Ματθίλδη της Φλάνδρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ματθίλδη της Φλάνδρας

Η Ματθίλδη της Φλάνδρας (1031 - 2 Νοεμβρίου 1083) ήταν βασίλισσα της Αγγλίας, σύζυγος του βασιλιά της Αγγλίας Γουλιέλμου Α΄ του Κατακτητή με μεγάλη αγάπη για τον σύζυγο της. Ήταν κόρη του κόμη της Φλάνδρας Βαλδουίνου Ε΄ και της Αδέλας, κόρης του Ροβέρτου Β΄ της Γαλλίας.

Η πράξη του γάμου της με τον Γουλιέλμο τον Κατακτητή φαίνεται επεισοδιακή. Ο Γουλιέλμος έστειλε σαν δούκας της Νορμανδίας έναν απεσταλμένο στον πατέρα της, προκειμένου να ζητήσει το χέρι της κόρης του, όμως αυτή λόγω της υψηλής της καταγωγής, αφού πρόγονος της ήταν ο Άγγλος βασιλιάς Αλφρέδος ο Μέγας, δεν ήθελε να παντρευτεί έναν νόθο δούκα. Διάφορες αμφιλεγόμενες φήμες διαφορετικού περιεχομένου λένε ότι ο Γουλιέλμος ήρθε στην Φλάνδρα και την απήγαγε με την βία. Τελικά παντρεύτηκαν το 1053. Υπάρχουν φήμες ότι ήταν ερωτευμένη με τον Άγγλο απεσταλμένο στην Φλάνδρα ονομαζόμενο Μπρίχτρικ, αλλά αργότερα η αγάπη παρήκμασε τόσο, που όταν έγινε βασίλισσα της Αγγλίας ασκώντας πραγματική εξουσία δήμευσε τα εδάφη του και τον έκλεισε στην φυλακή, όπου και πέθανε.

Όταν ο Γουλιέλμος προετοιμάστηκε να επιτεθεί στην Αγγλία, η Ματθίλδη εξόπλισε ένα πλοίο, την Μόρα, με δικά της χρήματα και το δώρισε στον σύζυγο της. Είχε και αυτή συνεχώς συμμετοχή στην δημιουργία της ταπισερί του Μπαγιώ, που απεικόνιζε τα γεγονότα της κατάκτησης της Αγγλίας από τους Νορμανδούς με πρωταγωνιστή τον σύζυγό της. Η δημιουργία της βασικά είχε ανατεθεί στον Όντο, επίσκοπο του Μπαγιώ, ετεροθαλή αδελφό του Γουλιέλμου με την βοήθεια των Σαξόνων στο Κεντ.

Η Ματθίλδη παρά τον επεισοδιακό γάμο στάθηκε πολύ πιστή απέναντι στον σύζυγο της, κάνοντας μαζί του 11 παιδιά. Η μοναδική φορά που αντιπαρατάχθηκε στον σύζυγο της ήταν όταν υποστήριξε φανερά τον μεγαλύτερο γιο της, Ροβέρτο, στην επανάσταση κατά του πατέρα του, όμως αργότερα με δική της πρωτοβουλία συμφιλιώθηκαν. Ο Γουλιέλμος ο Κατακτητής παραφρόνησε μετά τον θάνατο της και έγινε πολύ σκληρός και τυραννικός τα τελευταία του χρόνια.

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Matilda of Flanders της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).