Μαθητοφρένεια (Σχολική εφημερίδα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το πρώτο φύλλο της Μαθητοφρένειας (15/12/2010)
Δεκαπενθήμερη σχολική εφημερίδα
του 2ου Γενικού Λυκείου Γρεβενών

________________________________________
Σύμβουλος έκδοσηςΔημήτρης Γουσόπουλος
Φιλόλογος
ΑρχισυνταξίαΕιρήνη Μπαντή
Ζωή Ευαγγελοπούλου
Ιοκάστη Λαζίδου
Ελένη Καραγιάννη
Υπεύθυνοι ΎληςΒαγγέλης Σπυρίδης
Χριστίνα Μάρκου
Κατερίνα Νικολακοπούλου
Ελπινίκη Νάσιου
Χρύσα Μπιρμπίλη
Καλλιρρόη Δουκοπούλου
Ζήσια Τσιάτσιου
Σοφία Τορλακίδου
Στέλλα Τζατζάνη
Ελένη Καραγιάννη
Έλλη Λίκαϊ
Παναγιώτα Βάιου
Ασπασία Τζήμου
Θεόφιλος Καναβός
Μαριάνθη Κοζόνη
Ρηγούλα Παλάσκα
Ιωάννα Ίττη
Ελισάβετ Κλωνάρα
Σταύρος Βλέτσος
ΡεπορτάζΜαρίνα Αμανατίδου
Στέλιος Πιπέργιας
Έλσα Σούλα
Χαρά Τσιμπέρη
Γρηγόρης Μπαχτσεβάνος
ΣυντάκτεςΧρήστος Παπαδόπουλος
Δημήτρης Ντέμκας
Αλέξης Στεργιούλας
Άννα Μούλλα
Ιάσονας Ευαγγελόπουλος
Ηλιάνα Σιόλα
Χρήστος Κυρατζής
Οικονομικό τμήμαΖωή Ευαγγελοπούλου
Στάθης Παπακώστας
Υπεύθυνοι διανομήςΣτάθης Παπακώστας
Κατερίνα Τζιούφα
__________________________________________
ΚυκλοφορίαΚάθε δεκαπέντε μέρες
ΤύποςΧαρτί Α3 - 8 σελίδες
Χρώμα6 σελίδες ασπρόμαυρες - 2 έγχρωμες
__________________________________________
Bloggerhttp://mathitofreneia.blogspot.gr/
e-mailma8htofreneia@gmail.com
Διεύθυνση2ο Γενικό Λύκειο Γρεβενών
Νίκης 2, ΤΚ 51100 Γρεβενά
e-mailma8htofreneia@gmail.com
__________________________________________
Διακρίσεις - ΒραβείαΒραβείο Καλύτερης Εφημερίδας Λυκείου 2011 (18ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ)

Βραβείο Καλύτερης Εφημερίδας Λυκείου 2012 (19ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ)

Βραβείο Περιοδικότητας 2012 (57ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός του Σωματείου της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς)

Η Μαθητοφρένεια είναι σχολική εφημερίδα του 2ου Γενικού Λυκείου Γρεβενών. Κυκλοφόρησε το πρώτο φύλλο της στις 15 Δεκεμβρίου 2010. Η συγγραφή, η επιλογή και η δημοσίευση των θεμάτων ανήκει αποκλειστικά στους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου, ενώ την εποπτεία και τον συντονισμό του εγχειρήματος έχει ο καθηγητής φιλόλογος Δημήτρης Γουσόπουλος. Η Μαθητοφρένεια έχει αποσπάσει δύο συνεχόμενα βραβεία Καλύτερης Σχολικής Εφημερίδας (2011 - 2012) στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μαθητικών Εντύπων που διοργανώνει κάθε χρόνο η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ και Βραβείο Περιοδικότητας στον 57ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό του Σωματείου της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς.

