Μάχη του Στέρλινγκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Stirling with Wallace-Monument.JPG

Η μάχη της γέφυρας Στέρλινγκ ήταν μια μάχη του πρώτου πολέμου της σκωτσέζικης ανεξαρτησίας. Στις 11 Σεπτεμβρίου 1297, οι δυνάμεις των Άντριου ντε Μάρεϊ και Γουίλιαμ Γουάλας νίκησαν τις συνδυασμένες αγγλικές δυνάμεις Τζων ντε Βάρεν, κόμη του Surrey και του Χιού ντε Κρέσινγκχαμ κοντά στο Στέρλινγκ, στον ποταμό Φορθ.

Η Εμπλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 11 Σεπτεμβρίου 1297 ο στρατός του Murray και του Γουάλας, ενώθηκαν με αυτές των John de Warenne, Earl of Surrey, Lord Treasurer, Hugh de Cressingham έξω από το Στέρλινγκ. Από εκεί οι στρατιές των Σκοτσέζων προχώρησαν και συγκεντρώθηκαν στο Abbey Craig βόρεια του ποταμού Forth. Εκεί οι άνδρες κατατάχθηκαν σε στρογγυλούς σχεδιασμούς προστατευόμενοι από τις ασπίδες τους και οπλισμένοι με σπαθιά και ακόντια. Οι σχηματισμοί αυτοί ήταν άγνωστοι και πρωτοπόροι για την εποχή εκείνη και ήταν μάλλον ιδέα του εφευρετικού μυαλού τού Γουάλας.

Ο Αγγλικός στρατός είχε παραταχθεί στην νότια όχθη του ποταμού. Με το μέρος των Εγγλέζων ήταν πολλοί Σκωτσέζοι ιππότες και ακόλουθοι τους, υποταγμένοι του Εδουάρδου. Ένοιωθαν υπεροχή επειδή την εποχή εκείνη ο κόσμος πίστευε ότι ένας στρατός από αρματωμένους ιππότες ήταν αδύνατον να ηττηθεί από το πεζικό. Εκτός αυτού ήταν περίπου τετραπλάσιοι του αριθμού των Σκωτσέζων και ήταν πιο καλά οργανωμένοι και εκγυμνασμένοι. Τις δυο στρατιές χώριζε μόνο ο ποταμός και μια μικρή ξύλινη γέφυρα. Έτσι ο Surrey νοιώθοντας ασφαλής επειδή οι άλλοι δεν είχαν ιππικό ξεκίνησε να διασχίσει το γεφυράκι.

Οι δυνάμεις του Γουάλας δεν επιτέθηκαν αμέσως, αλλά ούτε όμως περίμεναν πολύ. Άφησαν μερικούς από τους Εγγλέζους να περάσουν τη γέφυρα και τους επιτέθηκαν με δυο μπουλούκια, ένα για να τους χτυπάει από μπροστά και ενα άλλο αποκόβοντας τους από τους υπολοίπους.

Οι Εγγλέζοι κατ αυτόν τον τρόπο διαμελίστηκαν ενώ στο βαλτώδες έδαφος στις όχθες του ποταμού ήταν δυσέλικτοι και γι' αυτό ανίσχυροι. Στον πανικό που επικράτησε μεταξύ των Εγγλέζων φάνηκε η υπεροχή του Γουάλας και του στρατηγικού του μυαλού. Από την πλευρά των Σκωτσέζων οι απώλειες ήταν ελάχιστες. Ο Andrew Murrey πληγώθηκε βαριά και πεθανε λίγο αργότερα μετά από την μάχη. Οι Εγγλέζοι όμως ηττήθηκαν με μεγάλες απώλειες. Ο Surrey κατέφυγε στο Berwick, ο Cressingham σκοτώθηκε.

Η ιστορική σημασία της μάχης του Στέρλινγκ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η μάχη του Στέρλινγκ έμεινε στην ιστορία όχι μόνο ως απελευθερωτικός αγώνας της Σκωτίας, αλλά και επειδή για πρώτη φορά ένα μικρό πεζικό σώμα νίκησε ισχυρότερο ιππικό σώμα.

Κινηματογράφος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μάχη του Στέρλινγκ αναφέρεται στο έργο Braveheart, όμως ανακριβώς παραλείπονται ποταμός και γεφυράκι και έτσι αλλοιώνεται το ιστορικό της διαδραματισμένης τακτικής.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]