Μίλητος (μυθολογία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτό το λήμμα αφορά το μυθολογικό πρόσωπο. Για την αρχαία πόλη, δείτε: Μίλητος.
Μίλητος
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΕιδοθέα του Ευρύτου
Κυανή
ΤέκναΚαῦνος
Βυβλίδα
ΓονείςΑπόλλων και Αστέριος και Ακάλλη και Areia
ΑδέλφιαΓαράμας
Αμφίθεμις
Οάξης

Στην Αρχαία ελληνική μυθολογία ο Μίλητος ήταν ονομαστός ήρωας και ιδρυτής της ομώνυμης πόλεως στη Μικρά Ασία. Ο Ρόμπερτ Γκρέιβς γράφει ότι το όνομα του Μιλήτου μεταφράζεται ως «ερυθρά γη», πιθανότατα επειδή οι Κρήτες ήταν περισσότερο κόκκινοι από τους υπόλοιπους Έλληνες. Ο Μίλητος ήταν γιος του θεού Απόλλων και της Αρείας, μιας από τις Νύμφες κόρης του Κλεόχου από την Κρήτη.[1] Η μητέρα του σύμφωνα με άλλες πηγές ήταν η Ακάλλη κόρη του Μίνωα και της Πασιφάης που συνευρέθηκε με τον Απόλλωνα, αδέλφια του ήταν η Αμφίθεμις, ο Τάραξος και ο Όαξος που ίδρυσε την ομώνυμη πόλη.[2] Άλλη πηγή τέλος καταγράφει το όνομα της μητέρας του σαν Δηιόνη και τον ίδιο από το μητρώνυμο Δηιονίδες.[3] Μια τελευταία πηγή γράφει ότι ο πατέρας του Μίλητου ήταν ο Ευξάντιος γιος του Μίνωα και της Δεξιθέας.[4]

Ο Μίλητος παντρεύτηκε την Ειδοθέα, κόρη του βασιλιά της Καρίας Εύρυτου, ή την Τραγασία κόρη του Κελαινού ή την Κυάνη κόρη του ποταμού Μαίανδρου ή την Αρεία με την οποία απέκτησε τον Καύνο και τη Βυβλίδα.[5][6] Ο Νόννος ο Πανοπολίτης γράφει ότι πατέρας του Μίλητου ήταν ο Αστερίων γιος του Μίνωα και της Ανδρόγειας, ο Καύνος και η Βυβλίδα ήταν αδέλφια σε αυτή την περίπτωση αντί για παιδιά.[7] Όταν η Αρεία γέννησε τον γιο της τον τοποθέτησε με ένα καλάθι από φρούτα σμίλαξ, ο πατέρας της Κλεόχος τον βρήκε και του έδωσε το όνομα "μίλητος".[8] Με τη δεύτερη παράδοση η μητέρα του Ακάλλη φοβήθηκε την οργή του πατέρα της Μίνωα για τη μοιχεία με τον Απόλλων και εγκατέλειψε το βρέφος στο δάσος, εκεί ο Απόλλων έστειλε τις λύκαινες να το θηλάσουν.[9] Ο Μίλητος αγαπούσε εξίσου τον Μίνωα και τον Σαρπηδών αλλά προτιμούσε τον δεύτερο, αυτό προκάλεσε την οργή του Μίνωα που έστειλε εξορία τον αδελφό του. Με τις συμβουλές του Σαρπηδών ο Μίλητος μετέβη στη Σάμο, από εκεί πέρασε στην Καρία και ίδρυσε πόλη με το όνομα του.[10] Οι μύθοι σχετίζουν την ίδρυση της Μιλήτου με τη δολοφονία από τον Μίλητο του προηγούμενου βασιλιά Αστερίων, γιου του Άναξ από τον οποίο ονομαζόταν η περιοχή Ανακτορία.[11]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Emmy Patsi-Garin: Επίτομο λεξικό Ελληνικής Μυθολογίας, εκδ. οίκος «Χάρη Πάτση», Αθήνα 1969
  • Antoninus Liberalis, The Metamorphoses of Antoninus Liberalis translated by Francis Celoria (Routledge 1992). Online version at the Topos Text Project.
  • Apollodorus, The Library with an English Translation by Sir James George Frazer, F.B.A., F.R.S. in 2 Volumes, Cambridge, MA, Harvard University Press; London, William Heinemann Ltd. 1921.
  • Conon, Fifty Narrations, surviving as one-paragraph summaries in the Bibliotheca (Library) of Photius, Patriarch of Constantinople translated from the Greek by Brady Kiesling. Online version at the Topos Text Project.
  • Nonnus of Panopolis, Dionysiaca translated by William Henry Denham Rouse (1863-1950), from the Loeb Classical Library, Cambridge, MA, Harvard University Press, 1940. Online version at the Topos Text Project.
  • Nonnus of Panopolis, Dionysiaca. 3 Vols. W.H.D. Rouse. Cambridge, MA., Harvard University Press; London, William Heinemann, Ltd. 1940-1942. Greek text available at the Perseus Digital Library.
  • Parthenius, Love Romances translated by Sir Stephen Gaselee (1882-1943), S. Loeb Classical Library Volume 69. Cambridge, MA. Harvard University Press. 1916. Online version at the Topos Text Project.
  • Parthenius, Erotici Scriptores Graeci, Vol. 1. Rudolf Hercher. in aedibus B.G. Teubneri. Leipzig. 1858. Greek text available at the Perseus Digital Library.
  • Pausanias, Description of Greece with an English Translation by W.H.S. Jones, Litt.D., and H.A. Ormerod, M.A., in 4 Volumes. Cambridge, MA, Harvard University Press; London, William Heinemann Ltd. 1918. ISBN 0-674-99328-4. Online version at the Perseus Digital Library
  • Pausanias, Graeciae Descriptio. 3 vols. Leipzig, Teubner. 1903. Greek text available at the Perseus Digital Library.
  • Publius Ovidius Naso, Metamorphoses translated by Brookes More (1859-1942). Boston, Cornhill Publishing Co. 1922. Online version at the Perseus Digital Library.
  • Publius Ovidius Naso, Metamorphoses. Hugo Magnus. Gotha (Germany). Friedr. Andr. Perthes. 1892. Latin text available at the Perseus Digital Library.