Μαμούθ του Φόγκελχερντ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μαμούθ του Φόγκελχερντ
το μαμούθ του Φόγκελχερντ
ΟνομασίαΜαμούθ του Φόγκελχερντ
Έτος δημιουργίας25.000-20.000 π.Χ.
Είδοςγλυπτική
Διαστάσεις4,8 εκ
ΜουσείοInstitut für Urgeschichte
der Universität,
Tübingen, Germany
δεδομένα

Το μαμούθ του Φόγκελχερντ είναι έργο προϊστορικής τέχνης από την παλαιολιθική εποχή που βρέθηκε στο σπήλαιο Φόγκελχερντ στην πεδιάδα του Λόνεταλ στη Γερμανία και φιλοξενείται σήμερα στο Ινστιτούτο Προϊστορίας του Πανεπιστημίου του Τίμπιγκεν στη Γερμανία.

Βρέθηκε στο σπήλαιο Φόγκελχερντ (γερμ. Vogelherd) και χρονολογείται περίπου στα 25.000-20.000 π.Χ.. Είναι κατασκευασμένο από χαυλιόδοντα μαμούθ. Βρέθηκε σε αρχαιολογικές ανασκαφές από το 2005 ως το 2009 που διηύθυνε ο Αμερικανός αρχαιολόγος Νίκολας Κόναρντ στον ίδιο αρχαιολογικό χώρο που είχε πρωτύτερα ερευνήσει ο Γερμανός αρχαιολόγος Γκούσταβ Ρικ το 1931. Στον ίδιο αρχαιολογικό χώρο ανακαλύφθηκαν και άλλα αγαλματίδια ζώων, άλογα, αίλουροι, βίσονες, άλλα ρεαλιστικά αλλά και πιο αφηρημένης τέχνης.

Το μαμούθ είναι ένα από τα πιο καταπληκτικά έργα τέχνης της εποχής του, και ταυτόχρονα ένα από τα αρχαιότερα γνωστά έργα τέχνης της ανθρωπότητας, μαζί με την Αφροδίτη του Βίλλεντορφ (Venus of Willendorf) και το Ειδώλιο του Μπρνο.

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Mamut de Vogelherd της Ισπανικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).