Μάρκος Φίλιππος Ζαλλώνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μάρκος Φίλιππος Ζαλλώνης
Ο Μάρκος Φίλιππος Ζαλλώνης
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Μάρκος Φίλιππος Ζαλλώνης (Ελληνικά)
Γέννηση29 Μαρτίουιουλ. / 9  Απριλίου 1782γρηγ.
Τήνος
ΘάνατοςΔεκαετία του 1850[1]
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
ΘρησκείαΚαθολικισμός
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταιατρός
συγγραφέας

Ο Μάρκος Φίλιππος Ζαλλώνης (1782-;) ήταν γιατρός και συγγραφέας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στις 29 Μαρτίου του 1782 στην Τήνο στο χωριό Κρόκος (από το ομώνυμο φυτό) και ήταν γιος του επίσης γιατρού Νατάλλη Ζαλλώνη, καθολικού στο δόγμα. Έφυγε σε νεαρή ηλικία από την Τήνο και εγκαταστάθηκε στη Σμύρνη. Αργότερα πήγε στο Παρίσι όπου σπούδασε ιατρική. Με τη μελέτη του Ταξίδιον εις την Τήνον αναγορεύτηκε διδάκτορας. Το 1810 εγκατέλειψε το Παρίσι και πήγε στο στρατόπεδο της Σούμλας ως επικεφαλής ιατρός του Μεγάλου Βεζίρη Γιουσούφ. Μετά την αντικατάσταση του Μεγάλου Βεζίρη εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Κωνσταντινούπολη όπου ιδιώτευσε ως γιατρός.

Ο Ζαλλώνης είχε παντρευτεί την κόρη ενός πλούσιου Φαναριώτη, όμως λόγω του καθολικού του δόγματος οι γονείς της κοπέλας δημιουργούσαν προβλήματα. Σε μια ύστατη προσπάθεια να σώσει τον γάμο του μετακομίζει μαζί με τον γιο του και τη γυναίκα του στη Θεσσαλονίκη. Λίγο αργότερα όμως επέστρεψε στη Κωνσταντινούπολη, όπου εν τω μεταξύ οι γονείς της κοπέλας είχαν καταφέρει να πείσουν τον Πατριάρχη να επέμβει. Πράγματι, με επέμβαση του ίδιου του Πατριάρχη, πέτυχαν να τους χωρίσουν.

Στην υπόθεσή του γάμου του δεν είχαν μείνει αμέτοχοι οι φαναριώτες:«Οἱ Φαναριῶται ὀργισθέντες διὰ τὴν εἴσαξιν εἰς τὴν φυλήν των, ἀνθρώπου γεννημένου εἰς τὸ Ἁρχιπέλαγος (σ.σ. Αἰγαῖο), καὶ μάλιστα ἐναντίου εἰς τὸ σύστημά των, διαφόρου δὲ θρησκείας, ἐκίνησε πάντα λίθον διὰ νὰ τὸν ὑποχρεώσωσι νὰ χωρισθῇ τὴν σύζυγόν του» (από το βιβλίο του στο «προειδοποίησις του μεταφραστού» σελ. 10).

Ύστερα από αυτό το περιστατικό ο Ζαλλώνης έφυγε για τη Μασσαλία της Γαλλίας μαζί με τον γιο του. Εγκαταστάθηκε σε ένα αγρόκτημα και ασχολήθηκε με τη συγγραφή. Ήταν μέλος του Φιλελληνικού Κομιτάτου της Μασσαλίας και ιππότης της λεγεώνας της τιμής.

Με αφορμή την εμπειρία του από τον γάμο του ο Ζαλλώνης έγραψε έναν λίβελο για τους Φαναριώτες με τίτλο Πραγματεία περί των πριγκήπων της Βλαχίας και της Μολδαβίας προερχομένων εκ Κωνσταντινουπόλεως γνωστών υπό την προσωνυμίαν Φαναριώται ή περί της εν τη Οθωμανική Αυτοκρατορία επιρροής αυτών κατά των Ελλήνων, και της επικινδύνου παραδοχής αυτών εις την κυβέρνησιν της Αναγγενηθείσης Ελλάδος. Το έργο αυτό εκδόθηκε από τον Βλάσση Βαλτινό, αξιωματικό του στρατού το 1855. Επίσης είχε γράψει μια πραγματεία Περί της ασθένειας του άσθματος.

Απεβίωσε στη Γαλλία και είχε ενα γιο.

Συγγράμματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

" ignored (βοήθεια); Text " "Σύγγραμμα περί τών Φαναριωτών" " ignored (βοήθεια); Missing or empty |title= (βοήθεια)

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Κριτική -Συμπληρωματικά στοιχεία

http://ceb.revues.org/4935.  Missing or empty |title= (βοήθεια)

  • Ζαλλώνης Μαρκάκης. "Ταξίδι στην Τήνο. Ένα από τα Νησιά του Ελληνικού Αρχιπελάγους". Μτφρ. Π. Δημητρίου, εισαγωγή-επιμέλεια Κ. Δανούση. Εταιρεία Τηνιακών Μελετών Η Τήνος Μέσα από τα Κείμενα. Έκδοση Συλλόγου "Οι Φίλοι του Κρόκου". Τήνος, 1998.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]