Μάχη του Μακτάν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 10°18′38″N 124°0′54″E / 10.31056°N 124.01500°E / 10.31056; 124.01500

Μάχη του Μακτάν
Χρονολογία27 Απριλίου 1521μ.Χ.
ΤόποςΜακτάν
ΈκβασηΝίκη των ιθαγενών και θάνατος του Μαγγελάνου
Αντιμαχόμενοι
ιθαγενείς των Νότιων Φιλιππίνων
Ισπανοί
Ηγετικά πρόσωπα
Δυνάμεις
1.500 ιθαγενείς
50 Ισπανοί
Απώλειες
άγνωστες
άγνωστες

Ο Πορτογαλικής καταγωγής Μαγγελάνος ανέλαβε να πραγματοποιήσει ένα εξερευνητικό ταξίδι, ώστε να ανακαλύψει ένα νέο πέρασμα προς τα νησιά των μπαχαρικών. Θα ήταν αυτός ο πρώτος που θα ολοκλήρωνε τον περίπλου της γης εάν δεν έχανε τη ζωή του στη μάχη του Μακτάν.

Η μάχη του Μακτάν έγινε τον Απρίλιο του 1521 στο ομώνυμο νησί. Ο Μαγγελάνος, έχοντας συμμαχήσει με έναν τοπικό φύλαρχο που δέχτηκε να εκχριστιανιστεί, επιτέθηκε με τους στρατιώτες του στο νησί του Μακτάν, έχοντας ως πρόθεση να σκοτώσει τον φύλαρχο του νησιού Λάπου Λάπου. Σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία, ο φύλαρχος που είχε συμμαχήσει με τον Μαγγελάνο ήταν εχθρός του Λάπου Λάπου και αποσκοπούσε να προσαρτήσει το Μακτάν.

Προεόρτια της μάχης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μαγγελάνος έφτασε σε ένα νησί που ονομαζόταν Σέμπου και βρισκόταν δίπλα στο Μακτάν. Εκεί συναντήθηκε με τον φύλαρχο του νησιού και κατά τις γνωστές πρακτικές των Ισπανών αποίκων τον υποχρέωσε να εκχριστιανιστεί και να αποκτήσει χριστιανικό όνομα. Ο φύλαρχος βλέποντας τον τεχνολογικά εξελιγμένο εξοπλισμό των Ισπανών ζήτησε από τον Μαγγελάνο να επιτεθεί στον εχθρό του, τον φύλαρχο του γειτονικού νησιού Μακτάν.

Μάχη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με τον Αντόνιο Πιγκαφέττα που διέσωσε λεπτομέρειες, ο Μαγγελάνος επιτέθηκε στο Μακτάν με 48 στρατιώτες. Ο εξοπλισμός τους ήταν σπαθιά, βαλλίστρες και μουσκέτα. Λόγω της ειδικής γεωμορφολογίας του νησιού, οι Ισπανοί αναγκάστηκαν να αφήσουν τα πλοία μακρυά και να επιτεθούν μόνο με τις δικές τους δυνάμεις στους 1.500 ιθαγενείς του Μακτάν.

Κατά τη διάρκεια της μάχης οι βαλλίστρες και τα μουσκέτα δεν ήταν τόσο αποτελεσματικά. Κάποια στιγμή ο Μαγγελάνος τραυματίστηκε από δόρυ ιθαγενούς και έχασε πολλές από τις δυνάμεις του. Έτσι αναπόφευκτα κάποια στιγμή περικυκλώθηκε από τους ιθαγενείς και σκοτώθηκε. Ο θάνατός του έκανε τους Ισπανούς να υποχωρήσουν.

Αποτέλεσμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το αποτέλεσμα της μάχης είχε μόνο προσωρινό αντίκτυπο, καθώς στα επόμενα χρόνια οι Ισπανοί επιβλήθηκαν σε ολόκληρη την περιοχή που σήμερα ονομάζεται Φιλιππίνες. Ωστόσο οι Φιλιππινέζοι θεωρούν τον φύλαρχο Λάπου Λάπου της φυλής του Μακτάν έναν από τους εθνικούς ήρωες, λόγω της αντίστασής του κατά των αποίκων.