Μαρέν Μαραί

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μαρέν Μαραί
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Marin Marais (Γαλλικά)
Γέννηση31  Μαΐου 1656[1][2][3]
Παρίσι[4]
Θάνατος15  Αυγούστου 1728[1][2][3]
Παρίσι[5]
Χώρα πολιτογράφησηςΓαλλία
Ιδιότητασυνθέτης και εκτελεστής βιόλας ντα γκάμπα
ΤέκναRoland Marais
Κίνημακλασική μουσική και μπαρόκ μουσική
ΌργαναΒιόλα ντα γκάμπα
Είδος τέχνηςόπερα
Καλλιτεχνικά ρεύματακλασική μουσική και μπαρόκ μουσική
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Μαρέν Μαραί (γαλλ. Marin Marais, 31 Μαΐου 165615 Αυγούστου 1728) ήταν Γάλλος συνθέτης και βιρτουόζος εκτελεστής της βιόλα ντα γκάμπα. Μαθήτευσε με τον Ζαν Μπατίστ Λυλί, όπερες του οποίου διηύθυνε συχνά, καθώς και με τον φημισμένο βιολίστα Ζαν ντε Σαιν-Κολόμπ. Διετέλεσε μουσικός στο Παλάτι των Βερσαλλιών, όπου και το 1679 διορίστηκε βασιλικός βιολίστας (ordinaire de la chambre du roy pour la viole), θέση που κράτησε μέχρι το 1725.

Ως βιρτουόζος της βιόλας ντα γκάμπα, αποτέλεσε έναν από τους σημαντικότερους Γάλλους συνθέτες για το όργανο αυτό. Έγραψε πέντε βιβλία με κομμάτια για βιόλα (1686-1725), που ως επί τω πλείστω απαρτίζονται από σουίτες για βιόλα και συνεχές βάσιμο. Άλλα του έργα περιλαμβάνουν ένα βιβλίο με τριοσονάτες (1692) καθώς και τέσσερις όπερες, η πιο γνωστή εκ των οποίων είναι η "Αλκυώνη" (1706).

Ένα από τα γνωστότερά του κομμάτια είναι ο "Λαβύρινθος", για το οποίο ο Évrard Titon du Tillet σχολίασε:

Όπως και στην περίπτωση του Ζαν ντε Σαιν-Κολόμπ, ελάχιστα είναι γνωστά για τη ζωή του Μαραί. Γνωρίζουμε ότι έκανε έναν γάμο με την Catherine d'Amicourt στις 21 Σεπτεμβρίου 1676, με την οποία απέκτησαν 19 παιδιά.

Ομοιότυπα (facsimile) και των πέντε βιβλίων του κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Fuzeau, ενώ μια νέα κριτική έκδοση όλων των οργανικών του έργων από τον John Hsu, εξεδόθη σε επτά τόμους από τους Broude Brothers. Ο Μαραί θεωρείται ένας από τους πρώτους συνθέτες προγραμματικής μουσικής, καθώς πολλά από τα έργα του συνοδεύονται από περιφράσεις· στο κομμάτι "Επέμβαση στη χοληδόχο κύστη" ο συνθέτης παραθέτει τη φράση "ο ασθενής είναι δεμένος με μεταξωτούς ιμάντες" και "[ο ασθενής] ουρλιάζει".

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]