Μάχη του Ανάλατου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Μάχη του Ανάλατου
Ελληνική Επανάσταση του 1821
Karaiskakisfaliro.jpg
Ο Καραισκάκης στο Φάληρο
Ημερομηνία 24 Απριλίου 1827
Τόπος Φάληρο Αττικής
Έκβαση νίκη των Τούρκων
Εμπλεκόμενες πλευρές
Ηγετικά πρόσωπα
Δυνάμεις
3000
Απώλειες
2000

Η Μάχη του Ανάλατου ήταν μια πολεμική εμπλοκή κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821 με ολέθρια ήττα για τους Έλληνες. Έγινε στις 24 Απριλίου 1827 στη θέση Ανάλατος, σημερινή περιοχή του Δέλτα Φαλήρου. Στόχος της μάχης ήταν η διάσπαση της πολιορκίας της Ακρόπολης και η απελευθέρωση των πολιορκημένων Ελλήνων.

Η εξέλιξη των γεγονότων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο λόρδος Κόχραν και ο στρατηγός Τσώρτς τελούσαν επικεφαλής των Ελλήνων. Είχαν μαζί τους 3000 στρατιώτες. Το σχέδιό τους ήταν να στείλουν άλλους 7000 από τον Πειραιά για να επιτεθούν από τα δεξιά και αριστερά. Όταν οι Έλληνες από το Φάληρο επιτέθηκαν, ο Κιουταχής έστειλε το ιππικό του και τους διέλυσε. Οι ενισχύσεις από τον Πειραιά τελικά δεν έφτασαν, και έτσι οι λίγοι Έλληνες που πολέμησαν κατατροπώθηκαν από το τουρκικό ιππικό. Οι απώλειες για τους Έλληνες ανήλθαν στις 2000. Οι πολιορκημένοι αναγκάστηκαν να παραδοθούν. Η ήττα των Ελλήνων ήταν σημαντικό πλήγμα και σημάδεψε το προσωρινό μα και άδοξο τέλος της Ελληνικής επανάστασης. Εκτός από τη Μάνη και το Ναύπλιο όλη η επαναστατημένη Ελλάδα ξαναέπεσε στα χέρια του κατακτητή.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Paroulakis, Peter Harold. The Greeks: Their Struggle for Independence. Hellenic International Press, 1984. ISBN 0-9590894-0-3.