Η αρχή της εκδοτικής προσπάθειας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Νοέμβριο του 2010 ο καθηγητής φιλόλογος Δημήτρης Γουσόπουλος έριξε την ιδέα δημιουργίας μιας εφημερίδας και στο κάλεσμά του αρχικά ανταποκρίθηκε ολιγομελής ομάδα μαθητών και μαθητριών, κυρίως από την τότε πρώτη λυκείου. Μετά από σχετικές αρχαιρεσίες συγκροτήθηκε η πρώτη Συντακτική Ομάδα με την εξής σύνθεση: Εβελίνα Πιπέργια (αρχισυντάκτρια), Αθηνά Πηλιτζίδου, Ελένη Χατζηλίου, Ρένια Τσίπη, Χρήστος Σέτζας, Κων/νος - Δημήτρης Τσιουμέλας, Δήμητρα Παπαθεοδώρου. Αποφασίστηκε το όνομα της εφημερίδας να είναι Μαθητοφρένεια και η κυκλοφορία της δεκαπενθήμερη.
Στις 15 Δεκεμβρίου 2010 τυπώνεται το πρώτο φύλλο της Μαθητοφρένειας από το τυπογραφείο Τυπο-εκδοτική, Κ. Τσακνάκης & Σία Ο.Ε. σε 500 αντίτυπα και εξαντλείται μέσα σε λίγες ώρες. Σήμερα έχει απομείνει μόνο ένα διαθέσιμο στο αρχείο της εφημερίδας. Τίτλος του πρωτοσέλιδου: "Βήμα Διαλόγου" και όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο προλογικό σημείωμα:

Μέχρι το τέλος του σχολικού έτους 2010-2011 πάνω από 60 παιδιά (σε σύνολο 220) ασχολήθηκαν ενεργά με την έκδοση της εφημερίδας, καθιστώντας την όλη εκδοτική προσπάθεια άκρως επιτυχημένη, κάτι που επισφραγίστηκε με τη βράβευσή της ως Καλύτερης Εφημερίδας Λυκείου σε Πανελλήνιο Διαγωνισμό.

Συνέχεια και καταξίωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η νέα σχολική χρονιά 2011-2012 βρήκε την Μαθητοφρένεια ακόμη πιο δυνατή. Στον έλεγχο και συντονισμό της έκδοσης προστίθεται και η καθηγήτρια φιλόλογος Δήμητρα Κωσταρέλλου, ενώ ο αριθμός των παιδιών - συντακτών αυξάνεται σε 150. Η οκτασέλιδη έκδοση δεν επαρκεί πλέον για να καλύψει την προσφορά των παιδιών, ωστόσο το κόστος εκτύπωσης καθιστά απαγορευτική οποιαδήποτε σκέψη για αύξηση του αριθμού των σελίδων. Η δεύτερη χρονιά έκλεισε όπως και η πρώτη: Πανελλήνιο Βραβείο Καλύτερης εφημερίδας Λυκείου.
Η Μαθητοφρένεια πλέον αποτελεί αναγνωρίσιμο μέγεθος της μαθητικής δημοσιογραφίας, κάτι που προσελκύει το ενδιαφέρον τοπικών και πανελλήνιας εμβέλειας μέσων μαζικής επικοινωνίας [1]. Οι συντάκτες της Μαθητοφρένειας δίνουν έντυπες [2] - [3], ραδιοφωνικές [4] και τηλεοπτικές συνεντεύξεις [5], ενώ τιμώνται με επαίνους από τοπικούς φορείς. Τον Ιούλιο του 2012 η Μαθητοφρένεια εκπροσωπήθηκε σε ημερίδα με θέμα την ενδοσχολική βία που διοργανώθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.
Κατά το σχολικό έτος 2012-2013 αποφασίστηκε μικρή αναδιάταξη στη δομή της εφημερίδας, αλλαγή της βασικής γραμματοσειράς, ενώ εντάχθηκαν νέες μόνιμες στήλες. Τον Οκτώβριο του 2012 ήρθε και νέα Πανελλήνια διάκριση: το Σωματείο της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς στο πλαίσιο του 57ου Πανελλήνιου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού βράβευσε την Μαθητοφρένεια με το Πρώτο Βραβείο Σχολικού Εντύπου.
Η Μαθητοφρένεια κατά το σχολικό έτος 2015 - 2016 διανύει την έκτη χρονιά κυκλοφορίας.

Υποδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Γραφείο και η Αίθουσα Συνεδριάσεων της Μαθητοφρένειας. Λειτουργεί σε ξεχωριστό χώρο του σχολείου και είναι πλήρως εξοπλισμένο.

Η Μαθητοφρένεια από την πρώτη στιγμή έτυχε θερμής υποδοχής από την τοπική κοινωνία. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι δεν αρκέστηκε σε απλά και εύπεπτα θέματα αλλά είχε το θάρρος να θίξει τα κακώς κείμενα του δημόσιου σχολείου και του εκπαιδευτικού συστήματος ανοιχτά, χωρίς υπαινιγμούς και στρογγυλοποιήσεις. Η δομή και το περιεχόμενό της επαινέθηκε από επαγγελματίες δημοσιογράφους [6] - [7] - [8], ενώ και οι επίσημοι φορείς της πόλης αναγνώρισαν την αξία της εκδοτικής προσπάθειας [9].

Δομή και οργάνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μαθητοφρένεια εξ αρχής οργανώθηκε κατά τα πρότυπα μιας κανονικής εφημερίδας. Ορίστηκαν θέσεις υπευθύνων και διακριτές ομάδες δράσης. Έτσι, υπάρχουν οι Αρχισυντάκτες (ένας από κάθε τάξη), οι Υπεύθυνοι Ύλης, οι Υπεύθυνοι Ρεπορτάζ, το Οικονομικό Τμήμα, οι Ομάδες Διανομής κτλ. Παράλληλα η Μαθητοφρένεια απέκτησε και δική της αυτόνομη και ιδιόκτητη σελίδα στο διαδίκτυο. Από τη σχολική χρονιά 2011-2012 λειτουργεί στο χώρο του σχολείου το Γραφείο και η Αίθουσα Συνεδριάσεων της Μαθητοφρένειας, σε ξεχωριστή και πλήρως εξοπλισμένη αίθουσα.

Θεματικό γκραφίτι που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης κατά της ενδοσχολικής βίας. Δημιουργός ο μαθητής Βασίλης Γεωργούλας
Το πιστοποιητικό υιοθεσίας του Γιωργάκη, της καφέ αρκούδας που η Μαθητοφρένεια υιοθέτησε από τον Αρκτούρο με δική της δαπάνη
Grevena Youth Wave (powered by ΜΦ)
Το πρώτο βραβείο Καλύτερης Εφημερίδας Λυκείου που απέσπασε η Μαθητοφρένεια στον 18ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό που διοργάνωσε η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ
Το δεύτερο συνεχόμενο βραβείο Καλύτερης Εφημερίδας Λυκείου που απέσπασε η Μαθητοφρένεια στον 19ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό που διοργάνωσε η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ
Το Πανελλήνιο Βραβείο της Μαθητοφρένειας από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά

Σχεδιασμός και εμφάνιση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επιθυμία της συντακτικής ομάδας ήταν η ελκυστική εμφάνιση της έντυπης έκδοσης. Έτσι αποφασίστηκε η εφημερίδα να κινηθεί όσο το δυνατό πιο κοντά στα κλασικά πρότυπα των εφημερίδων ευρείας κυκλοφορίας. Επιλέχτηκε λοιπόν να τυπώνεται σε χαρτί Α3, με δομή και διάρθρωση που να θυμίζει κανονική εφημερίδα, χωρίς ωστόσο να έχει κάποιο συγκεκριμένο πρότυπο. Αποτελείται από οκτώ (8) σελίδες με έγχρωμες την πρώτη και την τελευταία. Η εφημερίδα εκδίδεται κάθε φορά σε 500 φύλλα και διανέμεται δωρεάν στους μαθητές και στις μαθήτριες του σχολείου μας. Τα υπόλοιπα διανέμονται σε άλλα σχολεία, ενώ κάποιος αριθμός πωλείται σε επιλεγμένα σημεία της πόλης, φορείς και οργανισμούς. Τα έξοδα εκτύπωσης καλύπτονται από τις εισπράξεις αλλά κυρίως από τους χορηγούς.

Θεματολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στόχος της Μαθητοφρένειας είναι η πλήρης προβολή των σχολικών δράσεων, η ανάδειξη και ο σχολιασμός θεμάτων μαθητικού ενδιαφέροντος, κρατώντας παράλληλα ανοιχτές τις κεραίες της και για ζητήματα που αφορούν την τοπική ή ευρύτερη κοινωνία. Για το λόγο αυτό αποφασίζεται η κυκλοφορία της εφημερίδας να είναι δεκαπενθήμερη, ώστε να συμβαδίζει με την επικαιρότητα. Βασική γραμμή της εφημερίδας είναι η δημοσίευση προσωπικών δημιουργιών, άρθρων δηλ., ερευνών, ρεπορτάζ που τα ίδια τα παιδιά εκπονούν και όχι η αναδημοσίευση έτοιμων από το διαδίκτυο ή άλλη πηγή. Αναμφίβολα το διαδίκτυο αποτελεί ένα χρησιμότατο εργαλείο και κάποιες στήλες της εφημερίδας αντλούν περιεχόμενο από εκεί, αυτό όμως γίνεται σε μικρό ποσοστό, επικουρικά και προϋποθέτει και πάλι την προσωπική έρευνα και επιλογή.

Κύριο Άρθρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Κύριο Άρθρο της Μαθητοφρένειας γράφεται κάθε φορά από τους Αρχισυντάκτες και προβάλλει τη βασική γραμμή της εφημερίδας πάνω σε θέματα επικαιρότητας ή μη. Αυτή τη στιγμή στην Αρχισυνταξία βρίσκονται οι: Ειρήνη Μπαντή (από 15/09/2014), Ζωή Ευαγγελοπούλου (από 01/10/2014), Ιοκάστη Λαζίδου (από 15/09/2015) και Ελένη Καραγιάννη (από 01/11/2015). Νωρίτερα στη θέση αυτή θήτευσαν οι: Εβελίνα Πιπέργια (από 1/12/2010 έως 15/05/2013), Ελένη Χατζηλίου (από 01/06/2011 έως 15/09/2012), Αλεξάνδρα Παπανίκου (από 1/10/2011 έως 15/09/2013), Χριστίνα Παπανικολάου (από 15/09/2012 έως 15/05/2014), Δήμητρα Λαζαρίδη (από 15/09/2012 έως 15/05/2014), Θέλια Παναγιωτίδου (από 15/09/2013 έως 15/05/2015) και Βαγγέλης Σπυρίδης (από 15/09/2013 έως 15/05/2015).

Μόνιμες Στήλες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι μόνιμες στήλες είναι άρθρα γνώμης ή σχολιασμού, άποψης ή θέσης, ενημέρωσης ή ψυχαγωγίας, έχουν συγκεκριμένη θέση μέσα στην εφημερίδα και γράφονται σταθερά από το ίδιο παιδί κάθε δεκαπέντε μέρες ή κάθε μήνα. Το περιεχόμενο της στήλης επιλέγεται ελεύθερα από τον συντάκτη της. Συνολικά οι μόνιμες στήλες που φιλοξενήθηκαν και φιλοξενούνται στις σελίδες της Μαθητοφρένειας είναι οι ακόλουθες:

