Μαχλέπι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ολόκληροι οι σπόροι της πετροκερασιάς
Μαχλέπι σε μύλο

Το μαχλέπι είναι αρωματικό μπαχαρικό που κατασκευάζεται από τους σπόρους του είδους Prunus mahaleb[1][2], ενός είδους κερασιάς η οποία συχνά απαντάται ως πετροκερασιά ή μαχλεποκερασιά.[3] Για να κατασκευαστεί το μαχλέπι οι σπόροι του κερασιού σπάζονται για να εξαχθεί ο πυρήνας του σπόρου, ο οποίος έχει διάμετρο περίπου 6 χιλιοστά και όταν είναι φρέσκος έχει μαλακή και μαστιχωτή υφή. Μετά ο πυρήνας αλέθεται σε σκόνη πριν τη χρήση. Η γεύση του παρομοιάζεται με το συνδυασμό των γεύσεων πικραμύγδαλου και κερασιού.[4] Χρησιμοποιείται αλεσμένο – σε μικρές ποσότητες – για να τονίσει τη γλυκιά γεύση των παραδοσιακών αρτοσκευασμάτων.

Χρήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εδώ και αιώνες χρησιμοποιείται ευρέως στην κουζίνα των χωρών της Μέσης Ανατολής, οι μεγαλύτερες καλλιέργειες βρίσκονται στη Συρία και το Ιράν.

Στην ελληνική κουζίνα χρησιμοποιείται κυρίως σε τσουρέκια, βασιλόπιτες και κουλουράκια.

Στην Κύπρο λέγεται μέχλεπι και χρησιμοποιείται στην παρασκευή παραδοσιακών αρτοσκευασμάτων όπως των πασχαλινών φλαούνων και της ταχινόπιτας.

Στην Τουρκία και στη Μέση Ανατολή χρησιμοποιείται σε γλυκά που τρώγονται το ραμαζάνι όπως το μααμούλ.

Στην Αίγυπτο χρησιμοποιείται μαχλέπι σε σκόνη όπου αλέθεται και μαζί με μέλι, σουσάμι και ξηρούς καρπούς φτιάχνεται μια πάστα που τρώγεται πάνω σε ψωμί για επιδόρπιο.

Φυτοχημεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μαχλέπι, περιέχει ένα συστατικό την κουμαρίνη, η οποία έχει καταπραϋντική και αντι-ερεθιστική δράση.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. MacMillan, Norma, επιμ.. (October 2010), The Illustrated Cook's Book of Ingredients (1η Αμερικανική έκδοση), Dorling Kindersley, σελ. 354, ISBN 978-0-7566-6730-6, http://books.google.com/books?id=K3_LJUK9ywwC&pg=PA354 
  2. Mariod, Abdalbasit Adam; Ibrahim, Ramlah Mohamad; Ismail, Maznah; Ismail, Norsharina (2010). «Antioxidant activities of phenolic rich fractions (PRFs) obtained from black mahlab (Monechma ciliatum) and white mahlab (Prunus mahaleb) seedcakes». Food Chemistry 118 (1): 120–127. doi:10.1016/j.foodchem.2009.04.085. ISSN 03088146. 
  3. «Μαχλέπι». Μπακατζούνης. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2016. 
  4. Levitt, Barbara, επιμ.. (Νοέμβριος 2008), Edible: An Illustrated Guide to the World's Food Plants, National Geographic Society, σελ. 294, ISBN 978-1-4262-0372-5 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]