Μαυσωλείο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Μαυσωλείο.
Το Τατζ Μαχάλ, διασημότερο μαυσωλείο του κόσμου, στην Άνγκρα της Ινδίας, που χτίστηκε από τον Σάχη Τζαχάν για την αγαπημένη του Μουμτάζ Μαχάλ.

Γενικά Μαυσωλείο ονομάζεται κάθε επιτύμβιο ή επιτάφιο οικοδόμημα εντός του οποίου ή υπό του οποίου βρίσκονται τάφοι επιφανών. Τα μαυσωλεία ανεγείρονται συνηθέστερα σε μορφή αρχαίων ναών ή σύγχρονων χριστιανικών. Τα μουσουλμανικά μαυσωλεία μοιάζουν με Τζαμί.

Το σημαντικότερο μαυσωλείο στην αρχαιότητα ήταν το Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού, ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου, από το οποίο και προήλθε η ονομασία των συγκεκριμένων αυτών αρχιτεκτονημάτων, ενώ της νεότερης - σύγχρονης εποχής είναι το περίφημο Τατζ Μαχάλ.

Στην σύγχρονη Ελλάδα σπουδαία μαυσωλεία υπάρχουν στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών όπως του Γ. Αβέρωφ, του Α. Συγγρού, των Πεσμαζόγλου, του Δ. Αιγινήτη και πολλά άλλα. Το πλέον όμως λιτό μαυσωλείο σε μορφή ανοικτού χριστιανικού ναού με ημιθόλιο είναι το Μαυσωλείο του Τατοΐου όπου βρίσκονται οι τάφοι των Βασιλέων Κωνσταντίνου Α', της Σοφίας και της Όλγας.