Μάχη του Ντίλμαν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μάχη του Ντίλμαν
Περσική Εκστρατεία στα πλαίσια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου
ΧρονολογίαΑπρίλιος 1915
ΤόποςΝτίλμαν (νυν Σάλμας, Ιράν)
ΈκβασηΑποφασιστική νίκη των Ρώσων[1]
Αντιμαχόμενοι
Ηγετικά πρόσωπα
Δυνάμεις
10 τάγματα της Ρωσικής Στρατιάς του Καυκάσου
1 τάγμα Αρμένιων εθελοντών
248 Αξιωματικοί
10.920 στρατιώτες
12.000 άτακτο ιππικό των Κούρδων[1]
Απολογισμός
Άγνωστες
3.500 νεκροί (μη-οθωμανικές πηγές)[1]

Η Μάχη του Ντίλμαν διεξήχθη τον Απρίλιο του 1915 μεταξύ των δυνάμεων της Ρωσικής Αυτοκρατορίας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και έληξε με ρωσοαρμενική νίκη χάρη στη δράση του Τόβμας Ναζαρμπεκιάν[3] και του Αντρανίκ Οζανιάν. Εκτός από τους Αρμένιους αξιωματικούς που υπηρέτησαν στα τάγματα της Ρωσικής Στρατιάς του Καυκάσου υπό τις διαταγές του Ναζαρμπεκιάν, στη μάχη έλαβε μέρος ένα τάγμα Αρμένιων εθελοντών υπό τις διαταγές του Οζανιάν και του Σμπάτ Μπαρογιάν.

Η τελευταία μεγάλη επίθεση των Οθωμανών ξεκίνησε τον Απρίλιο του 1915 από τον Χαλίλ Μπέη (Κουτ), ο οποίος είχε παραχωρήσει τη θέση του στρατιωτικού κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης και τη θέση του μέλους του Εκτελεστικού Γραφείου του Τεσκιλάτ-ι Μαχσούσα στον Συνταγματάρχη Τσέβαντ για να αναλάβει τη διοίκηση του 5ου Οθωμανικού Εκστρατευτικού Σώματος, το οποίο είχε σκοπό να επιτεθεί στο ιρανικό Αζερμπαϊτζάν. Η αποφασιστική μάχη δόθηκε στο Ντίλμαν κατά τις 18 Απριλίου-1 Μαΐου, όταν η αρμενική εξέγερση στο Βαν είχε ήδη ξεκινήσει. Ο Χαλίλ με 12.000 στρατιώτες και 4.000 άτακτους Κούρδους επιτέθηκε στην 6η μεραρχία πεζικού των Ρώσων (Στρατηγός Ναζαρμπεκιάν), η οποία ενισχύθηκε από το 1ο Αρμένικο Εθελοντικό Σώμα υπό τις διαταγές του Οζανιάν. Η μάχη έληξε με ήττα των Οθωμανών, οι οποίο υποχώρησαν στο Βαν.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 The Ottoman Treatment of the Assyrians, David Gaunt, A Question of Genocide, ed. Ronald Grigor Suny, Fatma Muge Gocek, Norman M. Naimark, (Oxford University Press, 2011), σελ. 255
  2. Bryce, James (2000). The Treatment of Armenians in the Ottoman Empire, 1915-1916. σελ. 109. 
  3. America and the Armenian Genocide of 1915 - Σελίδα 95, by Jay Murray Winter
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Battle of Dilman της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).