Μέγαρο του Λαού, Πεκίνο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μέγαρο του Λαού
Χάρτης
Είδοςκυβερνητικό κτίριο
Γεωγραφικές συντεταγμένες39°54′12″N 116°23′15″E
Διοικητική υπαγωγήΠεκίνο
ΧώραΛαϊκή Δημοκρατία της Κίνας
Έναρξη κατασκευής1959
ΟλοκλήρωσηΣεπτέμβριος 1959
ΑρχιτέκτοναςZhang Bo
Commons page Πολυμέσα
Το Μέγαρο του Λαού, Πεκίνο.

Το Μέγαρο του Λαού (αγγλικά: The Great Hall of the People) βρίσκεται στη δυτική πλευρά της Πλατείας της Ουράνιας Ειρήνης (Τιεν Αν Μεν) στην καρδιά του Πεκίνου στην Κίνα. Αποτελεί την έδρα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας και είναι χώρος συνεδρίων και εορτασμών επίσημων επετείων ή γεγονότων. Τμήματα του μεγάρου, όταν δεν υπάρχουν επίσημα γεγονότα, είναι προσβάσιμα στο κοινό.

Το Μέγαρο του Λαού χτίστηκε το 1959, σε σχέδια του Κινέζου αρχιτέκτονα Zhang Bo, με την ευκαιρία των εορτασμών για τη 10η επέτειο από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (1949). Η κατασκευή του έγινε εξολοκλήρου με την εθελοντική συμμετοχή ομάδων αγροτών και εργατών και διήρκεσε μόνο δέκα μήνες. Καλύπτει μια επιφάνεια 171.800 τετραγωνικών μέτρων.

Το εντυπωσιακό αυτό κτιριακό συγκρότημα αποτελείται από το κεντρικό τμήμα της πρόσοψης με μια κιονοστοιχία και μια σειρά από μεγάλες μπρούντζινες θύρες και δύο επιμήκεις πτέρυγες. Πάνω από την κεντρική στοά της πρόσοψης είναι αναρτημένο το κόκκινο έμβλημα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Οι εξέδρες, που υπάρχουν δίπλα στο γιγαντιαίο αυτό κτίριο και από τις οποίες παρακολουθούνται οι οργανωμένες από το καθεστώς παρελάσεις, μπορούν να χωρέσουν περίπου 20.000 άτομα.

Η ογκώδης αρχιτεκτονική του Μεγάρου του Λαού υποδηλώνει την αισθητική του σοβιετικού σοσιαλιστικού ρεαλισμού και την επίδραση των Ρώσων τεχνικών συμβούλων του Μάο Τσετούνγκ. Μέσα στο Μέγαρο υπάρχει ένα αμφιθέατρο χωρητικότητας 10.000 θέσεων, όπου συνεδριάζει κατά διαστήματα το εθνικό κογκρέσο του λαού, καθώς και 300 άλλες αίθουσες συνεδριάσεων. Η οροφή του αμφιθεάτρου διακοσμείται από ένα τεράστιο κόκκινο αστέρι, που περιβάλλεται δορυφορικά από ένα γαλαξία με αμέτρητα φώτα και συμβολίζει την κυρίαρχη κεντρική θέση της Κίνας μέσα στο κομμουνιστικό σύμπαν.

Στη βόρεια πτέρυγα του μεγάρου υπάρχει μια αίθουσα επίσημων δεξιώσεων, που μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 5.000 καλεσμένους. Εδώ δεξιώθηκε ο πρόεδρος των Η.Π.Α. Ρίτσαρντ Νίξον κατά την επίσκεψή του στην Κίνα το 1972.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • “1001 Buildings You Must See Before You Die”, p.515: Great Hall of the People, General Editor Mark Irving, Cassell Illustrated, London, 2008.
  • “Beijing”, p. 18: The Great Hall of the People, Insight Compact Guides, Apa Publications Ltd, 1996.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]