Μάχη της λίμνης Τρασιμένης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μάχη της λίμνης Τρασιμένης
Μέρος του Β΄ Καρχηδονιακού πολέμου
Χρονολογία24 Ιουνίου 217 π.Χ.
ΤόποςΛίμνη Τρασιμένη, Κεντρική Ιταλία
ΈκβασηΚαρχηδονιακή νίκη
Αντιμαχόμενοι
Ηγετικά πρόσωπα
Δυνάμεις
30.000 άνδρες
20.000 πεζικό
10.000 ιππικό
20.000 άνδρες
Απώλειες
1.500 νεκροί
15.000 νεκροί
0

Η μάχη της λίμνης Τρασιμένης αποτέλεσε άλλη μια νίκη του Αννίβα Βάρκα, ο οποίος εισέβαλλε στην Ιταλία για να υποτάξει την παντοδύναμη Ρώμη. Μετά από τη νίκη του Αννίβα στον ποταμό Τρέβια, η σύγκλητος δημιούργησε μια νέα στρατιά, αποτελούμενη από τέσσερις νέες λεγεώνες, με αρχηγό τον Γάιο Φλαμίνιο. Η στρατιά αυτή υπέστη ολοκληρωτική καταστροφή στις όχθες της λίμνης Τρασιμένης και ο Γάιος Φλαμίνιος σκοτώθηκε. Ο Αννίβας μπορούσε επιτέλους να υποτάξει τη Ρώμη, αλλά αποφάσισε ν' αποκόψει την περιοχή που αποτελούσε την εφοδιαστική πηγή της Ρώμης σε τρόφιμα, την πεδιάδα των Καννών.

Πριν τη Μάχη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά την ήττα του Τιβέριου Σεμπρόνιου Λόγγου στον Τρέβια ποταμό, η σύγκλητος εκλέγει δύο νέους ύπατους, τον Σερβίλιο Γεμίνιο και τον Γάιο Φλαμίνιο. Αυτοί οι δύο ύπατοι είχαν ως αποστολή να καταστρέψουν τον Αννίβα και να τον εκδιώξουν από την Ιταλία. Έτσι συγκέντρωσαν περίπου 20.000 άνδρες, για να τον αντιμετωπίσουν. Ο ρωμαϊκός στρατός κινήθηκε προς την πόλη Αριμίνουμ και οχυρώθηκε εκεί. Ο Αννίβας περνά τους βάλτους 7 χιλιόμετρα από το Αριμίνουμ και καίει την πεδιάδα της Τοσκάνης. Όμως, αντί να επιτεθεί στα τείχη της πόλης, απλώς κάθεται και χλευάζει το θάρρος του Ρωμαίου στρατηγού και του στρατού του. Ο Φλαμίνιος αποφασίζει να τον αντιμετωπίσει σε ανοιχτό πεδίο.

Η Μάχη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γάιος Φλαμίνιος, αφού παρακολούθησε τη λεηλασία της ρωμαϊκής υπαίθρου από το στράτευμα του Αννίβα, αποφάσισε να δώσει ένα τέλος και να τον αντιμετωπίσει σε ανοιχτή μάχη. Ο Αννίβας καταδιώχθηκε από τον ρωμαϊκό στρατό σε όλη την πεδιάδα της Τοσκάνης, αλλά τελικά ο ευφυής Καρχηδόνιος στρατηγός αποφάσισε να πολεμήσει στις όχθες της λίμνης Τρασιμένης, η οποία ήταν περικυκλωμένη από λόφους με πυκνή βλάστηση και με συνεχή ομίχλη. Έτσι έστησε ένα ψεύτικο στρατόπεδο, οπού τοποθέτησε μια φρουρά 6.000 στρατιωτών, ενώ τους υπόλοιπους τους έκρυψε στους γύρω λόφους. Η εμπροσθοφυλακή του Φλαμίνιου είδε τις φωτιές του στρατοπέδου και διατάχθηκε να επιτεθεί εκεί, ενώ ο υπόλοιπος στρατός θα στρατοπέδευε στις όχθες της λίμνης. Η λεγεώνα που στάλθηκε περίμενε τους στρατιώτες του Αννίβα απροετοίμαστους για μάχη, με αποτέλεσμα την εύκολη καταστροφή τους. Όμως οι Καρχηδόνιοι ήταν έτοιμοι και μάλιστα τους επιτέθηκαν αιφνιδιαστικά. Κατά τη διάρκεια της αψιμαχίας, όμως, οι δυνάμεις του Αννίβα προέβησαν σε μια ψεύτικη υποχώρηση, παρασύροντας τους ανυποψίαστους Ρωμαίους, αλλά τότε, μέσα από την πυκνή ομίχλη, ξεπρόβαλε ολόκληρος ο καρχηδονιακός στρατός, ο οποίος τους επιτέθηκε και τους έτρεψε σε φυγή. Ο Αννίβας, μετά την επιτυχία του, διέταξε μαζική επίθεση στον υπόλοιπο ρωμαϊκό στρατό, ο οποίος ήταν εντελώς απροετοίμαστος για μάχη, καθώς δεν είχε σχηματισμό και οι λεγεώνες ήταν αποδιοργανωμένες. Οι Καρχηδόνιοι στρατιώτες τους επιτέθηκαν, τους περικύκλωσαν και τους υποχρέωσαν σε ταπεινωτική ήττα. Η μάχη τελείωσε μέσα σε τρεις ώρες και άλλη μία ρωμαϊκή στρατιά είχε καταστραφεί. Από τους 20.000 στρατιώτες, οι 15.000 έπεσαν νεκροί, ανάμεσά τους και ο Γάιος Φλαμίνιος. Οι καρχηδονιακές απώλειες ανήλθαν στους 1.500 στρατιώτες.

Οι απώλειες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο απροετοίμαστος στρατός των Ρωμαίων υπέστη ολοκληρωτική καταστροφή. Τα 3/4 της ρωμαϊκής στρατιάς χάθηκαν, δηλαδή περίπου 15.000 άνδρες.Ο καρχηδονιακός στρατός έχασε 1.500 στρατιώτες. Μετά από την ολοκληρωτική νίκη του Αννίβα, η ρωμαϊκή σύγκλητος αποφάσισε να τοποθετήσει στην εξουσία έναν δικτάτορα, το Φλάβιο Μάξιμο, ο οποίος εφάρμοσε τη στρατηγική της "καμένης γης" για έξι μήνες, οπότε κι έληξε η θητεία του. Αργότερα, οι Ρωμαίοι κινητοποίησαν έναν τεράστιο στρατό, ο οποίος καταστράφηκε ολοκληρωτικά στη μάχη των Καννών.