Όνομα στήλης Περιοδικότητα Είδος Συντάκτης Από Μέχρι
Απλή σκέψη του λέ(γ)οντος Δεκαπενθήμερη Γνώμη - Σχολιασμός Αθηνά Πηλιτζίδου 15/12/2010 15/05/2013
Σφηνάκια Δεκαπενθήμερη Ψυχαγωγική Ρένια Τσίπη 15/01/2011 15/02/2011
Γρήγορες ειδήσεις Δεκαπενθήμερη Ενημερωτική Χρήστος Σέτζας 15/02/2011 01/05/2011
Παρα-δήγματα Δεκαπενθήμερη Γνώμη - Σχολιασμός Ελένη Χατζηλίου 15/03/2011 15/05/2013
Ω τι κόσμος, μπαμπά! Δεκαπενθήμερη Ψυχαγωγική Ανδρέας Λιάμπας 15/03/2011 15/05/2012
Scripta manent Δεκαπενθήμερη Θέση - Άποψη Αναστασία Κώττα 15/09/2011 15/05/2012
Αμπελοφιλοσοφίες Μηνιαία Θέση - Άποψη Μαρία Μπέλτσιου 15/09/2011 15/05/2012
Last but not least Δεκαπενθήμερη Θέση - Άποψη Μαρία Μπέλτσιου 15/11/2012 01/02/2013
Τελευταίο Θρανίο Μηνιαία Θέση - Άποψη Κέλλυ Κωνσταντινίδου 01/10/2011 01/04/2013
Κι όμως άγγιξε! #1 Μηνιαία Θέση - Άποψη Όλγα Μήτου 15/01/2012 01/05/2012
Κι όμως άγγιξε! #2 Μηνιαία Θέση - Άποψη Αθανασία Κριθαριώτη 01/02/2012 15/05/2012
Ανοιχτά Χαρτιά Δεκαπενθήμερη Γνώμη - Σχολιασμός Μαρία Μπέλλου 01/02/2012 15/05/2012
Ασκαρδαμυκτί Μηνιαία Γνώμη - Σχολιασμός Χριστίνα Παπανικολάου 01/05/2012 15/05/2013
Rear View Mirror Δεκαπενθήμερη Γνώμη - Σχολιασμός Έλενα Δασκαλοπούλου 15/09/2012 15/05/2013
Υστερόγραφο Μηνιαία Γνώμη - Σχολιασμός Κωνσταντίνα Παλιούρα 15/09/2012 15/05/2014
Σε τελική Αννάλυση Μηνιαία Γνώμη - Σχολιασμός Άννα Ελευθερίου 01/10/2012 15/05/2013
Άλλη μια άποψη Μηνιαία Θέση - Άποψη Ιωάννα Τσιάλτα 01/10/2012 15/05/2013
LOL* Δεκαπενθήμερη Ψυχαγωγική Έλλη Τζατζάνη 01/10/2012 15/03/2013
Εκτός θέματος Δεκαπενθήμερη Γνώμη - Σχολιασμός Θέλια Παναγιωτίδου 01/10/2012 15/05/2014
Carpe diem Μηνιαία Θέση - Άποψη Κατερίνα Σαΐτη 01/11/2012 15/05/2013
Senior Δεκαπενθήμερη Θέση - Άποψη Χρήστος Ζούρτος 01/02/2013 15/05/2013
No remorse Μηνιαία Σχολιασμός Χρυσάνθη Παπανίκου 01/02/2013 15/05/2014
YOLO Μηνιαία Άποψη Γλυκερία Μπαλογιάννη 15/02/2013 15/05/2014
Pause Μηνιαία Άποψη Ιφιγένεια Τζιόλα 15/02/2013 15/05/2014
Out of the blue Μηνιαία Άποψη Εβελίνα Βάιου 15/09/2013 15/05/2014
Anyway Μηνιαία Σχολιασμός Ιουλία Τσουκαλά 01/10/2013 15/05/2014
Music stories Μηνιαία Ενημερωτική Ευαγγελία Παπαδημητρίου 01/10/2013 15/05/2014
Re-Think Μηνιαία Σχολιασμός Χριστίνα Μάρκου 15/10/2013
