Μαύρη Οχιά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οι πρωταγωνιστές του 4ου κύκλου της σειράς Blackadder.

Η Μαύρη οχιά (αγγλ.: Blackadder) ήταν μια βρετανική κωμική σειρά. Αποτελούσε μια χιουμοριστική ματιά στην ιστορία της Βρετανίας, και στους τέσσερις κύκλους της περιλάμβανε διάφορες ιστορικές περιόδους ξεκινώντας από τον Μεσαίωνα και καταλήγοντας στην περίοδο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Είχε συνολικά 24 επεισόδια που το κάθε ένα διαρκούσε 25 με 30 λεπτά.

Η σειρά, παραγωγή του BBC, έχει κερδίσει πολλά βραβεία και διακρίσεις. Ανάμεσά τους, 1 Βραβείο Έμμυ, 4 βραβεία Cable ACE, 1 βραβείο RTS, η 16η θέση στα 100 καλύτερα βρετανικά τηλεοπτικά προγράμματα και η 2η θέση στις καλύτερες βρετανικές κωμικές σειρές το 2004.

Η σειρά ανέδειξε το υποκριτικό ταλέντο του Ρόουαν Άτκινσον που πρωταγωνιστούσε, και αργότερα έγινε γνωστός από την σειρά Mr. Bean.[1]

Το σενάριο υπέγραφαν οι Ρίτσαρντ Κέρτις και Ρόουαν Άτκινσον (1ος κύκλος) και έπειτα οι Κέρτις και Μπεν Έλτον.

1ος Κύκλος (1983)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πλοκή ξεκινά το έτος 1485 κατά τον Πόλεμο των Ρόδων, όπου η ιστορία ακολουθεί διαφορετική πορεία: ο Ριχάρδος Γ΄ της Αγγλίας βγαίνει νικητής από τη Μάχη του Μπόσγουορθ αλλά μετά από μία παρεξήγηση δολοφονείται και στον θρόνο τον διαδέχεται ο ανιψιός του, Ριχάρδος Δ΄. Η σειρά ακολουθεί τις συνεχείς και άκαρπες προσπάθειες του γιού του νέου Βασιλιά, Εδμόνδου, Δούκα του Εδιμβούργου- που αυτοαποκαλείται Μαύρη οχιά (Blackadder)- να αποκτήσει την εύνοια του πατέρα του και, εν καιρώ, να τον ανατρέψει, με βοηθούς τον Μπόλντρικ και τον Πέρσυ.

Ο 1ος κύκλος αποτελεί την αρχή μιας σειράς από ιστορικές αναφορές και παραλλαγές. Συγκεκριμένα πραγματεύεται το ζήτημα της βασιλικής διαδοχής, της μαγείας, των σχέσεων μεταξύ Ευρωπαϊκών κρατών, τις Σταυροφορίες και τη σχέση Στέμματος και Εκκλησίας μεταξύ άλλων.

2ος Κύκλος (1986)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο δεύτερο κύκλο ο απόγονος της Μαύρης οχιάς, ο λόρδος Έντμουντ Μπλάκαντερ, είναι μέλος της Αυλής της Ελισάβετ Α΄ με ανώτερο κίνητρο τον πλούτο και την ανέλιξη στην ανώτατη αριστοκρατία της δυναστείας των Τυδώρ, όμως πρέπει να υπερβεί εμπόδια όπως τον μεγαλύτερο εχθρό του και αρχιθαλαμηπόλο, λόρδο Μέλτσετ, τους ακόλουθούς του Μπόλντρικ και λόρδο Πέρσυ, αλλά και τη συνεχή απειλή του αποκεφαλισμού με βασιλική διαταγή. Εδώ η Μαύρη οχιά φανερώνει την ευφυΐα, την πανουργία, και τη μακιαβελική φύση που έδωσε στον τηλεοπτικό χαρακτήρα υστεροφημία.

3ος Κύκλος (1987)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον τρίτο κύκλο της σειράς η πλοκή μεταφέρεται στην περίοδο της Αντιβασιλείας. Ο Έντμουντ Μπλάκαντερ είναι ο μπάτλερ του Γεώργιου, πρίγκιπα της Ουαλίας, και εκμεταλλεύεται στο έπακρον τον νάρκισσο και ανόητο εργοδότη του για να πλουτίσει. Στην προσπάθειά του αναμετράται με τον δούκα του Ουέλλινγκτον, τον Σάμιουελ Τζόνσον και αιμοδιψείς Γάλλους επαναστάτες, μεταξύ άλλων, έχοντας πάντα στο πλευρό του τον πιστό και αδαή Μπόλντρικ.

4ος Κύκλος (1989)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον τελευταίο κύκλο ο λοχαγός Έντμουντ Μπλάκαντερ κάνει τα αδύνατα δυνατά για να ξεφύγει από το Δυτικό Μέτωπο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου στρατολογώντας στον ιδιοτελή αγώνα του τον υπασπιστή του Μπόλντρικ και τον υπολοχαγό Τζορτζ. Όμως το στρατιωτικό πρωτόκολλο, Γερμανοί κατάσκοποι και οι αμφιβόλου επιτυχίας και λογικής τακτικές του στρατηγού Μέλτσετ, συνοδευόμενου από τον λοχαγό Ντάρλινγκ, δεν καθιστούν εύκολη την αποστολή.

Ανεξάρτητα επεισόδια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μαύρη Οχιά: Τα χρόνια του Εμφυλίου (1988)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα τέλη του 1648, ενώ ο Εμφύλιος Πόλεμος μαίνεται, ο σερ Έντμουντ Μπλάκαντερ υποθάλπει τον εκθρονισμένο και καταζητούμενο Κάρολο Α΄ και καταστρώνει σχέδιο για να βρεθεί στη σωστή πλευρά της ιστορίας.

Χριστουγεννιάτικη Ιστορία της Μαύρης Οχιάς (1988)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε αυτήν την παρωδία του διηγήματος του Ντίκενς, ο Εμπενίζερ Μπλάκαντερ 'περιηγείται' στο παρελθόν των προγόνων του με τη βοήθεια του Πνεύματος των Τωρινών Χριστουγέννων.

Μαύρη Οχιά: Ταξίδι στο Χρόνο (1999)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την Παραμονή Πρωτοχρονιάς του 1999 ο λόρδος Μπλάκαντερ και ο βοηθός του Μπόλντρικ ταξιδεύουν στο παρελθόν, βιώνουν σημαντικά γεγονότα και συναντούν γνωστά πρόσωπα της βρετανικής ιστορίας, με ανύποπτες συνέπειες για το παρόν.

Ηθοποιοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Pingitore, Silvia (5 Ιουλίου 2022). «The shortest interview ever with Mr Bean star Rowan Atkinson» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 2 Ιουλίου 2023. 
  2. Εμπνευσμένος από τον Ριχάρδος του Σρούσμπερυ, ανιψιό του Ριχάρδου Γ΄, ο οποίος πιθανώς δολοφονήθηκε μαζί με τον αδελφό του Εδουάρδο Ε΄ από το θείο τους. Τα δύο αδέλφια έμειναν γνωστά στην ιστορία ως "Οι πρίγκιπες του πύργου".

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]