Μάχη του Βουγιέ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Μάχη του Βουιγιέ)
Μάχη του Βουιγιέ
Αναπαράσταση μάχης του Κλόβι Α΄ εναντίον των Βησιγότθων σε χειρόγραφο του 14ου αιώνα.
ΧρονολογίαΆνοιξη του 507
ΤόποςΒουιγιέ, 15 χμ. από το Πουατιέ
ΑποτέλεσμαΉττα των Βησιγότθων
Αντιμαχόμενοι
Ηγετικά πρόσωπα
Απολογισμός
Απώλεια των βησιγοτθικών εδαφών στην Ακιτανία, θάνατος του Αλάριχου και οστρογοτθική αντιβασιλεία.

Η μάχη του Βουιγιέ (γαλλικά: Bataille de Vouillé· το όνομα της τοποθεσίας προέρχεται από το λατινικό Campus Vogladensis) ήταν μια ένοπλη σύγκρουση μεταξύ των δυνάμεων του Βασιλείου των Φράγκων υπό τον Κλόβι Α΄ και του Βησιγοτθικού Βασιλείου της Τουλούζης υπό τον Αλάριχο Β΄. Η ήττα που υπέστησαν οι Βησιγότθοι, προκάλεσε τον εδαφικό περιορισμό του Βασιλείου της Τουλούζης νότια των Πυρηναίων και, με τον θάνατο του βασιλιά τους στη μάχη, την έναρξη της περιόδου της οστρογοτθικής επέμβασης στα εσωτερικά πράγματα του Βασιλείου τους.

Προηγούμενα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Βασίλειο των Βησιγότθων είχε ιδρυθεί από τον Βάλια το 414 στη ρωμαϊκή επαρχία της Ακιτανίας. Έχοντας ως κέντρο την σημερινή Τουλούζη, μετά την διάλυση της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας από τους Οστρογότθους, έπαιζε το ρόλο μιας σημαντικής περιφερειακής δύναμης στην δυτική Ευρώπη. Η σταδιακή ενσωμάτωση της Ιβηρικής το είχε μετατρέψει στο μεγαλύτερο εδαφικό μόρφωμα της περιοχής. Ωστόσο, η γιγάντωση του γειτονικού του Φραγκικού Βασιλείου και οι φόβοι των Φράγκων γύρω από μία πιθανή πανγοτθική ένωση με τους Οστρογότθους, οδήγησε στην σύγκρουσή τους.[1]

Η μάχη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Φράγκοι είχαν ήδη επιτεθεί σε προηγούμενες περιστάσεις εναντίον των Βησιγότθων. Το 497, σε συμμαχία με τους Βρετόνους είχαν φτάσει να καταλάβουν τα Βουρδίγαλα.[2] Μια νέα συμμαχία, αυτή τη φορά με τους Βυζαντινούς τους επέτρεψε να εισβάλουν σε βησιγοτθικά εδάφη από το βορρά· συγκρούστηκαν με τους Βησιγότθους κοντά στο σημερινό Πουατιέ. Ο θάνατος του Αλάριχου προκάλεσε την φυγή των βησιγοτθικών στρατευμάτων και επέτρεψε στον Κλόβι Α΄ να καταλάβει ανενόχλητος εκ νέου τα Βουρδίγαλα. Την επόμενη άνοιξη εκστράτευσε εναντίον της απροστάτευτης Τολόζα.[2] Η μοναδική περιοχή που παρέμεινε σε βησιγοτθικά χέρια εκτός της Ιβηρικής ήταν η Σεπτιμανία, την οποία έσπευσαν να προστατέψουν συμμαχικά οστρογοτθικά στρατεύματα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Davies 2012: 40.
  2. 2,0 2,1 Davies 2012: 41.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Davies, Simon (2012), Vanished Kingdoms: The Rise and Fall of States and Nations. Penguin.