Inside Μηνιαία Ενημερωτική Μαρίνα Αμανατίδου 15/10/2013 15/05/2014
Inspiring Quotes Μηνιαία Σχολιασμός Μαρίνα Αμανατίδου 15/9/2014 15/05/2015
Je m'en fous Μηνιαία Θέση - Άποψη Φανή Τζουβάρα 15/10/2013 15/05/2014
Start Over Μηνιαία Σχολιασμός - Άποψη Ελπινίκη Νάσιου 01/11/2013
Έτερον εκάτερον Μηνιαία Σχολιασμός Κατερίνα Σιούμπουρα 15/12/2013 15/05/2015
Unfollow (part 1) Μηνιαία Σχολιασμός - Άποψη Ειρήνη Μπαντή 01/02/2014 15/05/2015
Unfollow (part 2) Μηνιαία Σχολιασμός - Άποψη Χρύσα Μπιρμπίλη 15/02/2014
Ελεύθερος στοχαστής Δεκαπενθήμερη Γνώμη - Άποψη Αλέξης Στεργιούλας 15/09/2014 15/05/2015
Έχουμε & λέμε Μηνιαία Σχολιασμός - Άποψη Άννα Μούλλα 15/09/2014 15/05/2015
Εν κατακλείδι Μηνιαία Ενημερωτική - Σχολιασμός Ιάσονας Ευαγγελόπουλος 15/09/2014 15/05/2015
Η ζωή είναι ωραία Μηνιαία Άποψη Ζωή Ευαγγελοπούλου 01/10/2014 15/05/2015
FreeStyle Μηνιαία Άποψη - Σχολιασμός Στέλλα Τζατζάνη 01/10/2014
Βιβλιοθεραπεία Μηνιαία Κριτική Σοφία Τορλακίδου 01/10/2014
Ο ξερόλας Δεκαπενθήμερη Αθλητισμός - Ενημερωτική Χρήστος Παπαδόπουλος 01/10/2014
Flash Back Μηνιαία Κριτική Κατερίνα Νικολακοπούλου 01/10/2014 15/05/2015
Viva La Liberta Μηνιαία Άποψη Κατερίνα Νικολακοπούλου 15/09/2015
Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον Μηνιαία Άποψη - Σχολιασμός Ηλιάνα Σιόλα 01/10/2014 15/05/2015
Next Step Μηνιαία Άποψη - Σχολιασμός Ζήσια Τσιάτσιου 01/10/2014
Πίστεψέ το Μηνιαία Άποψη - Σχολιασμός Χρήστος Κυρατζής 01/10/2014 15/05/2015
Let me tell you something Μηνιαία Άποψη - Σχολιασμός Ελένη Καραγιάννη 01/10/2015
Skydiving Μηνιαία Άποψη - Σχολιασμός Έλλη Λίκαϊ 01/10/2015
Under construction Μηνιαία Άποψη - Σχολιασμός Παναγιώτα Βάιου 01/10/2015
Wasted Youth Μηνιαία Σχολιασμός Ασπασία Τζήμου 01/11/2015
TOP 5 Μηνιαία Κριτική Θεόφιλος Καναβός 01/10/2015
What's on the big screen Μηνιαία Κριτική - Ενημέρωση Μαριάνθη Κοζόνη 01/10/2015
(Un)lost Μηνιαία Άποψη - Σχολιασμός Λαμπρινή Παπανίκου 01/10/2015
Thinking out loud Μηνιαία Άποψη - Σχολιασμός Ιωάννα Ίττη 01/10/2015
Let's travel Μηνιαία Κριτική Ρηγούλα Παλάσκα 01/10/2015
Από το Α έως το Ω Μηνιαία Άποψη - Σχολιασμός Ελισάβετ Κλωνάρα 01/10/2015
Αιχμές Μηνιαία Άποψη - Σχολιασμός Σταύρος Βλέτσος 01/11/2015

