Μανώλης Πατεράκης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Πατεράκης (δεύτερος από δεξιά) με την ομάδα απαγωγής του Κράιπε .

Ο Μανώλης Πατεράκης ήταν αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης με τομέα δράσης την Κρήτη. Καταγόταν από το Κουστογέρακο της επαρχίας Σελίνου.

Η απαγωγή του στρατηγού Κράιπε[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά την έναρξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ο Πατεράκης ήταν νεαρός χωροφύλακας[1]. Κατά τη διάρκεια του πολέμου μετέβη στην Μέση Ανατολή όπου εκπαιδεύτηκε μαζί με άλλους κομάντος στα σαμποτάζ[2], ενώ τα υπόλοιπα αδέλφια του, με επικεφαλής τον Βασίλη Πατεράκη, συγκρότησαν μαζί με άλλους συγγενείς τους ένοπλη αντιστασιακή ομάδα με επίκεντρο τη δυτική Κρήτη[3].

Επιστρέφοντας στην Κρήτη ήταν, μαζί με τον Γιώργο Τυράκη, μόνιμος συνεργάτης του Πάτρικ Λη Φέρμορ[3]. Μαζί με τον Τυράκη και τον Στάνλεϊ Μος απετέλεσαν τον πρώτο πυρήνα συνεργατών στον σχεδιασμό της απαγωγής του στρατηγού Κράιπε[4]. Συνέλαβε μαζί με τον Φέρμορ τον στρατηγό και τον οδήγησαν στα βουνά, και στη συνέχεια στον όρμο Χ75 στην περιοχή του Ροδάκινου, από όπου και επιβίβασαν τον Κράιπε σε υποβρύχιο με προορισμό το Κάιρο.

Μετά τον πόλεμο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τη διάρκεια του πολέμου οι Γερμανοί δολοφόνησαν και δύο αδερφούς του πατέρα του [5]. Μετά τον πόλεμο, βρέθηκε χωρίς δουλειά. Αρκετά αργότερα, οι Γερμανοί, αναγνωρίζοντας τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρθηκε στον αιχμάλωτο Κράιπε, του προσέφεραν εργασία και τον διόρισαν φύλακα στο Γερμανικό στρατιωτικό νεκροταφείο Μάλεμε.

Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. http://www.flashmes.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=341:h-a-&catid=84:-267[νεκρός σύνδεσμος]
  2. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Ιουνίου 2012. Ανακτήθηκε στις 16 Ιουνίου 2012. 
  3. 3,0 3,1 Ζαν Φίλντινγκ, Το κρυφτό. Η Αντίσταση στην Κρήτη, Βιβλιοπωλείον της Εστίας, Αθήνα 1993, σελ. 177.
  4. Anthony Beevor, Κρήτη: η Μάχη και η Αντίσταση, Εκδόσεις Γκοβότση, 2004
  5. http://www.rethnea.gr/news/index.php?mact=News,cntnt01,detail,0&cntnt01articleid=24427&cntnt01origid=57&cntnt01returnid=39[νεκρός σύνδεσμος]