Μίλαν Ράκιτς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μίλαν Ράκιτς
Γέννηση18 Σεπτεμβρίου 1876
Βελιγράδι
Θάνατος30 Ιουνίου 1938
Ζάγκρεμπ
Επάγγελμα/
ιδιότητες
διπλωμάτης, ποιητής[1] και δημοσιογράφος
ΥπηκοότηταΠριγκιπάτο της Σερβίας, Βασίλειο της Σερβίας και Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας
Commons page Πολυμέσα σχετικά με τoν συγγραφέα

Ο Μίλαν Ράκιτς (σερβικά : Милан Ракић) (18 Σεπτεμβρίου 1876 - 30 Ιουνίου 1938)[2], ήταν σέρβος διπλωμάτης και ποιητής. Ήταν αρκετά τελειομανής και ως εκ τούτου δημοσίευσε μόνο δύο ποιητικές συλλογές (1903, 1912). Έγραψε σε μεγάλο βαθμό για το θάνατο και την ανυπαρξία, διατηρώντας στο ύφος του τον σκεπτικισμό και την ειρωνεία. Ήταν μέλος της Σερβικής Βασιλικής Ακαδημίας (1934).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πατέρας του ήταν ο Μίτα Ράκιτς υπουργός Οικονομικών της Σερβίας το 1888, και της Άννας που ήταν η κόρη του Σέρβου συγγραφέα Μίλαν Τζ. Μιλίσεβιτς. Η αδελφή του Λιούμπιτσα ήταν παντρεμένη με τον Μίλαν Γκρολ. Η συζυγός του Μίλιτσα ήταν κόρη του Λιουμπομίρ Κοβάσεβιτς (1848-1918), διακεκριμένος ιστορικός της Σερβίας και πολιτικός.

Ο ποιητής γεννήθηκε το 1876 στο Βελιγράδι όπου κι εκεί τελείωσε το δημοτικό σχολείο και το γυμνάσιο. Σπούδασε νομικά στο Παρίσι όπου ήρθε σε επαφή κι επηρεάστηκε από Γάλλους ποιητές. Μετά την επιστροφή του στο Βελιγράδι έγινε διπλωμάτης για τη σερβική κυβέρνηση, και αργότερα της Γιουγκοσλαβίας, και παρέμεινε στη θέση αυτή μέχρι σχεδόν το θάνατό του. Πέθανε πρόωρα το 1938 στο Ζάγκρεμπ αμέσως μετά από χειρουργική επέμβαση.

Εκδόσεις του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Συλλογή ποιημάτων, 1903
  • Συλλογή ποιημάτων, 1912

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. srpskaenciklopedija.org/doku.php.
  2. «Milan Rakić». JKP "Pogrebne usluge" - Belgrade. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Νοεμβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 28 Οκτωβρίου 2012. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Milan Rakić της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).