Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Macedonian Museums-76-Maked Sygxronhs Texnhs Thess-334.jpg
Εξωτερική άποψη
Ίδρυση 1979
Τοποθεσία Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
Είδος Σύγχρονη τέχνη
Ιστοσελίδα mmca.org.gr

Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης είναι ένα από τα τρία μουσεία σύγχρονης τέχνης στη Θεσσαλονίκη. Καλύπτει όλους τους τομείς της σύγχρονης τέχνης.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Dennis Oppenheim, Explosions, έργο στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Ιδρύθηκε το 1979 μετά από δωρεά 47 έργων τέχνης του συλλέκτη Αλεξάνδρου Ιόλα. Μετά από άλλες δωρεές το μουσείο στεγάζει σήμερα 2000 έργα τέχνης.

Από το 2000 έχει αρχίσει να λειτουργεί στο μουσείο και μια επιστημονική βιβλιοθήκη, που δαθέτει 2000 βιβλία.

Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης βρίσκεται εντός του χώρου της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στα όρια του ιστορικού και εμπορικού κέντρου της πόλης. Εξυπηρετείται δε, από τις λεωφορειακές γραμμές 02, 03, 05, 06, 07, 10, 11, 12, 14, 27, 31, 33, 39, 54, 58, 78.

Το Φεβρουάριο του 2013 ανακοινώθηκε η συγχώνευση του οργανισμού με το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, δημιουργώντας ένα Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Στη συγχώνευση δεν εντάσσεται το Μουσείο Φωτογραφίας, το οποίο θα αυτονομηθεί και θα λειτουργήσει ως αυτοτελές νομικό πρόσωπο.[1]

Όπυ Ζούνη, Red column, έργο στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Η μόνιμη συλλογή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προς το παρόν η μόνιμη συλλογή του ΜΜΣΤ αποτελείται από 2000 έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, που συνεχώς διευρύνεται από δωρεές από τους συλλέκτες, καλλιτέχνες, γκαλερίστες, και ιδιώτες και συνεχώς παρουσιάζονται στο Μουσείο νέες πτέρυγες.

Εκπαιδευτικά Προγράμματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα σχετικά με τις περιοδικές εκθέσεις και μόνιμη έκθεση, και επινοεί επίσης προγράμματα και άλλες τέχνες. Με τη βοήθεια των ξεναγών του μουσείου, δεκάδες χιλιάδες παιδιά έχουν απολαύσει την εκμάθηση για την τέχνη. Επίσης, προσφέρει ξεναγήσεις και, στο πλαίσιο των προγραμμάτων της ΕΕ, συνεργάζεται με άλλα μουσεία, με σκοπό την εκπόνηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για ενήλικες.

Εκδηλώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άλλες εκδηλώσεις φιλοξενούνται από το ΜΜΣΤ περιλαμβάνουν διαλέξεις, συζητήσεις για θέματα σχετικά με την αισθητική, την ιστορία της τέχνης, καθώς και την οργάνωση των μουσείων και συλλογών, παρουσιάσεις βιβλίων και έργων τέχνης, συναντήσεις με καλλιτέχνες, διάφορα δρώμενα και τα παζάρια.

Βιβλιοθήκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη βιβλιοθήκη έχει περίπου 2500 τίτλους βιβλίων και περιοδικών για θέματα σχετικά με τη ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, αρχιτεκτονική και τη φωτογραφία, όλοι οι κατάλογοι δημοσιεύονται από το ΜΜΣΤ, το οπτικοακουστικό υλικό και το αρχείο του Μουσείου των καλλιτεχνών είναι διαθέσιμα στο κοινό.

Κατάστημα τέχνης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κατάστημα τέχνης πουλάει μουσικά CD του μουσείου από τις δημοσιεύσεις, φωτογραφίες τέχνης, τόσο για τους ενήλικες όσο και για παιδιά, χειροποίητα έργα τέχνης, χρηστικά αντικείμενα καλλιτεχνικού χαρακτήρα, κοσμήματα σχεδιασμένα από καλλιτέχνες, εκπαιδευτικά CD-ROMs, αφίσες, κάρτες και άλλα δώρα.

Μερικά γνωστά έργα τέχνης στο μουσείο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Adam της Niki de Saint Phalle
  • Explosions του Dennis Oppenheim

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. ««Αναίμακτη» συγχώνευση δύο μουσείων», άρθρο στον ιστότοπο της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», 8 Φεβρουαρίου 2013.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]