Μάχη του Σορ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μάχη του Σορ
Δεύτερος Σιλεσιανός Πόλεμος, Πόλεμος Αυστριακής διαδοχής
Χάρτης της μάχης του Σορ
Χρονολογία30 Σεπτεμβρίου 1745
ΤόποςΜπούρκεσντορφ (σημερινό Τρουτνόφ, Τσεχία)
ΈκβασηΠρωσική νίκη
Αντιμαχόμενοι
Μοναρχία των Αψβούργων
Ελεκτοράτο της Σαξωνίας
Βασίλειο της Πρωσίας
Ηγετικά πρόσωπα
Κάρολος Αλέξανδρος της Λωρραίνης
Φρειδερίκος Β΄
Δυνάμεις
39.300
22.500
Απώλειες
4.500 νεκροί και τραυματίες
3.000 αιχμάλωτοι
3.700 νεκροί και τραυματίες
300 αιχμάλωτοι

Η Μάχη του Σορ, (γερμανικά: Schlacht bei Soor, Sohr, Sorr), στις 30 Σεπτεμβρίου 1745, αναφέρεται στην μάχη μεταξύ του πρωσικού στρατού υπό τον Φρειδερίκο Β΄ και του ενωμένου αυστροσαξωνικού στρατού, υπό τον Κάρολο Αλέξανδρο της Λωρραίνης.

Γεγονότα πριν την μάχη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τρεις μήνες μετά την μάχη του Χόενφρίντμπεργκ, oι Πρώσοι είχαν στρατοπεδεύσει έξω από το χωριό Μπούρκερσντορφ. Ο Κάρολος Αλέξανδρος αποφάσισε να επωφεληθεί από την απρόσεκτη παράταξη του πρωσικού στρατοπέδου και να επιτεθεί αιφνιδιαστικά, στον μειωμένο αριθμητικά πρωσικό στρατό. Ο στρατός του Φρειδερίκου είχε ελαττωθεί καθώς ο βασιλιάς άφησε πολλά αποσπάσματα στρατού, κατά την διάρκεια της πορείας στην Βοημία, με αποτέλεσμα να διαθέτει μόνο 22.500 ετοιμοπόλεμους άντρες. Ο Κάρολος Αλέξανδρος είδε πως οι Πρώσοι είχαν αφήσει ελεύθερο τον λόφο βόρεια του χωριού, με το όνομα Γκράνερ-Κόπε (Graner-Koppe) που κυριαρχούσε ανατολικά και νότια του τοπίου. Ο Αυστριακός διοικητής επάνδρωσε τον λόφο με πεζικό της γραμμής, γρεναδιέρους, ιππικό και 16 κανόνια. Τον υπόλοιπο στρατό τον επέκτεινε νότια σε σχηματισμό γραμμής.

Μάχη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Πρώσοι τελικά εντόπισαν τους αντιπάλους τους και αποφάσισαν να επιτεθούν πρώτοι παρά τα εδαφικά πλεονεκτήματα των Αυστριακών. Ο Φρειδερίκος παρέταξε τον στρατό του σε στήλη και τον κατεύθυνε βόρεια όπου η μάχη άρχισε με κανονιοβολισμό των Αυστριακών εναντίον του πρωσικού ιππικού, καθώς περνούσε κάτω από τον λόφο. Έχοντας απώλειες από τα αυστριακά κανόνια, το ιππικό των Πρώσων παρατάχθηκε βόρεια του λόφου.

Το ιππικό του στρατηγού Μπούντενμπροκ, ξεκίνησε την επίθεση και εκδίωξε το αυστριακό ιππικό από το υπερυψωμένο έδαφος αλλά στην συνέχεια δέχθηκαν πυκνά πυρά από το αντίπαλο πεζικό και υποχώρησε. Την ίδια ώρα το πρωσικό πεζικό επιτίθονταν στον λόφο. Επίλεκτοι γρεναδιέροι βάδισαν κατευθείαν στις κάννες των κανονιών, αποδεκατιζόμενοι από συνδυασμένες ομοβροντίες κανονιών και μουσκέτων. Η δεύτερη γραμμή του πεζικού εφόρμησε μπροστά νικώντας τους Αυστριακούς γρεναδιέρους και κυριεύοντας την κορυφή του λόφου, βάζοντας τέλος στις βολές του αυστριακού πυροβολικού.

Στο μεταξύ το δεξιό πλευρό των Αυστριακών πολεμούσε την δική του μάχη καθώς οι Πρώσοι κινούνταν για να καταλάβουν το Μπούρκεσντορφ. Η πρωσική επίθεση παραλίγο αποτύχει εξαιτίας ακόμη μιας αυστριακής πυροβολαρχίας κοντά στο χωριό. Τελικά οι Πρώσοι τα κατάφεραν με αποτέλεσμα να προκληθεί ρήγμα στο αυστριακό κέντρο και οι Αυστριακοί να υποχωρήσουν.

Ο Φρειδερίκος ξεπέρασε την πιο δύσκολη κατάσταση μέχρι τότε στην καριέρα του, λέγοντας «Ήμουν μες στην σούπα μέχρι τα αυτιά».

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Chandler, David: The Art of Warfare in the Age of Marlborough. Spellmount Limited, (1990). ISBN 0-946771-42-1
  • Asprey, Robert B.: "Frederick the Great: TheMagnificent Enigma" Ticknor & Fields (1986). pp 333–338 ISBN 0-89919-352-8
  • Duffy, Christopher: "The Army of Frederick the Great" The Emperor's Press (1996) pp 243–245. ISBN 1-883476-02-X
  • Duffy, Christopher: "Frederick the Great, A Military Life" Routledge (1985) pp 69–71 ISBN 0-415-00276-1

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Battle of Soor της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).