Βιβλιοθήκη Απόψεων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εδώ φιλοξενούνται απόψεις, σκέψεις, γνώμες οποιουδήποτε μαθητή ή καθηγητή, για οποιοδήποτε θέμα είτε σοβαρό και επιστημονικό είτε φαιδρό και ευτράπελο. Οι συντάκτες δεν είναι σταθεροί αλλά εναλλάσσονται. Μέχρι τώρα έχουν αρθρογραφήσει πάνω από 100 διαφορετικοί μαθητές και μαθήτριες και πάνω από 15 καθηγητές.

Ελεύθερο ρεπορτάζ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η συστηματική καταγραφή όλων των γεγονότων που αφορούν το σχολείο ή την πόλη μας. Επικεφαλής της ομάδας είναι η Μαρίνα Αμανατίδου και ο Βαγγέλης Σπυρίδης.

Δράσεις και πρωτοβουλίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μαθητοφρένεια από την πρώτη στιγμή επιδίωξε να λειτουργεί ως μαθητικό σύνολο που σκοπό δε θα είχε μόνο την έκδοση μιας σχολικής εφημερίδας. Έτσι κατά καιρούς έχει αναλάβει δράσεις και πρωτοβουλίες σε θέματα πολιτισμού, αθλητισμού, οικολογίας κτλ.

Αθλητισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Απρίλιο του 2011 η Μαθητοφρένεια διοργάνωσε με επιτυχία σχολικό τουρνουά πιγκ πογκ (η ίδια προσέφερε και τα έπαθλα των νικητών συνολικής αξίας 100 ευρώ), ενώ τον Ιούνιο του 2011 υπήρξε χορηγός επικοινωνίας σε δημόσιο τουρνουά βόλεϊ.

Οικολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Μάρτιο του 2012 η Μαθητοφρένεια διεξήγαγε έρανο μεταξύ των μαθητών του σχολείου και μαζί με δικά της έσοδα υιοθέτησε μια καφέ αρκούδα από το Καταφύγιο Άγριας Ζωής Αρκτούρος, συμβάλοντας έτσι στην κάλυψη μέρους των εξόδων διατροφής και συντήρησής της.
Τον Απρίλιο του 2012 με πρωτοβουλία της Μαθητοφρένειας φυτεύτηκαν στην πρόσοψη και την αυλή του σχολείου δέντρα και τριανταφυλλιές. Η δεντροφύτευση έγινε από τα παιδιά του σχολείου, ενώ ακολούθησε και σχετική ενημέρωση από ειδικούς για την ανάγκη σεβασμού της φύσης [10].

Πολιτισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Ιούνιο του 2012 η Μαθητοφρένεια διοργάνωσε νεανικό μουσικό φεστιβάλ (Youth Wave) με τη συμμετοχή μαθητών από όλα τα σχολεία της πόλης των Γρεβενών [11].
Τον Απρίλιο του 2014 η Μαθητοφρένεια παρουσίασε το βιβλίο του συγγραφέα - δημοσιογράφου Μηνά Βιντιάδη 'Τηγανίζουν πατάτες στον Άρη;' σε ειδική εκδήλωση στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Γρεβενών. Η παρουσίαση οργανώθηκε εξ ολοκλήρου από συντάκτες της Μαθητοφρένειας.[12].

Κοινωνία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Ιανουάριο του 2013 η Μαθητοφρένεια διέθεσε το χρηματικό βραβείο ύψους 200 ευρώ που απέσπασε σε Πανελλήνιο Διαγωνισμό για τις ανάγκες του τοπικού φιλανθρωπικού ιδρύματος ΕΛΠΙΔΑ.

Ενημέρωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με αφορμή την Διεθνή μέρα κατά της βίας (6 Μαρτίου) η Μαθητοφρένεια σχεδίασε και παρουσίασε στο χώρο του σχολείου εκδήλωση ενημέρωσης με θέμα: "Δώσε τέλος στον σχολικό εκφοβισμό". Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε σχετικό ενημερωτικό υλικό, ενώ ειδική παιδοψυχολόγος απάντησε σε ερωτήσεις [13].

Πανελλήνια Βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 2011 - 18ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ: Βραβείο Καλύτερης εφημερίδας Λυκείου [14]. Το βραβείο παρέδωσε ο τότε Γ.Γ. του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Αθανάσιος Παπαϊωάννου.
  • 2012 - 19ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ: Βραβείο Καλύτερης εφημερίδας Λυκείου [15]. Το βραβείο παρέδωσε η κορυφαία Ελληνίδα ποιήτρια Κική Δημουλά.
  • 2012 - 57ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός του Σωματείου της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς: Πρώτο βραβείο σχολικού εντύπου με κριτήριο την περιοδικότητα και τη λογοτεχνική έκφραση [16].

Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Τον Ιούλιο του 2012 η Δημόσια Βιβλιοθήκη Γρεβενών απένειμε συγχαρητήριο έπαινο στη Μαθητοφρένεια για την επιτυχία της να βραβευθεί δύο συνεχόμενες χρονιές ως Καλύτερη Εφημερίδα σε Πανελλήνιο επίπεδο.
  • Συντάκτες της Μαθητοφρένειας ανέλαβαν τη σύνταξη ενός ολόκληρου δισέλιδου στη σαββατιάτικη έκδοση της πανελλήνιας κυκλοφορίας εφημερίδας 6 ΜΕΡΕΣ (φ.13 - 24/11/2012). Συνολικά φιλοξενήθηκαν επτά (7) άρθρα.
  • Εκτενές αφιέρωμα στη συμπλήρωση 3 χρόνων κυκλοφορίας της Μαθητοφρένειας συμπεριλήφθηκε στο ένθετο Art της εφημερίδας ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ (φ. 1793 - 31/12/2013). Στο αφιέρωμα φιλοξενήθηκαν δηλώσεις του συμβούλου έκδοσης κ. Δημήτρη Γουσόπουλου και της αρχισυντάκτριας Χριστίνας Παπανικολάου.
  • Με αφορμή τη συμπλήρωση 5 χρόνων κυκλοφορίας Συντάκτες της Μαθητοφρένειας και των τριών τάξεων φιλοξενήθηκαν στις 20 Νοεμβρίου 2015 στην ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ3 Καθημερινά και Απλά.

Συμμετοχή σε ημερίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως μια από τις κορυφαίες μαθητικές εφημερίδες στην Ελλάδα καλείται να συμμετάσχει σε διεθνή ημερίδα στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες με θέμα "Facing the ugly face of bullying" (9/7/2012) μετά από πρόσκληση του Ευρωβουλευτή Γιώργου Κουμουτσάκου [17].

Υποσημειώσεις και Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Αναφορές στον Τύπο: Δημοσιεύματα σε τοπικό (εφημερίδα Μαχητής, εφημερίδα Πρωϊνή, εφημερίδα Χρονικά Δυτικής Μακεδονίας, περιοδικό Fuit) όσο και πανελλαδικό επίπεδο (εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, εφημερίδα Μακεδονία, περιοδικό Ταχυδρόμος, εφημερίδα Πρωϊνός Λόγος Ιωαννίνων)
  2. Συνέντευξη στην εφημερίδα Μαχητής (Γρεβενά).
  3. Συνέντευξη στην εφημερίδα Χρονικά Δυτικής Μακεδονίας (Γρεβενά).
  4. Ραδιοφωνικές συνεντεύξεις.
  5. West TV Channel (Κοζάνη).
  6. Εφημερίδα Πρωϊνός Λόγος Ιωαννίνων.
  7. Εφημερίδα Μακεδονία Θεσσαλονίκης[νεκρός σύνδεσμος].
  8. Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ Αθήνας.
  9. Συγχαρητήριο μήνυμα Δημάρχου Γρεβενών.
  10. Δεντροφύτευση (5/4/2012)[νεκρός σύνδεσμος]
  11. Youth Wave (23-24/6/2012), Δείτε το σχετικό βίντεο
  12. Τηγανίζουν πατάτες στον Άρη; (5/4/2014), Δείτε το σχετικό βίντεο
  13. Η βία δεν έχει θέση στα σχολεία (6/3/2012), Δείτε το σχετικό βίντεο
  14. ΤΑ ΝΕΑ online (28/4/2011), Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 18ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού στην ιστοσελίδα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ.
  15. ΤΑ ΝΕΑ online (2/5/2012), Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 19ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού στην ιστοσελίδα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ.
  16. Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 57ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού του Σωματείου της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς.
  17. Facing the ugly face of bullying, Η συμμετοχή της Μαθητοφρένειας σε ημερίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]