων (όταν ο Κόζιμος Α΄ ανακηρύχθηκε Μέγας Δούκας της Τοσκάνης), η οποία και το κυβέρνησε μέχρι το 1737, οπότε πέθανε το τελευταίο άρρεν μέλος της (ο Μέγας Δούκας Ιωάννης Γκαστόνε των Μεδίκων). Τους Μεδίκους διαδέχτηκε ο Οίκος της Λωρραίνης (από το 1765 Οίκος των Αψβούργων-Λωρραίνης) που το κυβέρνησε μέχρι την κατάργησή του το 1859, εκτός από την περίοδο 1801-1807, οπότε υπήρξε τμήμα του Βασιλείου της Ετρουρίας, υπό τον Οίκο των Βουρβώνων της Πάρμα και την περίοδο 1807-1814 που κατελήφθη από τους Γάλλους.

Κατάργηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Απρίλιο του 1859 επαναστάτες, με την υποστήριξη του βασιλείου του Παδεμοντίου και γαλλικών στρατευμάτων, εξεδίωξαν τον Μέγα Δούκα Λεοπόλδο Β΄ της Τοσκάνης, ο οποίος ακολούθησε τα υποχωρούντα αυστριακά στρατεύματα και κατέφυγε στη Βιέννη. Τον Ιούλιο παραιτήθηκε υπέρ του γιου του Φερδινάνδου Δ΄ της Τοσκάνης. Η επαναστατική κυβέρνηση, στις 16 Αυγούστου 1859 κήρυξε τη δυναστεία έκπτωτη και το Δεκέμβριο το Μεγάλο Δουκάτο καταργήθηκε, για να αποτελέσει μαζί με τα πρώην Δουκάτα της Μοδένα και της Πάρμα το κράτος των Ενωμένων Επαρχιών της κεντρικής Ιταλίας. Το Μάρτιο του 1860 ενώθηκε με το Βασίλειο της Σαρδηνίας για να αποτελέσει το μελλοντικό Βασίλειο της Ιταλίας.

Σημαίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Grand Duchy of Tuscany της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).